Prijava

Vaša prijava

Predstavljen projekt ‘Judo inkluzija’


fuji1
U prepunoj Vijećnici POUVG-a danas je i službeno predstavljen projekt Judo inkluzija koji obuhvaća zajedničku suradnju i treninge djece s poteškoćama i bez poteškoća kako bi se djeca s teškoćama u razvoju ili s invaliditetom kroz sport uspješno integrirala u društvo.

Riječ je o projektu vrijednom 1.218.513,14 kuna, od kojih 1.035.736,17 sufinanciraju europski fondovi, a nositelj je Judo klub osoba s invaliditetom ‘Fuji’, s partnerima Judo klubom ‘Pinky’, Gradom Velika Gorica i Sportskim savezom osoba s invaliditetom Velike Gorice.

Projekt Judo inkluzija kojemu je ključni utjecaj integracija djece s teškoćama u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća, s provedbom je započeo 21. prosinca prošle godine, a u glavnoj ulozi čitave ove lijepe priče je Marina Drašković koja je s radom kluba krenula prije 6,5 godina, a sada je najzaslužnija za ovaj projekt koji bi itekako mogao pokrenuti velike promjene u cijelom sportskom svijetu kada je riječ o osoba s raznim poteškoćama ili invaliditetom.

-Djeca su apsolutno oduševljena jer je to projekt koji je nastao na našem dosadašnjem iskustvu, ali uz pomoć ovog projekta malo smo povećali obim te inkluzije i uspjeli smo već na samom početku uključiti još više djece bez teškoća u naš rad, a primili smo i neku novu djecu s teškoćama, tako da vjerujem da će nakon ove tri godine projekt biti iznimno uspješan. To je jedna potpuno prirodna i normalna atmosfera i to je ono što je meni najviše drago. Djecu s teškoćama u razvoju mi ne žalimo i nitko ih ne tretira posebno zbog toga što imaju poteškoća ili invaliditet već se svi prema njima odnosimo najnormalnije kao prema bilo kome drugome. To je najveća vrijednost projekt- istaknula je Marina.

Predstavljanju projekta nazočili su i gradonačelnik Dražen Barišić, predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za sport te Sanja Delladio iz Judo kluba Pinky koje su za projekt, kao i za Marinu, imali samo riječi hvale i ohrabrenja za daljnji rad.

-Ovo je jedan krasan primjer kako kroz sport, kroz judo i kroz neke sadržaje i programe, udruge i stil života koji zapravo imamo u našoj Velikoj Gorici, na čelu s našom Marinom koja to živi cijeli svoj život, kako smo uspjeli uključiti jednu ranjivu skupinu, vrlo bitnu, u jedan projekt kao što je ovaj. Marinu znam od malih nogu i sigurno nećete i nećemo pogriješiti s njom, treba samo slijediti njezinu hrabrost- rekao je gradonačelnik Barišić.

Predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, istaknula je da je motiv juda od samih njegovih početaka da unaprjeđuje i duh i tijelo te dodala da se glas o Marini o svemu što ona čini za tu djecu pročuo daleko u Europu te prenijela pohvale Europske judo unije.

-Izuzetno mi je drago kada imamo primjere kao što je ovaj projekt koji nam pokazuje kako se pojedinci mogu kroz judo bolje uključiti u društvo i kako se i djeca i mladi i oni s poteškoćama i oni bez njih mogu zajedno družiti i zajedno pridonijeti nekom napretku- rekla je Čorak.

“Ne radimo ništa revolucionarno”

Iako je iza nje uistinu veliko djelo i ogroman projekt čija se natječajna dokumentacija proteže na 70 stranica, Marina je kao i uvijek do sada, u cijeloj priči potpuno skromna.

-Morat ću vas razočarati, ali mi ne radimo ništa revolucionarno. Mi smo samo omogućili stvaranje prijateljstva skupini djece s teškoćama s djecom bez teškoća. To je nešto što bi trebalo biti prirodno. Kada bi posebne potrebe postale redovne potrebe svima bi nam bilo puno lakše i drugačije bi gledali ovaj svijet. Mi smo postigli to da moji klinci koji nemaju teškoće dođu na trening i ne tretiraju moje klince u kolicima uopće posebno. Mi smo dostigli jedan standard koji bi ja voljela da mi preslikamo ne samo na druge judo klubove nego i na druge sportove- rekla je Marina te dodala da bi voljela da poneki sportovi u Velikoj Gorici otvore po jednu grupicu djece s teškoćama u razvoju jer ako se judo, jedan borilački sport može adaptirati za većinu teškoća onda se može i odbojka, i nogomet i rukomet i čitav niz sportova.

Što se tiče samih projektnih aktivnosti one obuhvaćaju treninge u kojima sudjeluju dva trenera na plaći i tri asistenta u provedbi treninga. Isto tako organiziraju se i tri turnira godišnje, a sada će im biti puno lakše i jer će moći svojim natjecateljima konačno kupiti pehare.

Najveća stavka dokumentarac

Tu su naravno i razni izleti te utrka Wings For Life, izložba fotografija i knjiga, a Marina je otkrila da najveći dio budžeta projekta odlazi na dokumentarni film koji bi trebao biti vrhunske produkcije.

-Mi želimo napraviti pomalo šokantan dokumentarni film koji će reći i stvari koje možda nisu politički korektne, ali upravo zato da bi uzdrmali javnost i da bi napravili nekakvu promjenu. Želim da se moja djeca o kojoj god teškoći da se radi, da se pokazuju one stvari koje oni mogu, a ne one stvari koje oni ne mogu. Jer oni mogu jako puno toga- rekla je Marina.

Konferenciji su danas nazočili i članovi Fuji kluba koji su oduševljeni onime što su tamo dobili i što je uistinu promijenilo njihov život nabolje.

-Nekim spletom okolnosti sam počeo trenirati u Fujiju i kad sam prvi put došao to mi se činio kao neki SF. Moja prva reakcija na trening je bila kako ćemo mi to sve izvršavat i pomalo sam osjećao strah. Ali kad sam vidio sve svoje prijatelje i sve trenere koji su se jako trudili oko nas i omogućavali nam da treniramo vidio sam da zapravo svi mi to možemo i da to nije nikakav problem- rekao je judaš Fran.

Novi dom za Fuji i Pinky

Uz Frana je bila i njegova kolegica Lana koja je spomenula da još uvijek nemaju svoju dvoranu te da treniraju zajedno s članovima judo kluba Pinky. Time je potaknula i gradonačelnika da najavi izgradnju nove dvorane koja bi postala novi dom i Pinky i Fuji klubu.

-Mi projektiramo prostor. Nalazit će se pored OŠ Eugena Kvaternika. Bit će u sastavu škole, ali autonomno za sebe. Dakle, bit će sa svim kapacitetima i resursima za judo. Judo je jedan od većih i jačih promotora našeg grada. Fuji i Pinky će dobiti svoj dom. Ja se nadam prije prvog rođendana ovog projekta da ćemo već vidjeti zidine tog objekta- otkrio je Barišić na oduševljenje cijele dvorane.

Na kraju konferencije nezaustavljiva Marina Drašković od srca je zahvalila svima okupljenima i poručila da joj ovo daje nadu da su uspjeli uzdrmati barem Veliku Goricu te da je ovo sve samo početak.

fuji2


Dan pod maskama

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike