Prijava

Vaša prijava

Lidl ili Eurospin, pitanje je sad: Goričanka je provjerila kako se trgovci bore za kupce, koje su im prednosti, a što trebaju doraditi…

[]

Lidl ili Eurospin, pitanje je koje si posljednjih dana postavlja dio Velikogoričana koji vole kupovati u diskontnim trgovinama. Prije petnaestak dana otvoren je Eurospin u Velikoj Gorici što je konkurencija dočekala spremna s nizom akcija i popusta. Akcijski popusti idu na ruku kupcima koji mogu prehrambene proizvod kupiti po nešto nižim cijenama. Potrošači su s nestrpljenjem čekali otvorenje novog i hrvatskom tržištu nepoznatog Eurospina, a to su potvrdile i gužve proteklih dana u toj trgovini.

Kako bismo istražili što nudi Eurospin i koliko se razlikuje od Lidla, u kupovinu smo poslali gospođu koja je redoviti kupac u Lidlu iako kupuje u svim velikogoričkim trgovinama. Ona je majka i supruga, redovito kuha za svoju obitelj i stoga redovito odlazi u kupnju. Zamoli smo je da nam prenese dojmove i da kupi pet istih proizvoda u Eurospinu i Lidlu kako bismo mogli usporediti cijene. Dali smo joj zadatak da kupi proizvode koje redovito koristimo, ali ih ne kupujemo svakoga dana poput, recimo, kruha ili mlijeka. Proizvodi su, naravno, morali biti robne marke trgovaca kako bismo ih mogli usporediti. Tajnu kupnju gospođa je obavila ovaj vikend. Evo njenih dojmova iz prvog mistery shoppinga u kojem je bila.

Iskustvo kupovanja u Eurospinu

Parkiralište i trgovina Eurospina otprilike je slične veličine kao i Lidl u Sisačkoj ulici. Iako mi se u prvi mah učinilo da su parkirališna mjesta uža nego na Lidlovom parkiralištu, vjerojatno su približno iste širine. Ono po čemu se Eurospin razlikuje od svih drugih velikih centara u Velikoj Gorici je ulaz u trgovinu i sigurnosna vrata. Problem bi mogao biti roditeljima s malom djecom koja sjede u sjedalici u kolicima za kupovinu.

Kolica s djetetom ne mogu proći ispod postavljenih prepreka već je potrebno dijete izvaditi iz kolica, provući kolica i nakon toga ponovno dijete staviti u kolica za kupovinu. Gledala sam takvu situaciju u petak kada je u kupovinu došao mladi tata s djetetom u kolicima za kupovinu. Potrajalo je malo dok je izvadio dijete iz kolica, progurao kolica, prošao kroz vrata i onda opet stavio dijete u kolica. Za to vrijeme stvorila se mala gužva iza njega.

Lidl ili Eurospin bilo je pitanje koje sam si postavila prije ulaska u tu novu trgovinu u Velikoj Gorici. Prvo sam obišla cijeli Eurospin jer je ovo bilo prvi put da sam ušla u ovu trgovinu i nisam znala gdje stoje proizvodi koje sam trebala kupiti. Taj problem je mučio dosta kupaca jer su svako malo zaustavljali prodavače i raspitivali se gdje stoji pojedini proizvod.

Svjedočila sam situaciji kada je jedna gospođa zamolila prodavačicu za pomoć jer nije mogla pronaći policu s bezglutenskim proizvodima. Prodavačica joj je odgovorila da se proizvodi nalaze pored drugih proizvoda, da nemaju posebnu policu. To se gospođi nije baš dopalo, otišla je mrmljajući, kako ništa ne može pronaći. Razloge treba tražiti i u tome što Eurospin nudi samo robne marke koje su goričkim potrošačima još uvijek nepoznate i trebat će neko vrijeme dok ne postanu prepoznatljive po imenu i ambalaži.

Uski prolazi kod blagajni

Ono što sam odmah primijetila je pult sa svježe pripremljenom hranom gdje možete primjerice kupiti pečene piliće, čega u Lidlu nema.

Za istraživanje frižidera sa sirevima i salamama trebalo bi izdvojiti malo više vremena jer je izbor zaista bogat, a isto tako veliki je izbor duboko smrznute ribe i plodova mora.

