Prijava

Vaša prijava

Bregi dobivaju prvi gradski vrtić, kreće gradnja vrtića u Selnici


vijece22
Bregi bi već u idućoj godini trebali dobiti prvi gradski dječji vrtić. Otkrio je to na jutrošnjem Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Dražen Barišić dok je odgovarao na pitanje vijećnika Stjepana Kosića o planovima gradnje vrtića na širem gradskom području.

Gradonačelnik Barišić kazao je da se radi o dječjem vrtiću kojega će izgraditi na području Male Bune, a sami radovi trebali bi krenuti već krajem kolovoza.

-Raspisan je natječaj za izgradnju vrtića čija je vrijednost u bruto iznosu od 2,9 milijuna kuna. Sljedeće godine na proljeće ćemo ga opremiti. To nije preveliki objekt jer se on spaja na postojeći objekt sportskog doma u Maloj Buni. Bit će organiziran za dvije skupine djece, a mi ga planiramo otvoriti u rano proljeće, što bi možda mogao biti 2. ili 3. mjesec iduće godine. Tako bregi po prvi puta dobivaju gradski vrtić- poručio je gradonačelnik.

Uz najavu gradnje vrtića u Maloj Buni, gradonačelnik je spomenuo da je za vrtić u Selnici proveden javni natječaj te je odabran izvođač radova i nadzor, a sutra, 9. srpnja, stići će i pravomoćna, odnosno izvršna odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

Nakon toga, kako je najavio gradonačelnik, sklopit će se ugovor, prijaviti gradilište i započet će gradnja vrtića od 7,8 milijuna kuna u Selnici.

-Obzirom na razvoj zračne luke i svega onoga što će se događati na toj parceli koja ima 5000 kvadrata gdje će biti taj vrtić može se još toga izgraditi. U ovom slučaju gradimo vrtić sa tri odgojne skupine, jednu jasličku i dvije vrtićke skupine. Ukupno će taj objekt biti dimenzija 40×20 metara i on neće služiti samo našim sugrađanima koji žive tamo nego može biti na usluzi i korporativnim institucijama oko zračne luke jer će ljudima koji tamo rade biti na nekoliko minuta od radnog mjesta- rekao je gradonačelnik.

Izgradnja bi trebala krenuti krajem srpnja, a sljedeće godine, prema gradonačelnikovim riječima, sasvim sigurno će biti gotov.

Što se tiče financiranja, od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi prema mjeri 741 stiže 4 milijuna i 660 tisuća kuna, a preostali iznos financiran je iz sredstava samoga Grada Velike Gorice.

A vrtići u Selnici i Maloj Buni nisu jedini koji su u planu.

Kako je otkrio gradonačelnik, jedan planiraju graditi u Lukavcu i to u dogovoru sa župnikom i župnim uredom pa da se u postojećem župnom uredu napravi vrtić, a novi vrtić trebalo bi dobiti i Novo Čiče.

-Mislim da su idealni uvjeti za to jer je to u samom centru Lukavca. U kompenzaciji toga što ćemo dogovoriti sa župnikom njemu ćemo napraviti smještajni prostor i prostor za druženja i druge vjerske potrebe pored crkve. Pored toga, znate da smo u Novom Čiču prodali staru školu i da ćemo s tim novcima izgraditi novi vrtić. Imamo dogovor s kupcem, a to je tvrtka Lapor, da se u prostoru stare škole izgradi vrtić. Oni će to pripremiti i preurediti po pedagoškim standardima tako da će i tamo biti vrtić. To je nekoliko vrtića u okolnom ruralnom dijelu, a po meni je realno da zažive sljedeće godine i da prime djecu- istaknuo je gradonačelnik.

-O našim gradskim vrtićima i kapacitetima sve znate. Nema više onih problema. Na početku prvog mandata imali smo probleme jer je nekoliko stotina djece bilo neupisano u vrtiće, a to se već godinama ne događa. Hvala tetama i svima ostalima koje su tijekom ljeta ipak radile u nekoliko vrtića posebice u našem vrtiću Velika Gorica. Izdržale su i odradile lavovski dio posla. Nismo ih uopće zatvarali i sada rade zapravo pod vrlo teškim uvjetima, ali ti uvjeti su prilagodljivi i naša djeca imaju siguran razvoj što se tiče predškolskog uzrasta odnosno vrtićke djelatnosti- završio je gradonačelnik.