Prijava

Vaša prijava

Što u slučaju potresa – pokazna vježba Crvenog križa


potres5
Velikogorički Crveni križ treću godinu za redom organizira pokaznu vježbu Gradskog interventnog tima. U njoj ćemo doznati jesmo li spremni za slučaj veće prirodne katastrofe.

Na vježbi koja će se održati u subotu, 30. svibnja, u Parku dr. F.Tuđmana od 8 do 18 sati, simulirat će se posljedice potresa. Svoje će sposobnosti predstaviti učenici, izviđači, mladi Crvenog križa, ali i ekipa Britanskog veleposlanstva.

Ekipa Crvenog križa Buje pokazati će oživljavanje AVD uređajem i izvlačenje povrijeđenih iz automobila.

Prema procjeni ugroženosti stanovništva Zagrebačke županije, Velika Gorica spada u zonu pojačane seizmičke aktivnosti. Seizmičnost na našem području iznosi VII. do IX. stupnjeva po MCS, što znači da bi u potresu takve jačine u Gorici trebalo zbrinuti 12.703 osobe, od kojih bi poginulih bilo 78, ranjenih 606, zatrpanih 797.

– Mislite da bi u tome trenu hitna ili vatrogasci mogli stići baš do vas? Nakon prestanka rada srca smrt nastupa za 3-5 minuta ako ne krenete s oživljavanjem. Čovjek u besvjesnom stanju ako se ne okrene na bok uguši se za par minuta. Desetak minuta jakog krvarenja mogu dovesti do smrti. Znanjem osnovnih postupaka prve pomoći VI možete spasiti život članu svoje obitelji, susjedu, prijatelju – poručili su iz Crvenog križa.