Prijava

Vaša prijava

Mimohod ružičaste vrpce: Žene ne brinu dovoljno o svome zdravlju


vrpca2015
Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije u subotu 3. listopada organizirala je Dan ružičaste vrpce u našem gradu. Žene svih dobnih skupina, od najmlađih do starijih, te nekoliko muškaraca u znak podrške, šetnjom kroz centar grada, unatoč kiši, upozoravali su javnost, prvenstveno sugrađanke, na sve veći broj obolijevanja od raka dojke i to sve mlađih žena.

Rak dojke najčešći je rak u žena. Pogađa i žene u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama, iako je najveća incidencija od pedesete godine na više. I muškarci mogu oboljeti od raka dojke, ali na te slučajeve otpada manje od 1% od ukupno svih zabilježenih slučajeva raka dojke.

Od ove bolesti svake godine umire gotovo tisuću žena u Hrvatskoj, a bolest je u većem dijelu izlječiva ukoliko se dijagnosticira u ranoj fazi. Upravo zato na važnost prevencije i pregleda upozorava se kroz cijeli listopad koji se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke, a posebno prve subote u listopadu kada se tradicionalno održava Mimohod ružičaste vrpce.

Ovim događajem zapravo se želi posvjestiti društvo o važnosti prevencije raka dojke jer otkrije li se u ranoj fazi puno su veće šanse da se spasi život. Na važnost samopregleda mamografije i ultrazvuka kod žena već 14 godina informira i udruga Edukacijom protiv raka dojke koaj na području Zagrebačke županije broji oko 2.000 članica.

- Prvenstveno radimo na prevenciji raka dojke, da se uopće ne dogodi da dođe do raka. Radimo s mobilnim maografom na području cijele Zagrebačke županije, također radimo ultrazvučne preglede i izmeđuostalog, kao što ime kaže, radimo na educiranju samopregleda koji je važan, kao i ultrazvuk, da se bolest prevenira na vrijeme- kaže Jasminka Mataušić iz udruge Edukacije protiv raka dojke.

Uz to članice Udruge ženama, posebno onima starije životne dobi, omogućavaju i dezintometriju i mjerenje gustoće kostiju u godinama kada prijeti osteoporoza. No, ženama kojima su obično briga oko obitelji, bližnjih i/ili poslovna karijera u prvom planu, teško nalaze vremena za sebe, posebno kada su u pitanju preventivni pregledi.

- Nažalost žene još ne brinu dovoljno o svome zdravlju. Na području županije pokušavamo osvjestiti žene i cijele obitelji i okolinu da su pregledi važni, ali treba jako puno raditi. Briga o sebi spašava živote, ali i obitelji, pa time i društvo – dodala je gospođa Mataušić.

VG Danas