Obilazeći police s proizvodima koje kupujem svaki tjedan čini mi se da nema neke velike razlike u cijenama. Razlike postoje u proizvodima koji su na akciji, a znamo da se trgovački centri prate i često stavljaju iste proizvode na akcijsku prodaju.

Dolaskom na blagajnu shvatila sam da su prolazi između blagajni dosta uski, ne možete proći pored kolica za kupovinu, što možete napraviti bez problema u Lidlu. Pretpostavljamo da je ovo napravljeno kako bi kupac ipak nešto kupio jer doslovno ako dođete po neki proizvod i ne pronađete ga, morate stati u red da biste prošli kroz blagajnu bez obzira što niste ništa kupili.

Vidljivo je da se blagajnice još uvijek uhodavaju jer se red dosta sporo pomiče. Trebat će im neko vrijeme dok dostignu brzinu koju imaju radnici koji rade na Lidlovim blagajnama. Lidl ili Eurospin? Teško je decidirano odgovoriti na ovo pitanje. Bit će to doslovce svakodnevna borba za svakog kupca. Ipak, moram reći da mi se baš svidjela ova tajna kupnja u kojoj sam dobila posebne zadatke koje sam trebala ispuniti.

Lidl ili Eurospin
Ove je proizvode odabrala  naša sugrađanka koju smo poslali u tajnu kupnju / Foto: Gorica.info

Usporedba cijena odabranih proizvoda

 

Proizvod EUROSPIN LIDL
Piškote 400 g 10,99 10,99
Instant kava 3u1 9,99 (10 kom x14 g) 9,99 (10 kom x 18 g)
Suncokretovo ulje 1 l 7,99 (6,99 na akciji) 7,99
Ocat 1 l 2,99 3,79
Chery rajčice 500 g 9,99 12,99

Već na prvi pregled gore objavljene tablice jasno je da su cijene u oba trgovačka lanca vrlo slične. Od pet proizvoda koje je odabrala naša gospođa na tajnom zadatku, tri proizvoda imaju doslovce istu cijenu. No, kod jednog od njih, instant kavi 3u1, ta je cijena, zapravo, različita jer se u Lidlu dobije veća količina kave. U Eurospinu za 9,99 kn dobijete ukupno 140 grama kave, a u Lidlu 180 grama, odnosno više od 20 posto nego kod talijanskog diskontera. Ocat je, pak, 80 lipa povoljniji u Eurospinu, dakle oko 25% je jefiniji nego kod Nijemaca.

Lidl ili Eurospin
Enigma s rajčicama – baš sve je isto osim cijene / Foto: Gorica.info

Najzanimljiviji je slučaj s rajčicama. Razlika je velika – čak tri kune za pakiranje od 500 grama. Detaljnim pregledom deklaracija pokušali smo otkriti zašto cherry rajčice u Lidlu (12,99 kn) stoje 30 posto više nego iste takve u Eurospinu (9,99 kn). Ustanovili smo da je sorta rajčica ista (brioso), da su u oba pakiranja prvoklasne rajčice, da su proizvedene u Hrvatskoj i da im je, na kraju, isti proizvođač – “Osatina grupa“ iz slavonskih Semeljaca.

I upravo takvi detalji neće promaći iskusnim kupcima. Redovita provjera akcijskih cijena, praktično svakodnevna kontrola ponuda na web stranicama trgovaca, listanje njihovih kataloga… S takvim sustavnim pristupom kupnji jedino je moguće doći do ušteda. Tada će pitanje “Lidl ili Eurospin ili neki treći trgovački lanac“ postati suvišno budući u svakoj od tih trgovina treba kupiti ono što je u tom trenutku najpovoljnije.

Lidl ili Eurospin
Cijena suncokretovog ulja je ista – 7,99 kn / Foto: Gorica.info

 

Lidl ili Eurospin
Piškote Eurospina je lako prepoznati po talijanskoj zastavi, a cijena je identična onima u Lidlu / Foto: Gorica.info

 

 

Lidl ili Eurospin
Cijena kave 3u1 je ista (9,99 kn), ali Lidl u pakiranju daje 40 g više od Eurospina / Foto: Gorica.info

 

 

Lidl ili Eurospin
Ocat je definitivno isplativije bilo kupiti u Eurospinu / Foto: Gorica.info

 

 

Objava Lidl ili Eurospin, pitanje je sad: Goričanka je provjerila kako se trgovci bore za kupce, koje su im prednosti, a što trebaju doraditi… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.