Prijava

Vaša prijava

Danas započinju Dani turske kulture u Velikoj Gorici


istanbul
Nakon Dana indijske kulture, nova manifestacija u Veliku Goricu donijet će dašak države na dva kontinenta – Turske. “Dani turske kulture” manifestacija je koja će Velikogoričanima približiti euroazijsku zemlju s bogatom kulturom i poviješću. Dani turske kulture trajat će od 16. do 22. travnja, a posjetiteljima će ponuditi niz sadržaja kroz koje će se predstaviti Turska.

- Hrvatsko-turska udruga prijateljstva i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica donose vam drugi u nizu multimedijalnih programa kojima ćemo Velikogoričanima pokušati približiti kako europske tako i svjetske kulture. U ovih tjedan dana moći ćete upoznati bogatu tursku kulturu kroz izložbu fotografija, filmove, predstavljanje knjige, predavanje i naposljetku kroz ples, turske delicije i pića u kojima ćete moći uživati na zatvaranju Dana turske kulture – poručili su organizatori.

Danas, u četvrtak, 16. travnja, u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u 19 sati bit će otvorenje manifestacije izložbom “Odrazi” turskog fotografa Sultana Selima Kira, a izložbu ćete moći pogledati do 26. travnja.

Zagrebačka izdavačka kuća Hena.com predstavit će turske književnike čija su djela u njihovom izdanju posljednjih godina prevedena na hrvatski jezik, kao što su Elif Shafak, Hande Altayli, Ahmet Ümit, Ece Temelkuran, Gül Irepoglu i drugi. Predstavljanje će voditi Goran Beus Richembergh, a govorit će urednica Nermina Husković i prevoditeljica Jana Bušić.

U sklopu manifestacije u kinu Gorica moći ćete pogledati odlične turske filmove i to sasvim besplatno. U subotu, 18. travnja, u 19 sati na rasporedu je film “Leptirov san”, drama snimljena prema istinitoj priči o dvojici mladih pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća. Trude se objaviti svoje stihove u poznatom književnom časopisu i bore se s problemima kao što su bolest, neimaština, prisilni radovi u rudnicima te Drugi svjetski rat. U svoj toj zbrci upoznaju prelijepu djevojku Suzan.

“Istanbulske priče” turska je drama koju možete pogledati u nedjelju, 19. travnja, u 19 sati, a to je film koji se sastoji od pet moderniziranih klasičnih priča koje objedinjuje vješto napisan scenarij Ümit Ünala, dok svaku pojedinu priču režira drugi redatelj. Priče i likovi se isprepliću, a Istanbul, grad kontrasta i vlastite magije nam priča svojih pet priča o likovima kao što su Čarobni frulaš, Snjeguljica, Pepeljuga, Uspavana ljepotica i Crvenkapica.

Posljednji film u Danima turske kulture je film “Rana na srcu” koji će se prikazati u utorak, 21. travnja, u 19 sati, a govori o učitelju razredne nastave i idealistu Nazimu koi odlazi u mirovinu te se vraća kući u Istanbul nakon 15 godina provedenih u jednom siromašnom selu u istočnoj Turskoj. Dok ga njegova djeca uljudno ignoriraju, potajno ga prezirući zbog toga što je umjesto svoje obitelji odabrao vlastite ideale, on počinje novi (noćni) život kao vozač taksija.

Turkish delights party uz turske delicije

Manifestacija “Dani turske kulture” završit će ugodnim druženjem uz “Turkish delights party”, večer turske glazbe, kave i gastronomije, u srijedu, 22. travnja, u Clubu 100 s početkom u 20 sati.