Prijava

Vaša prijava

Noćna linija ZET-a Zagreb – Velika Gorica više ne vozi: Hoće li se urušiti cjelokupan sustav javnog autobusnog prijevoza u našem gradu?

[]

Noćna linija ZET-a Zagreb – Velika Gorica odnedavno više ne vozi. Goričani koji rade do kasnije navečer u Zagrebu, a koji su za putovanje na posao koristili autobus, moraju se snalaziti za povratak kući ili plaćati skuplji taksi. Posljednji autobus s Glavnog kolodvora kreće u pet minuta nakon ponoći, pa ga dio naših sugrađana ne stigne uloviti. Zbog toga su, očekivano, nezadovoljni.

Pitali smo zagrebačkog gradskog prijevoznika što se dogodilo s tim noćnim autobusima.

Nejasan odgovor ZET-a koji je kristalno jasan

– Svi polasci na autobusnoj liniji 268 Zagreb, Glavni kolodvor – Velika Gorica, definirani su temeljem ugovora i dogovoreni s Gradom Velika Gorica. Za moguće izmjene u rasporedu vožnje potrebno je obratiti se Gradu Velika Gorica – glasio je odgovor iz ZET-a.

Taj odgovor koliko god bio nejasan i nemušt, zapravo je, koliko god to paradoksalno zvučalo, kristalno jasan. Veze, dogovori i ugovori između ZET-a i Velike Gorice ubrzano pucaju. Hoće li noćna linija ZET-a Zagreb – Velika Gorica biti kolateralna “žrtva“  ZET-ove samovolje ili će se urušiti cjelokupan gradski prijevoz u Velikoj Gorici. Ne treba zaboraviti da odnedavno više ne vozi niti linija kojom su u školu pokraj aerodroma stizali učenici Srednje zrakoplovne škole. ZET ukupno na širem goričkom području drži dvadesetak linija autobusnog javnog prijevoza.

Kuda sve to ide pitali smo i velikogoričku gradsku upravu.

– Ugovor o pružanju usluga javnog prijevoza putnika između Grada Velike Gorice i tvrtke ZET d.o.o. kao prijevoznika na snazi je do 30. rujna ove godine. Ugovorom je, između ostalog, definiran obim usluge javog prijevoza, broj linija i polazaka sukladno potrebama putnika. To uključuje i noćne polaske. S obzirom na to, prijevoznik je dužan poštovati ugovorne odredbe – odgovorila nam je Elizabeta Stipetić iz Ureda gradonačelnika Velike Gorice.

Iz toga je očito da je ZET jednostrano ukinuo noćne polaske za Goricu. I gorička gradska uprava je, za sada, bez jasnog odgovora iz ZET-a.

– Uputili smo dopis prijevozniku da, sukladno ugovoru i dogovorenom planu prijevoza, osiguraju kvalitetan javni prijevoz na obostrano zadovoljstvo. Do pisanja ovog odgovora nismo dobili povratnu informaciju – zaključila je E. Stipetić u odgovoru koji nam je poslala u srijedu poslijepodne.

I gradonačelnik Dražen Barišić komentirao je odnos sa ZET-om, ali i sa kolegama iz zagrebačke gradske uprave na sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća početkom srpnja:

– Velika Gorica ima potpisan ugovor sa ZET-om, ali zadnjih mjeseci mjesečni troškovi prijevoza porasli su sa 850 tisuća kuna na 2 milijuna kuna. I zato tražimo druge modele jer ovakav model je za nas neodrživ – kazao je gradonačelnik Barišić pojasnivši da se u Gradu Zagrebu narušila, ne samo infrastrukturna, već i financijska statika, suspendiran je proračun i jako teško je voditi politiku u takvim uvjetima.

Goričani se vratili u socijalistički mrak ’80-ih godina

Ukidanjem noćne linije Velika Gorica se vratila negdje 35 godina unatrag. Tada su ponajviše mladi, koji su ostali duže vani u Zagrebu i nisu stigli na taj famozni bus u ponoć i pet minuta, stopirali na busnim stanicama prema Velikoj Gorici. Najviše ih je bilo kod Lisinskog i u Novom Zagrebu kod GŠC-a. Oni koji nisu imali sreće u stopiranju morali su pješke potegnuti do Gorice. Tada je bio socijalistički mrak, bilo je to i vrijeme pravog mraka zbog redukcija struje, čekalo se u redovima pred dućanima za kupiti deterdžent, rižu, kavu…

Danas nam je, valjda, svanulo. Imamo telefone pametnije od najpametnijh kompjutera u tim mračnim ’80-im godinama prošlog stoljeća. Dobro, i puno više ljudi nego tada danas ima automobile, pa pogođenih ukidanjem noćnih linija neće biti toliko puno. I taksiji su jeftiniji nego prije 35 godina. No, ne bi li upravo zbog tog svekolikog napretka noćna linija Zagreb – Velika Gorica trebala biti najnormalnija stvar normalnog životnog standarda?

I što nas, stvarno, čeka nakon 30. rujna i isteka ugovora između Gorice i ZET-a kojeg se, prema primjeru noćnih linija, javni prijevoznik ne drži? Koliko u čitavoj priči ima veze značajno povećanje cijena usluga Velikoj Gorici, koje je ZET već proveo? Je li, stoga, Gorica talac ZET-a ili se priprema da na njegovo mjesto uđe neki drugi prijevoznik? Kako će naši srednjoškolci nakon tog 30. rujna u školu u Zagreb? I je li itko, na kraju, napravio ono najvažnije – pitao građane što misle o javnom prijevozu, kakva im usluga treba i jesu li spremni na promjene?

Mogli bi tako nizati pitanja u nedogled. Bit ćemo pametniji već za petnaesetak dana. Vidjet ćemo onda tko je blefirao, a tko imao jake karte u rukama i hoće li građani iz svega ovog izaći zadovoljni ili oštećeni.

 

Objava Noćna linija ZET-a Zagreb – Velika Gorica više ne vozi: Hoće li se urušiti cjelokupan sustav javnog autobusnog prijevoza u našem gradu? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.