Prijava

Vaša prijava

Predstavljen EU projekt ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje’


svako-dijete1
Jučer je u Velikoj Gorici održana Konferencija na kojoj je predstavljen EU projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ financiran iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala.

Projekt je prijavio Grad Velika Gorica u partnerstvu sa svim osnovnim školama, a njime je omogućeno financiranje 27 pomoćnika u nastavi za isto toliko djece do kraja ove školske godine. Dobivena sredstva u iznosu od 1.044.970,00 kn osigurana su za plaće pomoćnika u nastavi, voditelja projekta, edukaciju pomoćnika, Konferencije, Okrugli stol te vizualni identitet projekta.

Svrha projekta je razvijanje sustava odgoja i obrazovanja koji odgovara na različite potrebe svojih polaznika u njima bliskoj sredini te osiguranje dostupnosti redovnog odgojno-obrazovnog sustava. Pomoćnici u nastavi individualizirano pomažu djetetu u svladavanju nastavnog gradiva, pri čemu se ne pruža pomoć samo djetetu, već i učitelju i cijelom razrednom odjelu. Time se podiže kvaliteta rada u nastavnom procesu, a svi učenici na najizravniji način putem vlastitog iskustva uče o toleranciji i razumijevanju potreba drugih i različitih. Svrha i opravdanost projekta jest i u zapošljavanju nezaposlenih osoba koje stječu nova iskustva kao i u aktivnom djelovanju lokalne zajednice kao institucije koja odgovara na specifične potrebe svojih najmlađih stanovnika.

Nakon uvodnog pozdrava gradonačelnika Dražena Barišića koji je naglasio vrijednost i važnost projekta za Grad Veliku Goricu, prof.dr.sc. Ljiljana Igrić je predstavila knjigu „Učenik s teškoćama između škole i obitelji“ u sklopu projekta Centra inkluzivne potpore Idem. Dr.sc. Arijana Mataga Tintor predstavila je sadržaj i aktivnosti projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje te naglasila održivost projekta koja podrazumijeva osiguranje pomoćnika u nastavi svakom djetetu kojemu je to potrebno tijekom cijeloga školovanja. Konferencija je zaključena impresijom korisnika. Milica Kolumbić Di Giorgio, stručna suradnica i koordinatorica projekta u OŠ Eugena Kumičića istaknula je važnost inkluzivnog odgoja koji omogućava djeci s teškoćama da napreduju u školskim i socijalnim postignućima. Jasna Brcković, majka djeteta koje u školi ima svoga pomoćnika u nastavi naglasila je koliko pomoćnik znači za njeno dijete, ali i za cijelu njihovu obitelj. Iva Dražetić, pomoćnica u nastavi ispričala je svoje iskustvo koje joj donosi njen posao i bogatstvo koje joj pruža odnos koji je izgradila s učenikom Markom Cavrićem. Marko se također obratio prisutnima i naglasio da on ima „najbolju asistenticu“, pričao je o tome kako mu ona pomaže u školi, koliko voli ići u školu i završio riječima „Obožavam što imam pomoćnika u nastavi!“

svako-dijete2
svako-dijete3
svako-dijete4
svako-dijete5