Prijava

Vaša prijava

Započeo 2. ciklus predavanja, u okviru projekta CPD4GB, organiziranim obilaskom lokacije potencijalnog projekta Eko-autokamp Mala Buna


ekokamp1
Povodom početka drugog ciklusa predavanja u okviru projekta „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB“, održana je terenska nastava sa studentima polaznicima te profesorima i ostalim partnerima na projektu. Za ovaj ciklus predavanja odabran je projektni zadatak grada Velike Gorice – Eko-autokamp Mala Buna.

Na području sjeveroistočno od naselja Mala Buna, na području Grada Velike Gorice, nalaze se prostrane poljoprivredne površine koje se obrađuju konvencionalnim i ekološkim poljoprivrednim tehnologijama. Zemljišta su dijelom u privatnom vlasništvu, a većim dijelom u vlasništvu Republike Hrvatske, pa njima upravlja Grad Velika Gorica, odnosno Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj. Na sjevernom dijelu ovog poljoprivrednog zemljišta, uz rub šume Šiljakovačka dubrava smještena je farma pilića tvrtke Agro Rokić d.o.o., uz koju se nalazi zapuštena parcela k.č. 1780/30 k.o. Mraclin površine 37.688 m2 koju je g. Matko Rokić, vlasnik spomenute tvrtke uzeo u zakup na rok od 20 godina.

Dvadesetak sudionika projekta uputilo se na projektnu lokaciju gdje su ih dočekali predstavnici grada Velike Gorice Davorka Križaj, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, Marko Ružić, Voditelj ureda za zaštitu okoliša, stručna savjetnica Meri Barišić, te Matko Rokić, zakupnik.

G. Rokić i predstavnici grada Velike Gorice objasnli su okupljenima ideju revitalizacije projektne lokacije te istaknuli mogućnost ugovaranja javno-privatnog partnerstva u sklopu projekta Eko-autokampa Mala Buna, prema načelima zelene gradnje i održivosti. Istovremeno je spreman ulagati u razvoj svoje farme u smjeru ekološki prihvatljive proizvodnje, gdje bi posjetitelji autokampa mogli sudjelovati u aktivnostima na farmi, a ekološki prehrambeni proizvodi proizvedeni na farmi nudili bi se posjetiteljima autokampa u restoranu s domaćom hranom, a drugim korisnicima u sklopu prodaje „na kućnom pragu“ ili putem seljačke tržnice.

Želja investitora je ta da se građevine u sklopu autokampa grade tehnikama zelene gradnje, primjenom prirodnih materijala (drvo, glina, slama, kamen) prisutnih u okolnom prostoru, jer će to biti prepoznatljivi turistički brend autokampa. Građevine moraju imati vrhunske karakteristike toplinske izolacije, prozračivanja i mikroklime u unutarnjem prostoru. Grijanje i hlađenje treba riješiti isključivo obnovljivim izvorima energije, uz pomoć visoko učinkovitih tehnika proizvodnje energije, ili na pasivan način.

Studenti i partneri na projektu su s veseljem prihvatili izazov i rad na ovom projektu te će svoja idejna i projektna rješenja predstaviti u travnju 2019. godine, prilikom završetka drugog ciklusa predavanja kada će pozvati i predstavnike grada Velike Gorice i zakupnika g. Matka Rokića na prezentaciju projektnog rješenja.

Projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“ sadrži inovativan pristup u rješavanju problema ciljanih skupina koji uključuje dvije komponente inovativnosti – novi pristup učenju i uključivanje novih sadržaja učenja o zelenoj gradnji u visokoškolske obrazovne programe. Cilj projekta je povezivanje organizacija civilnog društva s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu kako bi se razvio interdisciplinarni neformalni obrazovni program namijenjen studentima diplomskih studija i osigurao naraštaj mladih stručnjaka s potrebnim profesionalnim kompetencijama za rad na području zelene gradnje. Nositelj projekta „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“ je Hrvatski inženjerski savez (HIS) s partnerima Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatski savez građevinskih inženjera, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Građevinski fakultet i Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet te gradovima: Ivanić Grad, Karlovac, Pazin, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Zagreb, koji su iskazali podršku osiguranjem stvarnih projekata na kojima studenti imaju prilike raditi i kreirati nova projektna rješenja prema principima zelene i održive gradnje.

ekokamp2