Prijava

Vaša prijava

Grad poreznom reformom gubi 10% proračuna


proracun
Mini-porezna reforma koju najavljuje Vlada Republike Hrvatske smanjenjem poreza na dohodak podići će plaće hrvatskih radnika, pedesetak kuna za one na minimalcu do više stotina kuna za one s plaćama iznad 10 tisuća kuna. Kako se Velika Gorica često spominje kao grad s najvećom prosječnom plaćom i višom razinom zaposlenosti građana, zanimalo nas je kako će reforma utjecati na gradske financije.

Proračun će izgubiti 30 milijuna kuna

Doznajemo da gradski proračun, koji u ovoj godini na prihodovnoj strani predviđa 317 milijuna kuna, mogao bi se smanjiti nakon reforme za 30-tak milijuna kuna, odnosno ukupno deset posto svojih prihoda. S time naravno nisu zadovoljni u gradskoj administraciji u kojoj ističu kako teret smanjenja prihoda centralna država prebacuje na jedinice lokalne i regionalne samo uprave.

Naime, od ukupnog iznosa prikupljenog s osnova poreza na dohodak, 56,5% je prihod grada/općine, 16% je prihod županije, 12% ide za decentralizirane funkcije (zdravstvo 3,2%, osnovno školstvo 3,1%, srednje školstvo 2,2%, domovi za starije i nemoćne 1,7%, vatrogastvo 1,3%, zavodi za socijalnu skrb 0,5%), a 15,5% koristi se za pomoći izravnanja za te decentralizirane funkcije.

- Grad Velika Gorica u 2014. planira prihod s osnova poreza i prireza na dohodak u visini od gotovo 169 milijuna kuna. Dakle, taj prihod iznosi više od polovice ukupnih prihoda Grada. Eventualno snižavanje poreznih stopa ili povećanje neoporezivog dijela uzrokovalo bi smanjenje standarda upravo u decentraliziranim funkcijama, školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i vatrogastvu – poručuju iz gradske uprave.

Barišić: Vlada krpa svoju neučinkovitost

Gradonačelnik Dražen Barišić smatra kako Vlada nema pravo uvoditi bilo kakve promjene u ovaj dio poreznog sustava, bez široke javne rasprave i konzultacije s najvećim gradovima.

- Vlada Zorana Milanovića na ovaj način želi “pokriti” svoju i neučinkovitost cijele državne uprave, u kojoj je tijekom proteklih 2,5 godine “uhljebila” nekoliko tisuća svojih stranačkih poslušnika. Ovo držimo klasičnom “otimačinom” novca gradova, županija i općina, onih koji vode brigu o neposrednim potrebama građana, u zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi i vatrogastvu – ističe Barišić.

Unatoč smanjenju prihoda sa stavke poreza na dohodak gradonačelnik ističe da se neće odustajati od projekata, a niti minus „pokrpati“ povećanjem prireza.

- Mi nećemo odustati od naših razvojnih projekata, nećemo niti smanjivati plaće odgojiteljima u našim vrtićima, niti povećavati namete našim građanima. Jednostavno, neka se Vlada odrekne dijela svojih prihoda, od poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit ili zakupa poljoprivrednog zemljišta! Očito je velika većina hrvatskih građana izgubila iluziju da ova Vlada može provesti ijednu ozbiljniju reformu, vrijeme je da im pokažemo “palac dolje”! Uvjeren sam da smo to dužni učiniti, ponajprije zbog naše djece koja će trpjeti posljedice nerada najnesposobnije Vlade u povijesti neovisne Hrvatske – zaključuje Barišić.

Izvor: VG Danas / HRT