Prijava

Vaša prijava

Mali vijećnici poželjeli biciklističke staze, školske ormariće, igralište na Podbrežnici…


djecje1
Mladi članovi Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice održali su svoju prvu sjednicu u ovoj školskoj godini u sklopu Dječjeg tjedna. Bila je to idealna prilika da najmlađi građani upozore gradsku vlast na probleme koje ih muče i upozna ih s projektima koje predlažu.

Dječje vijeće sastalo se u utorak u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Sjednicu je otvorila predsjednica Mara Miličević uz pomoć svoja dva zamjenika, a potom su mališani jedan za drugim izlazili za govornicu i tražili brojne odgovore od gradonačelnika Dražena Barišića i njegovih zamjenika, Ervina Kolarca i Krešimira Ačkara. Među zahtjevima i željama malih vijećnika bili su školski ormarići, biciklističke staze, skate-park, igralište u Podbrežnici, ograda oko škole u Vukovini i dr.

Prvo pitanje postavio je vijećnik Dominik Cvetnić iz Dječjeg vrtića Velika Gorica.

-Jako se volimo voziti biciklima i moje pitanje za gradonačelnika je može li se sagraditi biciklistička staza oko jezera Čiče, staza za rolanje, skate park i igralište za velike i male-pitao je vijećnik Cvetnić, a uslijedio je i gradonačelnikov odgovor:

U Gorici ima jako puno ulica i cesta koje su sigurne i možemo se obiteljski voziti biciklima, ima i površina na kojima se možete i rolati i skejtati, u planu nam je sada kad se otvori prijelaz preko Domovinskog mosta moći će se i do Grada Zagreba što je možda daleko za djecu, ali je dohvatljivo za roditelje. Krenut ćemo sljedeće godine u izgradnju biciklističke staze prema Velikoj Buni sve do Krušaka tako da će biciklisti moći doći do Vukomeričkih gorica. U planu nam je i staza prema Starom Čiču odnosno Vukovini što će možda biti godinu iza i do jezera Čiče kada se maknu bageri s jezera-odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Fran Dobrenić iz DV-a Ciciban zahvalio je na lijepom uređenju vrtića i pitao gradonačelnika mogu li dobiti dvoranu da se u njoj igraju kada vani pada kiša.

-Ove godine ćemo imati novi-stari vrtić,nadam se da vam se svidjela fasada,imat ćete nove prozore, i novo igralište što ćemo predstaviti u petak. Oslobodit ćemo pomagala iz dvorane da se više može koristiti-kazao je gradonačelnik.

Ivan Šubek iz DV-a Žirek voli igrati društvene igre, pa ga je zanima može li se u gradu napraviti mjesto s puno društvenih igara.

-Svugdje bi se za svakoga nešto moglo naći u gradu, a igraonice bi trebale biti prvo u vašim vrtićima, domovima, pa u školama, u svakom mjestu možete naći mjesto za igru i pozivam vas da koristite te sadržaje i bitno je da svi budemo na svježem zraku-glasio je odgovor gradonačelnika.

Kako bi novi bebe-bus u DV Lojtrica mogao sigurnije prometovati oko vrtića u Velikoj Mlaki vijećnik Marin Dubrovčić iz DV Lojtrica upitao je može li se urediti pješačka staza.

-Potrebno je izgraditi pješačku stazu koja prolazi od vrtića kroz Smendrovićevu,zatim sječe Kovače i dolazi do sportskog igrališta. Kupili smo zemljište i sljedeći korak je asfaltirati stazicu. Sljedeće godine će ići širenje Smendrovićeve ulice-poručio je gradonačelnik.

lara Dević iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica pitala je može li se urediti igralište kod Centra.

-Svake godine Grad ulaže nešto novaca pa će i nagodinu biti novih igrala na dječjem igralištu, neka će biti tematska igrala na temu Grad-zrakoplovstva, a sljedeće godine se slavi 80 godina centra za odgoj i obrazovanje pa će se značajnije uložiti u centar-poručio je gradonačelnik.

Niki Galeković iz OŠ Jurja Habdelića zanimalo je može li se park iza OŠ Jurja Habdelića osvijetliti, na što je odgovorio zamjenik Ervin Kolarec.

-Imamo lijepa igrališta oko Habdelića i Kvaternika i rasvjeta bi trebala ići u dogovoru sa školama da se osvijetli i taj dio koji nije još kako bi učenici u jesen kada ranije pada mrak bili sigurniji na tom prostoru-kazao je zamjenik gradonačelnika.

Antonia Šipušića iz OŠ Jurja Habdelića zanimalo je mogu li dobiti školske ormariće radi sigurnosti učeničkih stvari, gradonačelnik mu je potvrdno odgovorio rekavši kako će se sredstva za to izdvojiti sljedeće godine.

Mara iz OŠ Nikole Hribara upozorila je na nepravilno parkiranje automobila u krugu škole zbog čega školski autobus često ne može proći.

-Omogućit ćemo pristup autobusa iz Gajeve ulice, odnosno produžetka Tesline, a moramo poraditi na pristupu iz Kromosovog naselja, a vas pozivam da apelirate roditeljima da ne parkiraju kod škole makar i privremeno jer zagušuju promet. Ono što mi možemo napraviti je signalizacija, asfalt i upozorenja- kazao je gradonačelnik.

Hana Jurković iz OŠ Nikole Hribara upitala je može li se za djecu koja treniraju u sportskim klubovima osigurati besplatna članarina ako im roditelji to ne mogu priuštiti.

