Prijava

Vaša prijava

Jesenska korona-polusezona turopoljskih klubova u JŽNL

[]

Jesenski dio natjecanja u Jedinstvenoj županijskoj nogometnoj ligi (JŽNL) priveden je kraju. Mjere Vlade RH u borbi protiv Covida-19 “zamrzle” su sva sportska natjecanja, osim onih drugo i prvoligaških. Tako su i u JŽNL ostale neodigrane 4 koronom odgođene utakmice. Ovim mjerama Vlade, iste su prebačene na proljeće.

Nogometni savez Velike Gorice u JŽNL zastupljen je sa 6 klubova, i to: NK Ban Jelačić (Vukovina), NK Klas (Mičevec), NK Lomnica (Donja Lomnica), NK Mraclin (Mraclin), NK Polet (Buševec) i NK Turopoljac (Kuče). S obzirom da JŽNL u ovoj sezoni broji 18 klubova, turopoljski klubovi čine jednu trećinu.

Uz Klas, Lomnicu i Polet, koji su sudionici JŽNL već više sezona, tu je i Turopoljac koji ima pola sezone + jednu utakmicu iskustva više od novaka u ligi, Bana Jelačića i Mraclina. Ban Jelačić postao je član JŽNL nakon što je osvojio prvo mjesto u 1. ŽNL Istok, dok je Mraclin u kvalifikacijskoj utakmici za popunu JŽNL, ljetos pobijedio NK Pušču i postao Jedinstveni ligaš.

A kako su igrali i kakvi su im rezultati nakon završetka polusezone dat ćemo u raščlambi rezultata klubova prema plasmanu na tablici:

3. NK Mraclin 17 12 1 4 37:20 (17) 37

Mraclin je krenuo u prvenstvo prilično loše i uknjižio je tri poraza u prve tri utakmice. Izgledalo je da su se iscrpili u pripremama za kvalifikacijsku utakmicu, ali isto tako i u Kupu Velike Gorice. Nije nevažno reći ni da su se za kvalifikacije dodatno pojačali pa su između ostalih, doveli i Petra Milatovića, napadača iz Turopoljca koji je u Kučama bio najbolji strijelac, ali ove polusezone nije ni blizu svoje efikasnosti. Je li tome kriva ozljeda ili nešto drugo, sad nije ni važno jer je Mraclin imao i druge strijelce, ali svakako Peri želimo potpuni oporavak do proljeća.

Tek u četvrtom kolu nogometaši Mraclina uspjeli su pobijediti prvi puta i to Stupnik na Novoj Grabi, da bi vezali tri pobjede u nizu, uključujući i pobjedu na Zvrniku protiv Poleta. U devetom su kolu poraženi u Bedenici, a nakon toga počinje njihov impozantan niz od 8 pobjeda za redom, uključujući i one na „vrućim“ terenima u Kučama i Lomnici. Po ovim rezultatima, za Mraclin bi bilo najbolje igrati bez zimske stanke! Na kraju su osvojili 3. mjesto u ligi pobijedivši u 12 susreta, jednom su odigrali neodlučeno i uz četiri poraza osvojili su 37 bodova. Postigli su 37 golova (svaki gol – bod!), a primili 20 golova (17), što dovoljno govori o efikasnosti napada, ali i o čvrstoj obrani. Bravo za Mraclin, bravo za trenera Pancirova!

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

9. Polet (Buševec) 17 8 2 7 26:28 (-2) 26

Polet je, možemo slobodno reći, „veteran“ JŽNL i godinama je u ili pri samom vrhu tablice. Prošle je godine sezonu završio na drugom mjestu, ali nije igrao kvalifikacije za 4. HNL, već je to prepustio NK Rugvici-Savi, koja je pobjedom nad NK Brezovicom izborila plasman u 4. ligu.

