Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica, prva eko regija u Hrvatskoj


kaindorf1
Članovi velikogoričke Eko – regije jučer su, s gradonačelnikom Draženom Barišićem i predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Vidovićem boravili u službenom posjetu Eko regiji Kaindorf. Ovom prigodom potpisan je i Sporazum o suradnji dviju regija, čijem je potpisivanju nazočio i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, ministar savjetnik Silvio Kus koji je pohvalio inicijativu i istaknuo kako će vrata Veleposlanstva biti otvorena za sve kvalitetne ideje i projekte.

Prilikom posjeta Kaindorfu, članovi Eko regije Velike Gorice upoznati su s načinom funkcioniranja eko regije, održivim i uspješnim projektima temeljenim na ekološkoj i ekonomskoj opravdanosti i isplativosti. Na temelju iskustava koje Kaindorf provodi već sedam godina, ova će eko regija biti partner i mentor velikogoričkoj eko regiji. – Cilj je prihvatiti i omogućiti štedljivo i djelotvorno trošenje resursa i poticati održivu potrošnju i proizvodnju. Aktivnim uključivanjem u donošenje planova zaštite okoliša i gospodarskog razvoja eko-regija preuzima dio odgovornosti za poboljšanje životnog okruženja i stvara, zajedno s Gradskom upravom, uvjete za zdraviji i kvalitetniji život bez narušavanja kvalitete okoliša. Važan je cilj i promoviranje vrijednosti velikogoričkog gospodarstva, zasnovane na poduzećima koja provode politiku održivog razvoja i razvijaju se zahvaljujući dijelom potpori grada preko potpora poduzetnicima, uređenja poduzetničke zone, te stvaranja eko-regije. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je, s navedenim ciljevima, pokrenuo osnivanje eko regije i uvjeren sam da ćemo kroz nju postići i dobar dijalog s Europskom unijom u smislu financiranja razvojnih projekata u Velikoj Gorici – istaknuo je prilikom potpisivanja Sporazuma velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić dok je predsjednik Eko regije Kaindor, Rainer Dunst istaknuo zadovoljstvo što će moći pomoći.- Velika Gorica ima potencijala i sigurno će znati realizirati kvalitetne projekte, kao što smo to učinili i mi – izjavio je Rainer Dunst.

Velikogorička eko regija, iako tek osnovana, izradila je plan aktivnosti tijekom 2013. I 2014. Godine, a utvrđeni su i pojedini projekti, koje su predložili sami članovi Eko regije. -Želim naglasiti da, kao ekolog po struci, od sveg srca pozdravljam ovakvu inicijativu koja je prvenstveno usmjerena ka zaštiti klimatskog sustava smanjivanjem emisija ugljičnog dioksida u atmosferu i njegovim vraćanjem u tlo, odnosno zatvaranjem kružnog ciklusa ugljika. Na taj način budući razvoj Grada Velike Gorice usmjerit će se ka održivom, zelenom, niskougljičnom gospodarstvu, što je u skladu s prioritetima i ciljevima strategije Europa 2020, pa će se stoga projekti koje će Ekoregija provoditi moći i financirati sredstvima strukturnih fondova Europske unije, naravno u suradnji s Gradom Velikom Goricom. Osim toga, ovakav pristup razvoju partnerske platforme za provedbu lokalnih projekata, u kojoj mogu sudjelovati svi subjekti lokalnog razvoja – građani, udruge, tvrtke i upravna tijela – mislim da može poslužiti kao odličan primjer suradnje i drugima, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Velika Gorica ovime čini jedan velik, tranzicijski, korak ka održivom razvoju koji će na najširoj demokratskoj osnovi uključiti sve lokalne, ali i regionalne i međunarodne subjekte – kaže tajnik Eko regije Velika Gorica Marko Ružić
Grad Velika Gorica će potaknuti članove buduće Ekoregije Velika Gorica na suradnju na zajedničkom utvrđivanju lokalne razvojne strategije Grada Velike Gorice, usmjerene prema niskougljičnom gospodarstvu, čime će se Grad bolje pozicionirati u strateškim okvirima Europske unije te povećati konkurentnost lokalnih poduzetnika na zajedničkom europskom tržištu. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi i implementaciji projekata Ekoregije, Grad Velika Gorica će podržati i poticati realizaciju programa.
U Kaindorfu je jučer bila i delegacija Općine Kostrena, koja je na temelju velikogoričkog primjera izrazila spremnost i zainteresiranost za osnivanjem svoje eko regije.

kaindorf2
kaindorf3
kaindorf4
kaindorf5
kaindorf6
kaindorf7
kaindorf8
kaindorf9