Prijava

Vaša prijava

Srednjoškolski centar u novom ruhu početkom sljedeće godine, obnovom i do 81 % uštede energije!


skola
Radovi na više od 30 milijuna kuna vrijednom projektu energetske obnove velikogoričkog Srednjoškolskog centra užurbano teku. Rok za završetak radova je veljača sljedeće godine, a u koju je fazu stigla obnova koja je započeta također u veljači ove godine, jutros je provjerio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uz pratnju gradonačelnika Dražena Barišića te ravnatelja Miroslava Antolčića.

Po završetku radova ovaj kompleks srednjih škola u našem gradu ostvarivat će ogromnu uštedu energiju veću od 80 %, a za jednako toliko smanjit će se i emisija CO² u atmosferu, dok o unapređenju kvalitete boravka učenika i nastavnika ne treba posebno govoriti.

-Pred jednim smo objektom izuzetno značajnim- srednjim školama ovdje u Velikoj Gorici. To je projekt koji je i financijski veliki, ali ono što će se iza toga dogoditi je kvaliteta boravka, ali onda i smanjenje prije svega potrošnje energije za grijanje i emisije CO² u prostor. Čini mi se da radovi dobro teku i da će sigurno biti u roku koji smo planirali, ali će time ušteda energije biti za 81 % manja, također, emisija CO² u atmosferu bit će također 81% što su onda značajne uštede na energiji, ali i na kvaliteti zraka u ovom dijelu- poručio je župan Kožić naglasivši uz to da ova energetska obnova nije jedina koju Zagrebačka županija radi kako na osnovnim i srednjim školama, tako i sportskim dvoranama.

Naime, trenutno su četiri objekta u obnovi, a ovaj u Velikoj Gorici je najveći. Obnavlja se srednja škola Vrbovec gdje su radovi pri kraju. Također, tu je i osnovna škola Ivanić-Grad u kojoj su nedavno započeli radovi. Neki dan obišli su i radove na područnoj školi Rakov potok gdje se također provodi energetska obnova, a sve skupa to je 62,2 milijuna kuna od čega 27 milijuna kuna stiže iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 35 milijuna kuna osigurala je Županija iz proračuna, podsjetio je župan. Zanimljiv podatak je da je na projektiranju srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici radio i župan Stjepan Kožić koji se “držao” strojarskog djela projekta.

Što se tiče financijskog dijela, obnova ovog objekta po svojoj vrijednosti iznosi oko 30,8 milijuna kuna od čega je 15,1 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak od 15,7 milijuna osigurala Zagrebačka županija iz svog proračuna.

Gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je da je Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici najbitniji srednjoškolski objekt, ne samo po svom značaju nego i po svom smještaju. On se nalazi u jednom vrlo bitnom i dinamičnom dijelu Velike Gorice oko kojega grade mnoge sadržaje.

-Tu već živi veliki broj naših sugrađana međutim sada uglavnom gradimo sadržaje osnovnoškolskog, predškolskog kapaciteta, kao i sportskog i rekreativnog. Dakle, mi ovdje želimo napraviti jedan prostor ugodnog života. Kao što vidite tu je i bazen, unutarnji za sada, a ove godine će početi gradnja i vanjskih bazena. Tu je i naš nogometni stadion, dakle mnoga dječja igrališta i svi drugi kapaciteti. Tako da uređenje ove škole koja je 35 godina stara sasvim će sigurno dati novu kvalitetu u krajobrazu i kvaliteti života ukupno u samom centru grada. Naravno, ono što nas jako interesira jest da ispuni svoju funkciju, a to je funkcija obrazovanja. I to strukovnog obrazovanja koji je vitalni dio naše ekonomije- rekao je gradonačelnik Barišić.

-Mi ne samo da ćemo dobiti umivenu i novu ovojnicu ovog velebnog objekta, nego ćemo poraditi na tome da i kao centar kompetencija u budućnosti postane stvarno sidrište i sjedište kvalitete u ovome dijelu naše Hrvatske, a možda čak i Europe. Mi smo inače lideri u energetskoj obnovi u Hrvatskoj i drago nam je da će i ovaj dio naše drage Velike Gorice dobiti ovakav kvalitetan pomak- naglasio je gradonačelnik.

Energetska obnova kompleksa srednjih škola izrazito veseli i ravnatelja Miroslava Antolčića, prije svega jer sve to, kako kaže, rade za našu djecu.

-Drago nam je da je krenula energetska obnova naše škole. S jedne strane ušteda energije, a s druge strane podizanje same kvalitete boravka učenika i nastavnika, kvalitetniji rad škole. To je naša budućnost i naša djeca i to nas veseli- ukratko je poručio ravnatelj Antolčić.

Regionalni centar kompetentnosti

Iako je župan Stjepan Kožić jutros naglasio da ovog časa ne bi želio previše govoriti o regionalnom centru kompetentnosti, čiji je nositelj ova Srednja strukovna škola zajedno sa Srednjom strukovnom Samobor i Dugo Selo, iznio je neke neformalne potvrde o realizaciji financiranja.

-Vrijednost tog projekta je 100 milijuna kuna, zasad ću reći neformalno da smo iz Ministarstva regionalnog razvoja dobili 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a iz Ministarstva znanosti 50 milijuna kuna sredstava za realizaciju tog projekta. Ostatak ćemo morati osigurati iz vlastitog proračuna. Mislim da će to biti nešto što u Hrvatskoj još nitko nije napravio u tom obimu i kvaliteti, i da je riječ o onome što će kroz obuku đaci dobiti, biti za 21. stoljeće, a ne za prošla vremena kao što je do sada bilo da su đaci učili na zastarjeloj opremi. Zagrebačka županija niz godina ulaže u kapitalnu izgradnju i dalje stvaramo što bolje i kvalitetnije uvjete prije svega za obrazovanje i boravak djece i nastavnika koji rade u našim školama. Vjerujem da će to tako biti i u budućnosti- završio je župan Kožić.