Na kraju ove polusezone, Polet je završio na 9. mjestu, a njegove igre i nastupi nisu bili tako impresivni kao prijašnjih godina. Ostvarili su 8 pobjeda, 7 poraza i dva puta odigrali neodlučeno i uz gol-razliku 26:28 (-2), osvojili su 26 bodova (isto svaki gol – bod!). Tijekom sezone došlo je do smjene trenera, kada je Mario Paviša odstupio s klupe nakon poraza na Zvrniku od Mraclina u 5. kolu, da bi klupu preuzeo Zoran Tomčić. Osim pomalo iznenađujućeg poraza od Naftaša u Buševcu (2:4), za izdvojiti su dva veća poraza, i to od Svete Nedelje (2:6) i Dinama (J) (0:5). Sveukupno gledajući, vjerojatno ni u Poletu nisu najzadovoljniji postignutim u ovoj polusezoni, ali vjerujemo da će na proljeće biti bolji.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

10. Ban Jelačić (Vukovina) 15 7 3 5 30:20 (10) 24

Kao novaci u ligi, „Vukovi“ iz Vukovine krenuli su u prvenstvo domaćim porazom od Dinama iz Jakovlja. Porazom u 5. kolu od TOP-a, tadašnjeg lidera lige, smijenjen je trener i Stivena je Žitnika zamijenio Stefan Rajić. Nakon poraza od Strmca iz Bedenice u 8. kolu, na domaćem terenu, „Vukovi“ su počeli seriju nepobjedivosti i odigrali su 7 utakmica u nizu bez poraza. Na žalost, korona i samoizolacija zaustavila ih je u nastavljanju tog niza, jer odgođena utakmica protiv Stupnika igrat će se tek na proljeće, a zadnje kolo otputovali su u Mladinu, kod Vinogradara, koji se nije pojavio na utakmici (!?). Pretpostavljamo da će se ta utakmica registrirati s rezultatom 3:0 u korist Jelačića, ali odluku o tome donijet će Disciplinska komisija NSZŽ. Dakle, u 15 odigranih utakmica, Ban Jelačić ostvario je 8 pobjeda i 5 poraza uz dva neodlučena ishoda, te uz gol razliku 30:20, osvojio je 24 boda i trenutno je na 10. mjestu na tablici. Ekipa izgleda dobro posložena, spoj iskustva i mladosti, puni su snage i samopouzdanja te imaju realne izglede da do početka proljetnog dijela prvenstva uknjiže još 6 bodova što bi ih izbacilo na 4. mjesto na tablici. No, ako i ne bude tako, nemaju puno razloga za brigu i vjerujemo da će na proljeće biti još bolji.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

11. Turopoljac (Kuče) 17 7 3 7 41:36 (5) 24

Kao što smo rekli na početku, Turopoljac je za 16 utakmica iskusniji od Mraclina i Bana Jelačića, ali po rezultatima se to ne bi moglo reći. I u Turopoljcu je tijekom prvenstva došlo do smjene trenera jer je Vlado Horvat nakon dva katastrofalna poraza na početku prvenstva (Vinogradar 1:6 u Mladini i Dinamo 0:4 u Kneja) odstupio, da bi na njegovo mjesto došao Milan Marinić i preuzeo ekipu u 5. kolu. Uz ova dva poraza na početku, izdvajamo i poraz od 1:5 u Bedenici od Strmca koji nam izgledaju previsoki s obzirom na kvalitetu igrača koji su ove polusezone igrali u Turopoljcu. Toj kvaliteti više odgovaraju rezultati kao pobjeda protiv tadašnjeg lidera TOP-a 4:1, petice Rakovcu i Slogi te pobjeda protiv Lomnice, visokih i iznenađujućih 7:0! Na kraju, Turopoljac je ostvario polovični uspjeh, ostvarivši 7 pobjeda i 7 poraza uz 3 neodlučena rezultata. Gol-razlika je 41:36 (5) i osvojena su 24 boda, dovoljna tek za 11. mjesto. Ne možemo reći da je to zadovoljavajuće, a tako razmišljaju i u klubu smatrajući da ekipa ima kvalitetu za bar 5-6 mjesta više i nadamo se da će na proljeće to i dokazati. Za istaknuti je da je napad Turopoljca 4. najefikasniji u ligi (41 gol) i više golova postigli su samo Samobor, TOP i Stupnik, ali isto tako obrana im je među poroznijima u ligi (36 golova) i jedino su Rakov Potok, Rakovec, Klas i Sloga primili više golova od njih. Također je interesantna činjenica da je igrač Turopoljca Tomislav Horvat najefikasniji napadač svih turopoljskih klubova, s postignutih 10 golova! Ali, o njemu nešto više neki drugi put…

