Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dobiva novo reciklažno dvorište: Dio Kurilovčana strahuje od buke, smrada, štakora i smanjene vrijednosti njihovih nekretnina

[]

Sredinom rujna započinje gradnja novog reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici koje će se graditi u produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića prema Istočnoj obilaznici, odnosno 500-injak metara južno od postojećeg reciklažnog dvorišta. U prvoj fazi izgradit će se samo plato reciklažnog dvorišta, vrijedan 3,6 milijuna kuna. Druge dvije faze izgradnje, Centar ponovne uporabe i pretovarna stanica, za sada ostaju na čekanju za neka bolja vremena. Sadašnje reciklažno dvorište mora se iseliti jer se nalazi na privatnom zemljištu.

reciklažno dvorište
Novo dvorište trebalo bi biti otvoreno u proljeće 2021. / Foto: Gorica.info

Najava gradnje novog reciklažnog dvorišta nije naišla na oduševljenje Kurilovčana čije su kuće u neposrednoj blizini. Brine ih koliko će ta izgradnja i buduće dvorište utjecati na njihov život jer će im u neposrednoj blizini kuća prolaziti kamioni, iz dvorišta će se širiti različiti miomirisi, strahuju i od štakora.

reciklažno dvorište
Sadašnje dvorište relativno je udaljeno od prvih kuća, novo će im biti puno bliže / Foto: Gorica.info

– Reciklažno dvorište sastojat će se od betonske površine veličine oko 3900 m2 ograđene tipskom panelnom ogradom visokom 2 m s kolnim i pješačkim ulazom s Ulice F. B. Kirinčića. Ograda na dijelu koji gleda prema stambenim kućama izgradit će se od panela ispunjenih izolacijskim materijalom koji dodatno štiti od širenja buke u okoliš – kazali su nam u gradskoj upravi.

Iz gradske uprave umiruju stanovnike tog dijela Kurilovca

Između ograde reciklažnog dvorišta i obližnjih kuća u Horvatovoj ulici predviđena je sadnja visokog zelenog pojasa drveća i grmlja koje će štititi stanare od eventualne buke i prašine, a radno vrijeme reciklažnog dvorišta biti će prilagođeno na način da bukom ne ometa susjede izvan radnog vremena – tvrde iz grada.

Kurilovčani strahuju od buke kamiona, a u gradskoj upravi priznaju da će kamioni, koji će povremeno odvoziti otpad, biti glavni izvori buke. Kamioni će se kretati središnjim dijelom dvorišta, koji je od stambenih kuća udaljen oko 50 metara, a između dvorišta i samih kuća nalaze se prepreke (kontejneri za otpad), ograda i zeleni pojas, te u gradskoj upravi smatraju da ne bi trebala nastajati prekomjerna buka koja bi negativno utjecala na život stanara. Buka se u okolišu širi pravocrtno od izvora i opada logaritamskom skalom u odnosu na udaljenost od izvora buke, objašnjavaju predstavnici grada. – Buka se reflektira od prepreka koje se nalaze na putu te se efikasno raspršuje i prigušuje na lišću biljaka, koje ujedno hvata i prašinu iz zraka te se sadnja biljaka zato preporuča kao prirodno rješenje za smanjenje buke i prašine u urbanim područjima.

Novo reciklažno dvorište bit će u produžetku Ulice F. B. Kirinčića, 500-injak metara južno od postojećeg dvorišta

Na dijelu zemljišta koje se nalazi između reciklažnog dvorišta i obiteljskih kuća u Horvatovoj ulici u budućnosti se može urediti park s dodatnim zelenilom i dječjim igralištem te edukativnim sadržajima za djecu i odrasle o gospodarenju otpadom, čime će se dodatno zaštititi susjede od eventualnih utjecaja rada reciklažnog dvorišta, predlažu iz gradske uprave, ne precizirajući tko bi i kada trebao urediti taj park.

Bageri su prije desetak dana probili i nasipali put do gradilišta reciklažnog dvorišta / Foto: Gorica.info

Kasni li izgradnja reciklažnog dvorišta?

Građevinsku dozvola za izgradnju reciklažnog dvorišta Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja izdao je još 16. studenoga 2018. godine, otkrivaju podaci na gradskim web stranicama. Pitali smo gradske čelnike zašto izgradnja počinje tek sada, zašto se čekalo gotovo dvije godine, jesu li u pitanju financijski ili neki drugi razlozi? Gradske službe ignorirale su to pitanje tako da o razlozima čekanja gotovo dvije godine možemo samo nagađati.

Jednog dana, u okviru reciklažnog dvorišta bit će izgrađen i Centar ponovne uporabe u kojem će se preuzimati predmeti koji građanima i tvrtkama više nisu potrebni, a koji bi inače postali otpad. Ti predmeti će se prepravljati, popravljati i čistiti te prodavati po povoljnim cijenama ili donirati potrebitima. To znači, ako imate stari namještaj, kućanske uređaje, posuđe, obuću i odjeću, sportske rekvizite, dječju opremu, moći ćete donijeti u Centar, radnici će ih popraviti i urediti te prodavati po simboličnim cijenama.

Reciklažno dvorište bi trebalo biti završeno najkasnije u proljeće 2021. godine, najavljuju iz gradske uprave. Već je nasut privremeni makadamski pristup vozilima u produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića koji će pratiti trasu buduće ulice.


Upute za računalne alate i nastavu na daljinu