Prijava

Vaša prijava

Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Grada Velike Gorice i Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka s obzirom na le


Temeljem članka 12. Zakona o zaštiti zraka (Narodne novine broj 130/2011, 47/2014 i 61/2017) Grad Velika Gorica dužan je izraditi Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za svoje administrativno područje, donijeti ga na Gradskom vijeću i objaviti u službenom glasilu.

Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice krajem 2017. i početkom 2018. godine putem ovlaštenika Dvokut ECRO d.o.o. izvršio je mjerenja posebne namjene kvalitete zraka na području Grada (na 4 lokacije: Mičevec, Donja Lomnica, Mraclin i Velika Gorica) te izradio predmetni Program, koji se stavlja na javno savjetovanje u trajanju od 30 dana prije upućivanja na donošenje Gradskom vijeću.

Tijekom 2016. godine na mjernoj postaji Velika Gorica zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM2,5 u zraku, zbog čega je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, sukladno članku 46. Zakona o zaštiti zraka, zatražila od Grada Velike Gorice izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka s obzirom na lebdeće čestice PM2,5 na području Grada Velike Gorice, koji je u sklopu istog ugovora izradio ovlaštenik Dvokut ECRO d.o.o. te koji se također stavlja na javno savjetovanje u trajanju od 30 dana prije upućivanja na donošenje Gradskom vijeću Grada Velike Gorice.

Zbog nedostatnih podataka nije moguće sa sigurnošću utvrditi uzroke prekoračenja graničnih vrijednosti ovih čestica koje onečišćuju zrak na području Grada, međutim, s velikom vjerojatnošću i stručnim utemeljenjem može se pretpostaviti da se radi o emisijama čestica iz prometa (ispušni plinovi vozila u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu) i ložišta (toplinske stanice koje pogoni loživo ulje, peći u privatnim stambenim objektima koje se lože na kruto gorivo – drvo), budući da su prekoračenja graničnih vrijednosti izmjerena u sezoni grijanja i veće potrošnje goriva radi niskih temperatura zraka. Programom i akcijskim planom predviđaju se mjere koje bi dugoročno trebale popraviti kvalitetu zraka na području Grada, koja je uglavnom ionako bolja nego u većini drugih velikih gradova u Hrvatskoj.

Program i Akcijski plan mogu se preuzeti na sljedećoj poveznici:

Program i Akcijski plan (ZIP)