Prijava

Vaša prijava

Projekt “NEK SUNCE SJA” održan je 29. i 30. studenog 2019. godine


NEK SUNCE SJA projekt je iza kojeg se kriju dvodnevna događanja u Velikoj Gorici. Naime, 29. studenog 2019. godine s početkom u 10 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Ekoregija Velika Gorica u suradnji s Uredom za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice i Razvojnom agencijom VEGORA-om organizirana je mini konferencija

o mogućnostima korištenja energije sunca za proizvodnju električne energije.  U sklopu konferencije, Ekoregija Velika Gorica  održala je edukativna predavanja o solarnim elektranama, izvorima financiranja istih te o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Ideja je bila, informirati i educirati poduzetnike, obrtnike, javne ustanove, vlasnike obiteljskih kuća i/ili vikendica i/ili apartmana kao i sve zainteresirane građane svih dobnih skupina na održivo korištenje energije u svakodnevnom životu, a istovremeno im pomoći u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, odnosno kako sami mogu  proizvoditi energiju za vlastite potrebe, a samim time smanjiti troškove energije, podići kvalitetu života i osigurati vlastitu dugoročnu financijsku i ekološku održivost. Iskusni i stručni predavači (Ivan Dabro, Ante Čikotić i Josip Kolarec)prenijeli su polaznicima svoja znanja i iskustva o  obnovljivim izvorima energije, njihovim prednostima i nedostacima, o isplativost ugradnje potrebne  opreme za proizvodnju energije te o mogućim izvorima financiranja. Navedena predavanja slušalo je 40 osoba ili drugim riječima možemo reći temeljem održane prve projekte aktivnosti, educirano i informirano je 40 osoba o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Nadalje, osim predavača koje je angažirala Udruga, Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, angažirao je sljedeće predavače Ivanu Ostoić s temom Mikromreže-kako postati prosummer ( mali proizvođač) energije te Zorana Kordića na temu „ Mogućnosti realizacije projekata sunčanih elektrana po modelu grupnog ulaganja (crowdfunding).

Drugi dio projektne aktivnosti odnosio se naizradu mobilne solarna elektrana. Izrađena mobilna solarna elektrana služi kao ogledni primjerak kako bi polaznici edukacije na licu mjesta vidjeli njezin princip rada. Obzirom da Udruga planira nastaviti s provedbom ovoga projekta i u budućnosti, koristiti će kao pokazni primjerak prilikom održavanja sličnih edukacija na drugim lokacija, van sjedišta Udruge.

Osim predavanja,30. studenog 2019. godine, provedena je treća projekta aktivnost, organiziran je edukativno–stručni posjet Križevcima, Križevačkim sunčanim krovovima“ gdje je 17 osoba vidjelo prvo ulaganje u RH u OIE putem grupnog financiranja na bazi mikro zajma, modela kojeg je primijenila Zelena energetska zadruga. Polaznici edukativno-stručnog izleta, iz prve ruke vidjeli su iskustva u radu sa sunčevom energijom i solarnim panelima postavljenim u Križevcima.

Projekt NEK SUNCE SJA financiran je sredstvima Zagrebačke županije.

Objava Projekt “NEK SUNCE SJA” održan je 29. i 30. studenog 2019. godine pojavila se prvi puta na Ekoregija.