Prijava

Vaša prijava

Zbrka s maskama za učenike: Sramota u Zagorju s maskama Kolaricama; nije zadovoljan ni dio Goričana, grad ne otkriva koliko je platio maske

[]

Nabavke maski za učenike djelomično se pretvaraju u lakrdiju, a, kako stvari stoje, ne bi začudilo da se neke pretvore i u afere zbog mogućih propusta u postupcima nabave, nekvalitetnim materijalima ili, ukratko, lošim proizvodima. Glavna vijest u utorak bile su neprimjerene, prevelike i neupotrebljive maske koje je za školarce nabavila Krapinsko-zagorska županija. Priču o tim spornim maskama, koje su nazvali “Kolarice“ prema krapinskom županu Željku Kolaru koji ih je nabavio, otkrio je portal Ni Zagorje malo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo detaljno je propisao proizvođačima maski od tekstila namijenjenih za škole od kakvog materijala se maske smiju izrađivati. Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60 stupnjeva C ili više. Maska mora sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju i uputi za nošenje.

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce ili elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave. Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13-15 cm, visina maske cca 10-12cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle.

Prihvatljive specifikacije materijala za maske: sastav pređe 100% pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt=30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja, savjetuje HZJZ.

Preporuka je koristiti certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan.

Naš je portal, pak, jučer objavio priču o maskama koje su našim učenicima darovali iz goričke gradske uprave. Te maske su bijele s prepoznatiljivim, simpatičnim logom. Iz Grada su nam rekli da su maske dobila sva djeca koja idu u više rezrede osnovinih škola (od petog do osmog razreda) i djeca koja putuju školskim autobusima. Te su maske dostavili ravnateljima koji su ih trebali dostaviti učenicima. No, odmah su se počeli javljati nezadovoljni roditelji. Dio ih je očekivao da će sva djeca dobiti po četiri maske – dvije od grada i dvije od Zagrebačke županije. Od konkretnih slučajeva smo, među ostalim saznali kako je sestra koja ide u prvi razred dobila dvije obične bijele maske (vjerojatno one koje je donirala Zagrebačka županija), dok se brat osmaš vratio doma bez ijedne maske. Neka djeca su tako, navodno, dobila samo po jednu masku itd. Izgleda kao da je bilo dosta zbrke s maskama za učenike u goričkim školama.

Postavili smo velikogoričkoj gradskoj upravi i pitanje koliko su maskica ukupno nabavili, od koga i po kojoj cijeni, no odgovora zasad nismo dobili. Objavit ćemo ga čim stigne budući građani imaju pravo znati kako gradska uprava troši njihov novac.