Prijava

Vaša prijava

Započela energetska obnova OŠ Vukovina


vukovina
Radovi su, osim u Hribaru, krenuli i u dvorištu Osnovne škole Vukovina. Kao što je i najavljeno u veljači, nakon 42 godine od izgradnje ovu osnovnu školu očekuje potpuna transformacija, od krova do poda.

Uz niz energetskih mjera kojom će školu učiniti boljim i sigurnijim mjestom, kako za učenike, tako i za djelatnike, u prvi plan možemo staviti ono čime se malo koja škola može pohvaliti – podnim grijanjem u školskoj dvorani, a koje najbolje dočarava razinu ulaganja u obnovu škole.

Ukupni troškovi provedbe projekta energetske obnove škole iznose 9,2 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 3,7 milijuna kuna.

-Jedne od glavnih mjera su zamjena pročelja zgrade škole, nova fasada, zamjena i izolacija krovova, zamjena vanjske stolarije, uvođenje nove i štedljivije rasvjete, uvođenje novog sustava grijanja, mijenja se postojeći sustav grijanja na lož ulje sa peletima, a ono što će posebno obradovati roditelje, ali i učenike, jest uvođenje podnog sustava grijanja u dvorani- najavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Povrat investicije, kako kaže, očekuje se za 15 godina.

-Dobit ćemo novu školu, smanjit ćemo troškove grijanja i struje, ozračje za naše učenike će biti puno bolje, a rekuperatori zraka odlično su rješenje- rekao je ravnatelj škole Damir Bedić.

Naime, u učionice će se ugrađivati rekuperatori, koji se sve se češće koriste za ventiliranje prostora, jer postižu bolju kvalitetu zraka uz velike energetske uštede. U usporedbi s običnom ventilacijom, putem odsisnih i dobavnih ventilatora, instalacija s rekuperatorima ima veliku prednost jer se u kompaktnim rekuperacijskim jedinicama nalaze odsisni i dobavni ventilator, pločasti rekuperator i filter zraka. U usporebi s običnim ventilacijskim sistemima, ugradnjom rekuperatora štedi se 50-60 % topline jer se zrak predgrijava ili hladi prije ubacivanja u prostor.