-Naravno da postoje ljudi koje teže mogu to osigurati pa apeliramo sportskim udrugama da imaju razumijevanja, pozivam roditelje koji su u takvoj situaciji da se pismom obrate sportskom klubu i vjerujem da će uprave klubova imati razumijevanja-odgovorio je Barišić.

Marija Martinčević iz OŠ Eugena Kvaternika može li se izgraditi atletski stadion ili barem urediti više atletskih staza kako bi se natjecanja mogla održavati i u Gorici.

-Atletika kao kraljica sporta mogla bi u Gorici imati svoj prostor i svoje mjesto, imamo jako dobre osvajače hrvatskih i svjetskih medalja i mi ćemo nastaviti s izgradnjom staza kako bi cijeli gradski stadion imao svoja borilišta od nogometnih do atletskih-poručio je gradonačelnik.

Ana Josić iz OŠ Eugena Kvaternika zanimala se može li se proširiti njihova sportska dvorana.

-Pored ove postojeće dvorane u kojoj trenirate tjelesni, imamo ideju napraviti dvoranu za dvoranske i borilačke sportove, to je za sada u ideji, ali moguće je da počnemo sljedeće godine s gradnjom, ali napominjem ciljano bi to bilo za borilačke sportove, ali bi je povremeno i vi mogli koristiti pored stare dvorane i vanjskog igrališta-rekao je Barišić.
Brigita Grčić iz OŠ Eugena Kumičića upitala je može li se napraviti skate-park.

-Naravno da se može i mora napraviti, to je dio urbane kulture, nisu to prevelika financijska sredstva, ali to moramo napraviti da bude sasvim sigurno, na osvijetljenom mjestu, imamo nekoliko prijedloga za lokacije i razmislit ćemo koja će biti najpogodnija i najsigurnija-kazao je Barišić dodavši da će prema prvom skate parku krenuti već sljedeće godine.

Marin Gruja iz OŠ Eugena Kumičića pitao je može li se u Podbrežnici napraviti igralište kako bi djeca starijeg uzrasta imala mjesto za slobodno vrijeme i rekreaciju.

-Već nekoliko godina vodimo računa o tom problemu, ne možemo se dogovoriti o lokaciji jedna je pored gradskih vrtova da tamo smjestimo uz Zadarsku ulicu kombinirano igralište, a druga lokacija koja je malo dislocirana je između parkirališta kod groblja i parka za pse.Dogovorit ćemo se s mjesnom samoupravom, predstavnicima gradskih četvrti, jer druge lokacije u Podbrežnici nemamo jer je preizgrađeno naselje. Odlučit ćemo dokraja godine, mislim da je to jedina četvrt ili mjesni odbor bez kombiniranog igrališta-kazao je gradonačelnik.

Nera Stipetić iz OŠ Novo Čiče podsjetila je gradonačelnika za obećanje za kupanje na novom bazenu, a Barišić joj je odgovorio kako će u veljači i ožujku škola plivanja biti u Velikoj Gorici na gradskom bazenu umjesto do sada u Zagrebu.

Marta Lučić iz OŠ Novo Čiče podsjetila je na neriješen problem za koji je pitala prošle godine. Naime, puno učenika ide iz ove škole do autobusne stanice gdje postoji nedostatak pješačkih staza i nogostupa iz drugih naselja prema Novom Čiču. Zanimalo je mogu li se urediti staze za sigurniji put učenika do škole.

-Ulica prema Želinu i Jagodnom nema stazu i na mostiću je jako teško proći i moramo naći privremeno rješenje dok se ne postavi kanalizacija i asfaltiraju ulice. Jako opasno je tu posebno u noćnim satima, kao i u Ulici Seljine brigade koja iz Starog Čiča vodi prema Novom Čiču i to su nam dvije najkritičnije ulice u tom djelu Turopolja. Zbog toga apeliramo na vozače da posebno pripaze u tim dijelovima i paze na djecu u prometu-rekao je gradonačelnik.

Pavao iz OŠ Ščitarjevo pitao je može li bolje povezati Ščitarjevo-Gorica autobusnom linijom jer dosta njegovih prijatelja ide trenirati u Goricu ili u Umjetničku školu.

-Učinit ćemo sve što je u našoj moći da u određenim terminima bude dostupno,sigurno i bezbrižno vama doći do grada-odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Jakova Panižića iz OŠ Vukovina zanimalo je može li Grad financirati postavljanje ograde oko škole u Vukovini.

-To je donedavno bila najveća škola u našem kraju, sljedeće godine ćemo obnoviti cijelu školu za 10 milijuna kuna, od stolarije, grijanja, hlađenja, dijelom ćemo obnoviti i dvoranu i onda slijedi urediti prilaz, parkiralište, vanjsko igralište i na kraju ograditi cijelu školu. Molim vas da se strpite dok završimo fasadu na školi, a onda ćemo ići ka postavljanju ograde kako bi se spriječila nepoželjna zadržavanja oko škole posebno u noćnim satima-odgovorio je Barišić.

Matija Dražetić iz OŠ Vukovina postavio je posljednje pitanje na sjednici može li Grad financirati izradu igre koju su radili na radionici kao članovi Gradskog vijeća, a koju bi podijelili po školama, na što mu je zamjenik Kolarec potvrdno odgovorio.

djecje2
djecje3
djecje4
djecje5