Prijava

Vaša prijava

Ne VGtiraj nego recikliraj

[]

Pozivamo sve zainteresirane građane svih uzrasta na „19. Gastro Turopolje“ koji će se održati sljedećeg vikenda od 9. – 11. listopada 2020. u parku ispred muzeja Turopolje.

Ove godine Gastro Turopolje bit će u nešto drugačijem ruhu, puno zelenijem jer će imati svoj Eko kutak koji se zove „Ne VGtiraj nego recikliraj“ gdje možete sudjelovati na različitim zanimljivim ekološkim radionicama koje će provoditi lokalne velikogoričke udruge i građani koji žele i promoviraju zero waste način života! Iako se danas sve više priča o recikliranju i odvajanju otpada, jasno je kao dan da je ipak najvažnije pričati o sprječavanju nastanka otpada odnosno o načinu života u kojem TROŠIMO MANJE. Uveli ste neke stalne prakse kao što je nošenje platnene vrećice u trgovinu, konzumiranje čajeva samo u rinfuzi, prestali ste kupovati odjeću od poliestera i sintetike, međutim, i dalje kupujete jogurt u čašici, sredstvo za čišćenje ili kremu za lice u plastičnoj kutijici i tražite najbolje savjete za uspješan put do plastic free života. E pa svaka čast, ne bojte se i nastavite tim putem, sada je vrijeme da si postavite krajnji cilj a to je da svakodnevni otpad koji stvarate svedete na potpuni minimum, odnosno da uopće ne postoji! Dođite na radionice i saznajte sve trikove na jednom mjestu:

  1. RADIONICA KUĆNOG KOMPOSTIRANJA petak  (9.10.2020) od 14 do 16 sati – Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) pokazat će sve prednosti čarobnog komposta
  2. REUSE ŠIVAONICA, petak (9.10), subota (10.10) i nedjelja (11.10.) od 15 do 18 sati – mlada velikogorička dizajnerica Tina Miličević pokazat će različite tehnike šivanja i bojanja tkanine na već postojećim komadima odjeće
  3. IZRADA PRIRODNE KOZMETIKE – subota (10.10.)od 14 do 19 sati i nedjelja (11.10.) od 9 do 12 sati – mlade goričke mame koje djeluju pod imenom Happy Pili pokazat će vam kako koristiti eterična ulja koja su u zadnje vrijeme stekla veliku popularnost s obzirom na to da nam omogućuju da na vrlo jednostavan način zamijenimo brojne komercijalne proizvode te da sami izrađujemo proizvode za održavanje kućanstva i osobnu higijenu.
  4. MAŠTA RECIKLIRA SVAŠTA, RADIONICA KUĆNOG RECIKLIRANJA  – nedjelja (11.10) od 16 do 18 sati – Udruga ZMAG pokazat će sve tajne odvajanja otpada u kući
  5. ORGANIZACIJOM PROSTORA DO SMANJENJA OTPADA – nedjelja (11.10) od 16 do 18 sati – Velikogoričanka Ivana Šušković koja djeluje pod pseudonimom idemo_redom pokazat će vam kako izraditi organizatore za čuvanje odjeće od kutija, kako skladištiti namirnice u već postojeće staklene tegle, kako ponovno koristiti razne plastične dodatke iz kućanstva, a da ih ne bacimo,  kako izraditi učinkovita, jeftina i ekološka sredstva za čišćenje…

U Eko kutku srest će te u subotu i nedjelju popodne sad već dobro poznate Buvljakuše koje će izložiti second hand dječju robicu ali i igračke koje možete kupiti, a sva sredstva kao i uvijek ići će u škrabicu za humanitarne svrhe.

Polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica će u subotu u Eko kutku izložiti različite ekološke i Re-use suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine.

I na kraju, u sklopu manifestacije „19. Gastro Turopolje“ na pozornici u parku ispred Muzeja Turopolje mlada i zabavna gorička glumačka ekipa izvest će predstavu za djecu ali i sve ostale koji se tako osjećaju „Uzbuna u plastičnom carstvu“. Ništa ne može iznenaditi Plastičnog čovjeka koji je cijeli svijet pretvorio u svoje plastično carstvo. Ništa i nitko osim jedne (ne)obične djevojčice. Predstava progovara o štetnosti plastike i utjecaju otpada na okoliš i bajkovito je temeljena na stvarnim, gotovo svakodnevnim stvarima i pojavama te inspirirana mladom aktivisticom za okoliš, Gretom Thunberg. Izvedbe će biti u subotu (10.10.) u 17 sati i u nedjelju (11.10.) u 15 sati.

Po prvi puta na manifestaciji u Velikoj Gorici piće će se točiti u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna moći podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s dizajnom našeg plavog žapca Jure i daleko prepoznatim motivima Velike Gorice. Organizatori pozivaju sve posjetitelje da tijekom trajanja velikogoričkog festivala crafta koriste svoje VG čaše a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa.

Udruga Ekoregija Velika Gorica će na svome štandu dijeliti promotivne edukativne materijale projekta „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“.

Eko kutak organizira Upravni odjel za urbanizam i zašitu okoliša Grada Velike Gorice kroz projekt „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“ koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.984,588,79 HRK a EU sufinanciranje iznosi 1.096.245,50 HRK. Za više informacija o europskim fondovima, www.strukturnifondovi.hr

Objava Ne VGtiraj nego recikliraj pojavila se prvi puta na Ekoregija.