Prijava

Vaša prijava

Stručni izvještaj s dječje smotre folklora 2013. u Velikoj Gorici


Goran Knežević je na stranici ETHNO d.o.o. objavio stručni izvještaj s ovogodišnje Dječje smotra folklora Grada Velike Gorice.

Objavljujemo naše ocjene.

3. FA “ŠILJAKOVINA”, Šiljakovina (djeca 4-8 godina)

DJEČJE IGRE, PJESME I PLESOVI IZ ZAVIČAJA
- koreografkinja i umjetnička voditeljica: Ljiljana Rak
- glazbena obrada: Dražen Lučan
- glazbena voditeljica: Ksenija Lučan
- kostimografkinja: Ljiljana Rak

Nadahnuto i stručno scenski osmišljena koreografija. Djeca su shvatila i prihvatila scenske zamisli autorice i zdušno ih prezentirala na sceni. Za svaku pohvalu je uvrštavanje nekih novih tradicijskih igara (koje nisam ni ja zabilježio) što upućuje na zaključak da se voditeljica bavi i etnološkim istraživanjem i bilježenjima. To bi svaki voditelj trebao napraviti u svom okružju. Izvrstan scenski prikaz i izvedba.

12. FA “ŠILJAKOVINA”, Šiljakovina (djeca od 9-12 godina)
„IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI“ – pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja
- koreografkinja, umjetnička voditeljica i kostimografkinja: Ljiljana Rak
- glazbena obrada: Dražen Lučan
- glazbena voditeljica: Ksenija Lučan

Uvodna pjesma je izvedena vrlo lijepim dječjim zvonkim pjevom. Ples „Oberštajer“ u ispravnom plesnom obrascu i zanimljivom scenskom rasporedu i vođenju izvođača. Dok je u plesu „ajnzerica“ ispuštena figurativna i stilska značajka. U plesu pod „mostec“ izvođači su trčali, a ne plesali. Bistranjski drmeš je izveden točno ali bez potrebnog stila. U humskom drmešu (Oborovo) izostalo je specifično zabacivanje noge. Mislim da ova skupina ima vrlo dobar folklorni potencijal ali izbor plesova ipak nije učinjen na primjeren način.

Izgleda da Europska unija donosi novosti i u folklorni svijet. Goran Knežević piše i…

Kako je na našim prostorima prisutna praksa da djecu i odrasle može svatko „voditi“ ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju tome će vjerojatno ubrzo doći kraj. Voditelji će trebati imati regulirane stručne statuse i licence za rad s djecom i odraslima. Jedina folklorna strukovna udruga Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja (www.hdfkiv) nadležna je za izdavanje navedenih potvrda i dokumenata. Pozivam sve voditelje i koreografe da to razmotre i na vrijeme reguliraju svoju djelatnost.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA