Prijava

Vaša prijava

Općinski sud ostaje u Gorici


sud
Saborski zastupnici jučer su izglasali Zakon o područjima i sjedištima sudova. Novim Zakonom potvrđeno je da Općinski sud ostaje u Velikoj Gorici. Podsjetimo, prvotnim prijedlogom on je trebao postati ispostava Općinskog suda u Zagrebu – jug.

Lobiranje i prigovori Grada, struke i saborskih zastupnika urodilo je plodom te će Velika Gorica zadržati Općinski sud kojemu je čak i proširene područje nadležnosti.

Općinski sud u Velikoj Gorici tako ostaje nadležan za područje općina Pokupsko, Kravarsko i Orle, a dobiva i općine Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec. Također, uz grad Veliku Goricu od sada će biti nadležan i za gradove Ivanić-Grad i Vrbovec čiji općinski sudovi postaju stalne službe goričkom sudu. Za ova mjesta bit će nadležan i Prekršajni sud u Velikoj Gorici.

U obrazloženju zakona stoji kako je osnovna pretpostavka raspodjele sudova da svaka županija ima jedan općinski sud, no zbog veličine, geografskog položaja i broja stanovnika na području Zagrebačke županije se organiziraju dva suda po čemu je Velika Gorica zadržala svoj sud.