Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica – grad s najmanje nezaposlenih u zemlji


gorica-zrak
Velika Gorica grad je s najmanje nezaposlenih u zemlji, dok najveću nezaposlenost ima samo 39 kilometara udaljena Petrinja! Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojima se stopa nezaposlenosti u najvećim gradovima kreće od najnižih 6 posto u Velikoj Gorici do 19,5 posto u Petrinji!

Loša i Rijeka

Petrinja ima oko 16 tisuća stanovnika radne dobi od kojih je oko tri tisuće bez posla. Još pet gradova s dna liste: Đakovo, Sinj, Vukovar, Kaštela i Sisak imaju 15 do 16 posto nezaposlenih na svom području, dok najbolje Veliku Goricu, Zaprešić i Samobor spašava blizina Zagreba pa čak stoje i nešto bolje od samoga glavnog grada! Zavod za zapošljavanje napominje da u analizi nije uzeo prosječan broj nezaposlenih u godini, već stanje na dan 31. ožujka, kada je utjecaj sezonskog zapošljavanja minoran u svim područjima. Proizlazi da su mnogi manji gradovi ugodniji za život jer nude više prilika za zapošljavanje od regionalnih centara, pa tako na primjer Zadar, Šibenik, Čakovec i Koprivnica bolje stoje od Rijeke, gdje je stopa nezaposlenosti gotovo 11 posto, kao i, primjerice, u Karlovcu. Grad Osijek ima manju stopu nezaposlenih od Splita, gdje je bez posla 16,5 tisuća građana. Split se po nezaposlenosti izvan sezone može usporediti s Vinkovcima.

Hrvatska je zemlja velikih regionalnih nejednakosti – koje su još izraženije kada se u analizu uzme stanje po županijama. Virovitičko-podravska županija rekorder je po stopi nezaposlenosti i u toj županiji bez posla je svaki treći stanovnik u radnoj dobi, slično kao i u Brodsko-posavskoj ili Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pet godina krize diglo je u tim županijama stopu nezaposlenosti – 6 do 10 posto jer se prije krize udio nezaposlenih kretao od 23 do 26 posto, a sad je oko 33 posto. Krapinsko-zagorska županija strši po tome što se broj nezaposlenih udvostručio – s manje od 10 posto skočio je na 20 posto, što je cijena gubitaka u privatnom sektoru te malim obrtima i tvrtkama koji su nestali ne samo u Zagorju nego i u ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske.

Pao i Zagreb

Najmanja promjena u nezaposlenosti i zaposlenosti zabilježena je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je 2008. godine bez posla bilo 17 posto građana, a krajem 2012. godine 18,4 posto. Ta je županija lani imala čak i povećanje zaposlenosti u odnosu na 2010. godinu. Ni Zagrebu ne cvjetaju ruže jer je glavni grad prije krize imao 5 posto nezaposlenih, a do kraja 2012. godine nezaposlenost se popela na 8,8 posto, jednako kao i u Istarskoj županiji. Zagreb i Istra jedini su krajem 2012. godine imali stopu registrirane nezaposlenosti manju od 10 posto, dok je prosječna stopa u državi oko 21 posto.

Izvor: Večernji list

nezaposleni