Prijava

Vaša prijava

Nema novozaraženih osoba u gradu; predstavljene gospodarske i socijalne mjere


cz
U Velikoj Gorici i okolnim općinama od jučer nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Tako da je Velika Gorica i dalje na 27 zaraženih, a okolne općine bilježe 4 zaražene osobe.

Od sutra za kretanje na području između grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Pokupsko i Orle građani više ne trebaju propusnice. Rezultat je to sporazuma koji su danas potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i načelnici spomenutih općina.
U današnjem javljanju gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar predstavili su gospodarske i socijalne mjere namijenjene ublažavanju posljedica epidemije izazvane koronavirusom.

Grad Velika Gorica donosi mjere pomoći poduzetnicima i građanima

Grad Velika Gorica donio je odluku o odgodi plaćanja komunalne naknade za sve građane Velike Gorice na rok od tri mjeseca, a svi roditelji oslobođeni su plaćanja naknada za dječje vrtiće, kako one gradske tako i privatne na području Velike Gorice. Osnovan je i fond od 2 milijuna kuna koji će biti na raspolaganju velikogoričkim poduzetnicima, a Grad će stipendirati i djecu čiji su roditelji ostali bez posla

Svi građani Velike Gorice dobili su odgodu plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, a potpuni oprost plaćanja komunalne naknade vrijedi za sve gospodarstvenike koji zbog odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne mogu obavljati svoju djelatnost. Također za njih vrijedi i oslobađanje plaćanja odvoza komunalnog otpada, a neće se naplaćivati niti zakup javnih površina i gradskih prostora. Uz navedeno, osnovan je fond od 2 milijuna kuna koji će se raspodijeliti putem javnog natječaja uz utvrđene kriterije bodovanja. Prioritete imaju oni koji su u potpunosti zatvoreni, a prava će ostvariti i tvrtke kojima je djelatnost znatno otežana. Više od 99 posto poduzetništva Velike Gorice čine mikro poduzetnici (90,39%) dok je malo poduzetništvo na stopi od 8,68%.

Po natječaju će biti moguće dobiti nepovratno od 3.000,00 do 15.000.00 kn, no važno je istaknuti da ove mjere ne isključuju korištenje mjera koje je donijela Vlada ili onih koje će možebitno donijeti Zagrebačka županija.

Kriteriji koji će se vrednovati su:
a.) Pad poslovnih prihoda
b.) Kretanje broja zaposlenih (prednost ostvaruju oni koji nisu otpuštali radnike)
c.) Broj zaposlenih
Detaljne informacije o načinu bodovanja moguće je pronaći na stranica VEGORE na www.vegora.hr te putem mail adresa: mjere@vegora.hr, poduzetnistvo@gorica.hr te na telefon: 015542-677.

U ovom setu mjera, uz gospodarske, zastupljeno je i nekoliko socijalnih mjera.
a.) Besplatna vrtić
b.) Stipendija za djecu roditelja – Grad će u slučaju da su oba roditelja ostala bez posla i u slučaju da je jedan roditelj ostao bez posla, a drugi ima prihod manji od 5.000 kn neto, mjesečno stipendirati svako malodobno dijete ili punoljetno u redovnom sustavu obrazovanja, sa 1000 kuna, počevši od travnja sve do okončanja pandemije.
c.) Dokazivo teška socijalna situacija u obitelji – Grad isplaćuje jednokratnu stipendiju djetetu od 1000 do 3000 kn.
Za ostvarivanje socijalnih mjera prijave se šalju na mail: stipendije@gorica.hr.

- Ovo je samo jedna dio mjera, a ovisno o situaciji donosit ćemo i druge. Grad radi i na racionalizaciji poslovanja gradske uprave, gradskih ustanova i trgovačkih društava te će se sa socijalnim partnerima ići i u pregovore o korekcijama plaća. Osobno ću, ako i moji zamjenici pola iznosa svoje plaće uplatiti na račun Crvenog križa, a na isti račun svoje naknade uplatit će predsjednik Gradskog vijeća, gradski vijećnici i članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora. Zahvaljujem svim djelatnicima civilne zaštite, crvenom križu i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji u ovim vremenima daju veliki doprinos u pružanju pomoći našim sugrađanima. Pozivam građane da i dalje poštuju propisane mjere socijalnog distanciranja. Budimo odgovorni jer samo tako možemo pobijediti i izaći iz krize sa što manje zdravstvenih i gospodarskih posljedica – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Račun Crvenog križa otvoren je za donacije svima koji žele uplatiti:
Primatelj: Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica
Žiro-račun: HR6624020061100078750
Poziv na broj: 3541
Svrha: donacija za posljedice epidemije