Prijava

Vaša prijava

Za Vatrogasnu zajednicu 1,7 milijun kuna


vat-ugovor
Predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice i Grad Velika Gorica potpisali su ugovor o dodjeli sredstava za 2018. godinu. Obje strane pokazale su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a novim ugovorom Vatrogasnoj zajednici dodjeljuje se 1,7 milijun kuna.

Ugovor su danas potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić.

-Svaka kuna koja je tu utrošena se vrati kroz naša dobrovoljna vatrogasna društva, najbitnije je kod vatrogasaca da su operativno spremni, a sekundarno da se druže i stvaraju dobru klimu u našoj zajednici. Oni su nositelji događanja u selima, ove godine ćemo osim ovih transfera financija za opremanje i edukaciju, pomoći i kroz mjesnu samoupravu, trenutno radimo na uređenju tri vatrogasna doma, projektiraju se još tri-četiri i ovisno kako bude spremna dokumentacija neke ćemo započeti raditi krajem godine ili početkom sljedećem. Već kroz mjesec dana dodijelit će se nova dva pick-up vozila i svake godine ulažemo više u našu vatrogasnu zajednicu-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Projektiranje vatrogasnih domova za Buševec, Gradiće, Novo Čiče i Šiljakovinu

Ciklus nabave pick-up vozila koja se opremaju modulima za izlaženje na požarišta, posebno požara na otvorenom, trebao bi se završiti kroz tri-četiri godine. Način je to da društva koja nemaju vatrogasna vozila dobe barem jedno operativno vozilo za intervencije.

Dio sredstava odlazi i na izgradnju i uređenje vatrogasnih domova, a osim onih koji su već u izgradnju, projektira se uređenje vatrogasnih domova u Buševcu, gradićima, Novom Čiču i Šiljakovini.

-Nastavit ćemo proširenje doma u Turopoljskom Markuševcu i uredit ćemo druge vatrogasne domove koji su stariji, poput onog u Mraclinu. Prema razgovorima i potrebama, jer smo u sve većoj ugrozi, interesira nas da opremimo grad i ove godine možda ćemo već krenuti i s nabavom novog navalnog vozila-poručio je gradonačelnik Barišić te dodao kako nisu odustali od uređenje muzeja vatrogastva.

-Uskoro će biti sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem jer nismo odustali od ideje vatrogasnog muzeja i moramo paziti da to bude harmonično s iseljenjem ZET-ove garaža iz centra grada-kazao je.

Vatrogasci prezadovoljni suradnjom

Predsjednik VZGVG Dalibor Mrakovčić istaknuo je kako su vatrogasci veoma zadovoljni suradnjom s Gradom. Gorička vatrogasna zajednica najbrojnija je u Zagrebačkoj županiji i broji 400 operativaca, dok na zelinskom području broje isti broj dobrovoljnih društava, ali duplo manje operativaca.

-Prezadovoljni smo suradnjom s Gradom, sretni smo da se puno ulože u obnavljanje prostorija, van ovih sredstava tu je još 150.000 kuna koje se dodjeljuju kroz natječaje na koji se prijavljuju DVD-i za nabavu opreme, programe i dr. Sredstva idu i za osposobljavanje , imali smo preko 350 ljudi za osposobljavanje vatrogasce, dočasnike i časnike prve klase, ove godine je program nešto manji. Moramo jedan tečaj napraviti za časnika prve klase i dogovorili smo se da bi zapovjednik i dozapovjednik iz svakog društva trebali ići na osposobljavanja za vođenje intervencija jer za sada nismo u mogućnosti ići na intervencije bez Javne vatrogasne postrojbe-istaknuo je predsjednik Mrakovčić nakon čega su obje strane stavile potpis na ugovor o dodjeli sredstava.