Prijava

Vaša prijava

Zašto su važni asistenti u nastavi


asistenti1
U sklopu projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u Velikoj Gorici je održan okrugli stol „Sada mi je lakše i ljepše u školi“. Na njemu su sudjelovali učenici velikogoričkih osnovnih škola, pomoćnici u nastavi, učitelji i roditelji.

- Danas održavamo okrugli stol koji je prvenstveno namijenjen djeci, to je jedna od aktivnosti u sklopu projekta, no ono što je bitno je da možemo čuti iskustva krajnjih korisnika programa, prvo djece s teškoćama, njihovih asistenta, ostale djece iz razreda, roditelja i učitelja. Cilj brošure je da zabilježimo kao u spomenaru glas onih na koje se projekt najneposrednije odnosi. Brošura nije opterećena stručnim govorom, a donosi jednostavne tople riječi svima kojima je projekt namijenjen – rekla je voditeljica projekta Arijana Mataga Tintor.

Na predstavljanju su prisustvovali ispred Grada Velike Gorice zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, Zvonko Kunić i gospodin Neven Topolnjak, zatim predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice Darko Matić, predsjednica Dječjeg vijeća GVG-a Antonia Radoš, ravnatelji velikogoričkih osnovnih škola, djeca, nastavnici i asistenti, a cijeli susret moderirao je Frano Ridjan.

- Jedan smo od rijetkih gradova koji su prvi osigurali asistenta u nastavi najmlađim sugrađanima, dio sredstva 1.044.970,00 kuna za 27 asistenata osigurali smo putem Fondova Europske unije, a 14 asistenta financirano je iz proračuna Grada Velike Gorice, čime je ukupno 41 dijete dobilo asistenta u nastavi. I za sljedeću godinu ćemo aplicirati na natječaj, ali budite sigurni ako i ne ishodimo sredstva iz EU, Grad će osigurati sredstva da našim najmlađim sugrađanima koji imaju potrebe za tim, dobiju asistenta u nastavi i više nikad neće biti upitna podrška od strane Grada – rekao je na otvaranju tribine zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ provodi se u suradnji sa sedam velikogoričkih osnovnih škola i trajat će do kraja školske godine. Cilj je svakom djetetu omogućiti odgojno-obrazovni sustav prilagođen njegovim potrebama.

Biti asistent u nastavi zahtjevan je i odgovoran posao. Dijete koje prati često mora u dušu poznavati, kako bi osjetio njegove potrebe i bio svjestan njegovih mogućnosti.

U raspravi je sudjelovala i Zrinka Zrilić iz Osnovne škole Eugena Kumičića. Zrinka je asistentica u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

– Pomažem im u nastavi, u njezinom praćenju, da izvršavaju zadatke, ali i u socijalizaciji sa drugim učenicima. Na raspolaganju sam i učiteljici u slučaju bilo kakve potrebe – kaže Zrinka Zrilić.

– Potrebna je koncentracija i stalno pratiti djetetove reakcije, znati koji su mu bolji, a koji lošiji trenuci, kako bi se na pravi način reagiralo. Fizički nije naporno, ali psihički ponekad jest – zaključila je Zrinka Zrilić, ističući kako bi djeca s teškoćama u razvoju asistenta trebala imati kroz cijelo školovanje i po mogućnosti da je to jedna osoba koja će pratiti njegov napredak i razvoj.

Za svoje asistente učenici imaju samo riječi hvale, pa tako i učenik Marko iz OŠ Eugena Kumičića.

-Pomažem mi kada idem dolje po stepenicama, zna me nekad usmjeriti, kad se izgubim ili malo fulam nekad put, i pomaže mi u nastavi. Ja mislim da je pomoćnica Iva najbolja pomoćnica na svijetu – rekao je Marko Cavrić koji je spremno odgovarao na sva pitanja voditelja Frane Ridjana.

Pravo na obrazovanje svakome djetetu propisuje Konvencija o pravima djeteta, ovaj projekt uz pomoć sredstva iz europskih fondova uvelike je pomogao da se u goričkim školama to ostvari i u praksi, a sva djeca koja su dobila asistente u nastavi zasigurno će se složiti s riječima koje je zapisao Erik-Leon Cumbaj iz OŠ Jurja Habdelića: „Sada mi je puno lakše i ljepše u školi“.


Mladi tehničari drugi u državi!