Prijava

Vaša prijava

140 godina Crvenog križa


Izrasla iz ideje Jean-Henryja Dunanta, priča Hrvatskog Crvenog križa počela je davne 1878.

Kada se 24. lipnja 1859. godine zatekao na bojnom polju kod Solferina, gdje je svjedočio smrti, ranjavanju i patnjama tisuća vojnika za koje zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi, Dunant je uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu su pripadali, ponavljajući kako su svi ljudi braća odnosno talijanski „Siamo tutti fratelli“.

Želja mu je bila osnovati društva za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć, a u ratu pružala zaštitu ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju.
Njegova se ideja proširila svijetom, a prije 140 godina zaživjela je i u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ  kao samostalno nacionalno društvo 25 godina dio je Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i danas je najveća humanitarna organizacija u zemlji.

Prva pomoć, zaštita i promicanje zdravlja, dobrovoljno davanje krvi, rad na bolestima ovisnosti, pripreme i odgovor na krize, spašavanje života na vodi, ekološka zaštita, skrb o tražiteljima međunarodne zaštite, prevencija trgovanja ljudima, briga za socijalno ugrožene građane, služba traženja nestalih osoba te edukacija mladih neki su od naših temeljnih programa s kojima svakodnevno pokušavamo izgraditi humanije, tolerantnije i sigurnije društva.

&&&&&&&&&ℑℑℑ&&&ℑ&&&&&&&&&&&&&&&&ℑ&