12. Lomnica (Donja Lomnica) 17 7 3 7 23:29 (-6) 24

Lomnički Boemi, kako od milja nazivaju nogometaše Lomnice, imali su tijekom polusezone svijetlih i manje svijetlih trenutaka. Početak prvenstva bio je kao iz noćne more, krenuli su u prvenstvo sa dva domaća poraza. Istina, bilo je to od Samobora i Stupnika, ali svejedno… I onda su od trećeg kola, krenuli u jedan zbilja impozantan niz od 9 utakmica bez poraza, sve dok nisu izgubili od Jelačića u Vukovini. Tada su pak napravili mini-niz od 3 poraza, uključujući i onaj u Kučama, od Turopoljca, 0:7! Također je pomalo iznenađujući bio i poraz u Mičevcu, a sve to je dovelo do identičnog skora kao i Turopoljac, 7 pobjeda i 7 poraza uz 3 neodlučena susreta, uz gol-razliku 23:29 (-6) što je bilo dovoljno tek za 12. mjesto. Vjerujemo da će proljeće donijeti pomak prema gore na tablici, jer Lomnica ima kvalitetan igrački kadar, sposoban za više nego što su pokazali ove jeseni.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

16. NK Klas (Mičevec) 17 2 3 12 14:47 (-33) 9

Klas je najslabije plasirani turopoljski klub i cijelu je polusezonu bio pri samom dnu. U 17 utakmica jesenskog dijela prvenstva uspio je tek dva puta pobijediti, i to Rakovec u Rakovcu (3:0) i Lomnicu u Mičevcu (3:1), u 14. i 16. kolu. Uz te dvije pobjede uspio je i tri puta izvući po bod, u Ivaniću i Strmcu, te kod kuće protiv Sloge iz Križa, uvjerljivo posljednje ekipe na tablici. Interesantno je da je Strmec uspio pobijediti sve turopoljske klubove osim Klasa i takvo nešto je još jedino uspjelo Samoboru, koji je pobijedio sve osim Jelačića!

Klas je u svojoj “jesenskoj muci” doživio tri ozbiljnija poraza, protiv Stupnika i Rakovog Potoka po 0:6, te Samobora 0:7. Sveukupno gledajući, uz dvije pobjede i tri neodlučena rezultata doživjeli su i 12 poraza uz gol-razliku 14:47 (-33), osvojivši 9 bodova, što je bilo dovoljno tek za 16. mjesto na tablici, vrlo blizu zone ispadanja. Pred upravom i igračima Klasa stoji proljetni izazov i borba za bijeg sa dna tablice i stabiliziranje ekipe u sredini poretka. Nadamo se i vjerujemo da Klas ima snage i kvalitete za osiguranjem ostanka u ligi, a to im od srca i želimo.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

Na kraju, možemo reći da su turopoljski klubovi odigrali solidnu polusezonu u JŽNL. Trenutno je samo Mraclin u borbi za vodeću poziciju, a na proljeće se može očekivati da i ostali klubovi naprave pomake prema gornjem dijelu tablice. Infrastruktura kojom raspolažu turopoljski klubovi više je nego zadovoljavajuća za ovaj rang natjecanja i bilo bi šteta da neki od naših klubova dođe u opasnu zonu, zonu ispadanja. Bilo bi lijepo kada bi i u 1. ŽNL dobili prvaka i eventualno još jednog člana JŽNL!

U svakom slučaju, svim turopoljskim klubovima želimo dobar odmor do nastavka prvenstva u proljeće, dobro zdravlje, dobre odluke u odabiru igrača i uspješne pripreme koje će im donijeti puno više pobjeda i radosti nego što je to bilo jesenas!

Tekst i fotografije: Zlatan Sever