Prijava

Vaša prijava

Otok Bali i zagađenost


Prekrasan otok Bali pun smeća i na rubu ekološke katastrofe Indonezija je drugi najveći svjetski zagađivač plastikom

Nimalo atraktivne vijesti dolaze nam iz Indonezije, otočne države u jugoistočnoj Aziji koja zauzima veliki dio Malajskog arhipelaga. Popularno turističke odredište za mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta pod imenom Bali nedavno se pojavio i medijima s negativnom notom upravo zbog velikog zagađenja koje je šokiralo cijeli svijet.

Otok na kojem turisti plaćaju astronomsko visoke cijene za boravak nisu ni svjesni da se u oceanu gdje se kupaju nalaze velike količine smeća. To je potvrdio i svjetski poznati ronilac Rich Horner koji se upustio u ronilačku avanturu sa svojom ekipom u Indijskom oceanu (u blizini Balija) i 20 km od poznatog otoka zatekao enormne količine plastike i smeća koje dolaze upravo sa otoka Balija.

Otok je toliko popunjen turistima da se na dnevnoj bazi proizvode velike količine otpada koje se nemaju gdje bacati tako da se na kraju sve spaljuje i završava u oceanu. Zvuči gadljivo, zar ne? U videu koji ćemo vam postaviti u tekstu možete vidjeti kako ronilac pliva kroz ocean pun plastike, raznih ambalaža, smeća, otpada, a mnoge količine otpada su se oblikovale u velike lopte ili nakupine.

Poprilično tužno i loše za ljudski svijet, ekologiju mora, ali i jedno veliko turističko mjesto koje očigledno ne mari za okoliš i prirodnu ljepotu oko sebe. Problem Indonezije kao drugog svjetskog zagađivača plastike na svijetu je taj da se velika količina smeća, otpada i plastike ilegalno baca u more, mjere vlade su minimalne oko podizanja svijesti svojih građana, a reciklaža i učenje o istom je minimalno. Prema zadnjim podacima koji su bili dostupni, izračunato je da Indonezija na dnevnoj bazi proizvede više od 139 tisuća tona plastičnog i krutog otpada.

Kako izgleda ocean kod otoka Balija možete pogledati na videu: