Prijava

Vaša prijava

Otvorenje izložbe ‘Kurija Modić-Bedeković’


kurija1
U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je izložba „Kurija Modić-Bedeković“. Izložbu je postavio Muzej Turopolja.

Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolje, naglasila je da je u očuvanju i današnjem stanju kurije najveću ulogu odigrao vlasnički kontinuitet obitelji Modić-Bedeković koji su očuvali kuriju od propadanja.“ Pohvalila je njihov izraženi osjećaj za očuvanje ovako vrijedne kulturne baštine te želju za suradnjom s Muzejom i Gradom Velikom Goricom.

Suradnju s Gradom Velika Gorica pohvalio je i Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, koji je u ime Grada svečano otvorio ovu izložbu te pozvao posjetitelje da u što većem broju posjete kuriju u Donjoj Lomnici.

Prema riječima Ružice Rašperić, ravnateljice Turističke zajednice Zagrebačke županije, kurija obitelji Modić-Bedeković biser je drvene arhitekture Turopolja s početka 19. stoljeća. Naglasila je da je Turopolje oduvijek poznato po bogatstvu hrastovih šuma, sirovine od koje desetljećima nastaju reprezentativni primjeri drvene gradnje.

Kurija Modić-Bedeković ističe se kao primjer autohtone stambene gradnje turopoljskog kraja, a cijelo imanje spada među najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske te je zaštićeno kao spomenik kulture 1972. godine. Jedinstvena drvena kurija, koja svjedoči o autohtonoj gradnji imućnijih ljudi na prostoru Turopolja, predstavljena je javnosti prošle godine u sklopu Dana europske baštine nakon više od 10 godina detaljne obnove.

U sklopu izložbe mogu se pogledati fotografije i radovi učenika OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice koji svjedoče o iznimnoj ljepoti i očuvanosti ove drvene kurije.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 23. travnja 2014. godine.