Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan darivatelja krvi


Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote. Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2016. godini pod sloganom „Krv nas sve povezuje“ (engl. „Blood Connect us all“).

Jedna četvrtina čovječanstva može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju po načelima: dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, dok se za tri četvrtine stanovništva krv osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi. Navedena načela prva je 1948. godine prihvatila Liga društava Crvenog križa (današnja Međunarodna federacija društava Crvenog križa I Crvenog polumjeseca, IFRC), a podržala Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ponovno istaknula njihov značaj nakon pojave AIDS-a, zbog širenja ove bolesti putem krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja.

Da bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davatelja krvi, odnosno dovoljne količine krvi u pričuvi. S tim ciljem u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja i prikupljanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa preko svojih društava koja okupljaju darivatelje krvi i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te zavoda za transfuzijsku medicine u drugim gradovima koji rade na uzimanju krvi, što u zajedničkoj suradnji omogućuje podmirenje iskazanih potreba zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.

Od 1953. godine, 25. listopada obilježava se Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj, a na dan kada je u Željezari Sisak u organizaciji Crvenog križa održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi – do tada su se potrebe za krvi osiguravale od plaćenih davatelja, članova obitelji ili prijatelja. Hrvatski Crveni križ se svakako smatra utemeljiteljem i promotorom dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj.

 Hrvatski Crveni križ svim darivateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi – 14. Lipnja

i zahvaljuje na darovanoj krvi, čime su pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života

The post Svjetski dan darivatelja krvi appeared first on Gradsko Društvo Crvenog Križa Velika Gorica.


DreamSpark VVG

Izložba inovacija u Ivanić Gradu