Prijava

Vaša prijava

Novi igrokaz iz goričke gradske uprave: Nakon teksta Gorice.info u Poglavarstvu na brzinu objavili natječaj za startup inkubator

[]

Novi igrokaz iz goričke gradske uprave stiže do javnosti. Nakon što je prošli tjedan naš portal objavio tekst o još jednom neispunjenom obećanju velikogoričke gradske vlasti, točnije o pokretanju gradskog startup inkubatora, u ponedjeljak je objavljen natječaj za dodjelu prostora startupovcima.

Gradonačelnik Dražen Barišić obećao je u srpnju da će natječaj za najam prostora biti objavljen do kraja kolovoza, pa smo mi na to i podsjetili. Brže-bolje je gradska uprava bez Barišića odlučila ispuniti njegovo obećanje. Evo kako izgleda novi igrokaz iz goričke gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, koji ima Barišićevo ovlaštenje da ga mijenja, raspisao je javni poziv kojim startupovima (mikropoduzetnicima na početku poslovanja) nudi 200 četvornih metara poslovnog prostora u zgradi na Trgu kralja Tomislava 16, preko puta tržnog centra u kojoj je nekada bilo sjedište Croatia osiguranja. Kolarec nudi radne jedinice površine 5 četvornih metara po cijeni od 250 kuna na mjesec uz mogućnost korištenja drugih zajedničkih prostorija (toalet, čajna kuhinja, prezentacijska dvorana…) i interneta. Naravno, ako neki poduzetnik unajmi više radnih jedinica cijena će nešto pasti (npr. dvije jedinice se na mjesec mogu dobiti za 400 kn). Ukupno će biti na raspolaganju 20-ak radnih jedinica. Je li, pak, cijena povoljna ili nije, najbolje će znati sami poduzetnici.

No ako startup inicijativu velikogoričke vlasti usporedimo s onima u drugim gradovima vidjet ćemo koliko je naš grad u zaostatku. Primjerice Startup inkubator u Rijeci, osnovan 2013. godine, teško da je uopće usporediv s ovim velikogoričkim. Dok se u ovom goričkom, zapravo, ponajprije iznajmljuje prostor, Riječani doslovce vode mlade poduzetnike od ideje do njene realizacije s timovima podrške, radionicama, nagradnim natječajima, mentorima, a u Programskom vijeću se, među ostalim, nalazi jedna od najnaprednijih hrvatskih kompanija koja je svjetski hit – InfoBip. Ili, primjerice, evo koliko u startupove ulažu u Šibeniku u suvremenoj zgradi od 2000 četvornih metara. Deset puta više od Velike Gorice.

No dobro. Drago je nama da gradska uprava čita naš portal i da ih naše pisanje pokreće. Ipak, mi Velikogoričani plaćamo njih u gradskoj upravi da oni sami pokažu inicijativu, ideje i viziju, a ne da čekaju nekog drugog da ih pokrene.

Novi igrokaz iz goričke gradske uprave tu nije gotov. Čini se da iza svega stoji priča sa zgradom na Trgu kralja Tomislava 16. Radi se, naime, o zgradi u privatnom vlasništvu i Gorica.info će nastaviti inzistirati kod gradskih vlasti da pokažu ugovor o najmu, cijene i javno kažu zašto su odabrali baš tu zgradu za unajmljivanje. Jer vrijeme je da i u Goricu, nakon porcija i porcija pojedenog crnog rižota u Mon Amiju, stigne i transparentnost.

Objava Novi igrokaz iz goričke gradske uprave: Nakon teksta Gorice.info u Poglavarstvu na brzinu objavili natječaj za startup inkubator pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofe