Prijava

Vaša prijava

U svečanoj povorci na misu stiglo 120 goričkih vatrogasaca


vatrogasci1
U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije večeras je služena sveta misa za sve vatrogasce. U svečanoj povorci od Javne vatrogasne postrojbe, na misu koju je predvodio župnik vlč. Ivan Norbert Koprivec stiglo je 120 vatrogasaca iz 24 goričkih društava.

„Ove godine nećemo imati tradicionalnu smotru vatrogasaca u povodu svetog Florijana, već ćemo to upriličiti prigodom obilježavanja 20. obljetnice Vatrogasne zajednice u listopadu. Večeras smo svi zajedno u organizaciji Grada i Vatrogasne zajednice okupili na svetoj misi u prigodi blagdana svog zaštitnika“, kazao je Borislav Turan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

„Izuzetno smo ponosni na naše vatrogasce i dobrovoljna vatrogasna društva, na njihovu povijest, tradiciju, organiziranost i na svu onu humanost što su kroz svoje vatrogastvo činili kroz stoljeće i pol. Večeras svi zajedno misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije obilježavamo blagdan Svetog Florijana“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

„Vatrogasac je uvijek pripravan, na njega se možete osloniti u slučaju bilo koje nepogode. Velika Gorica je jedan od sigurnijih gradova upravo zbog dobre organizacije našeg vatrogastva“, rekao je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

Vatrogasci svog zaštitnika već stoljećima mole za zaštitu od stradavanja, požara, poplava i drugih nepogoda. Domovina Svetog Florijana je Austrija, gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča, u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum.

Obilježavanjem blagdana Svetog Florijana, 4. svibnja, ujedno započinje mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

vatrogasci2
vatrogasci3
vatrogasci4
vatrogasci5