Prijava

Vaša prijava

‘Od lana haljina tkana’


lan1
Nakon šest mjeseci rada, puno truda i odricanja, ispunjeni i ponosni članovi KUD-a Čiče sinoć su projekt “Od lana haljina tkana” priveli kraju, no to ne znači da je i kraj ovakvim aktivnostima u Novom Čiču.

Ispunjena dvorana Gorica bila je znak organizatorima da je javnost uistinu prepoznala trud kojeg su posljednjih mjeseci ulagali u projekt kojim oživljavaju tradicionalni način sijanja, predenja i tkanja lana. Uz projekciju filma koje je ,kako je tekao projekt, snimio Ivan Grahovac i modnu reviju etno haljina nastalih u projektu Čičani su zaokružili uspjeh jedne aktivnosti van tradicionalnih folklornih nastupa i manifestacija na kojima nastupaju kroz godinu.

-Uspjeli smo naučiti mlade kako se nekada radilo s lanom i taj uspjeh je ovdje danas, film i haljine nastale u projektu. Članovi su spremni nastaviti dalje, spremamo i nove projekte, a ovo što su naučili u ovih šest mjeseci su tek osnove, ima tu još puno posla. Najvažnije je da imaju volju za time- pun je riječi hvale za svoj pomladak Stipo Duvnja, predsjednik KUD-a Čiče.

Bila je to ujedno i prigoda da se još jednom najave novi projekti u etno naselju Čiče. Kao što smo pisali početkom rujna, želja Čičana je otvoriti edukativni centar za preradu lana za širu regiju jer obrada lana zanat je koji nestao u raznim krajevima.

-To bi bilo mjesto gdje bi ljudi iz cijele regije dolazili učiti o tradicionalnom načinu prerade i vezenja lana, a za tu svrhu uredili bismo stare učiteljske stanove u dvorištu kod Stare škole u Novom Čiču-dodaje Duvnjak. U dijelu objekta moći će se otvoriti restoran, edukativni centar te smještajni kapaciteti.

Na jučerašnjoj svečanosti uručene su i zahvalnice svima koji su podupirali projekt i dali poseban angažman bilo radom, financijama ili medijskom podrškom.

-Lan je nekada bila sveprisutna domaća biljka u našim krajevima, ali kroz vrijeme je nekako enstala. Konfekcija koju danas nosimo postala je moderna i sve češća, a zaboravili smo ono od čega smo potekli , s čime smo živjeli i to je ta etno zbirka, etno odjeća, etno selo, etno jela i oruđa na koja smo zaboravili, a kojima se vraćamo. Uz sve to vežu se i brojni običaji koji su oživjeli upravo u KUD-u Čiče. Velik je uspjeh to što su napravili i pozivamo druga društva da krenu istims topama, Grad će ih podržati- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

lan2
lan3
lan4
lan5


FOTO Od lana haljina tkana