Prijava

Vaša prijava

Razglednice Velike Gorice: Kako se fotografijama zgrada i dućana ili parkinga sa Stojadinima i Wartburzima slala u svijet idilična slika o životu u našem gradu

[]

Kada ste posljednji puta nekome poslali razglednicu? Možda ste to napravili s ljetovanja prije koju godinu ili se uopće ne sjećate kada ste to učinili. Prodaju li se i dalje razglednice i kako uopće izgledaju razglednice Velike Gorice? Mogli bismo tako nizati pitanja o razglednicama u nedogled…

razglednice velike gorice

Trebaju li nam razglednice u ovo digitalno doba kada u bilo kojem trenutku možete izvaditi svoj pametni telefon, okinuti selfie i poslati ga bilo kome na svijetu? Sve to traje nekoliko sekundi i praktički je besplatno. Ipak, razglednice su obilježile kraj 19. i čitavo 20. stoljeće. Počele su se pojavljivati u Beču prije otprilike 150 godina kao oslikane dopisnice. Razvojem fotografske i tiskarske tehnike razglednice su postale pravi industrijski proizvod u većem dijelu prošlog stoljeća. Nije bilo mjesta koje je imalo držalo do sebe, a da nije imalo svoju razglednicu.

Tako su nastale i razglednice Velike Gorice. Danas su razglednice kolekcionarski predmeti koji nas vraćaju u prošlost. Na razglednicama vidimo kako se razvijao i kako je rastao neki grad, kako su se mijenjale gradske vizure, fasade na kućama i zgradama, moda, automobili… U svakoj toj razglednici sačuvan je dio prošlosti.

razglednice velike gorice

Pogledamo li razglednice Velike Gorice uočit ćemo da je jedan od najomiljenijih motiva oduvijek bila današnja zgrada Muzeja Turopolja. Mijenjala je ona boju pročelja, a u 60-im godinama prošlog stoljeća pred njom se moglo i parkirati.

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u modi su očito bile razglednice sastavljene od kombinacije nekoliko gradskih fotografija. Tako su i razglednice Velike Gorice u svijet slale fotografije Doma zdravlja, velikogoričkog vodotornja, zgrada u naselju Galženica i robne kuće. Čini se da je upravo taj kolaž motiva trebao pokazivati koliko je Velika Gorica urbanizirana.

Tim razglednicama, namjerno ili slučajno, dominiraju i parkiralište sa Zastavinim Stojadinima, Fiatima 1300, rumunjskim Daciama (u vremenima kada nisu baš bile toliko “in“ kao danas), a izvježbano oko promatrača uočit će i pokoji ponos istočnonjemačke autoindustrije Wartburg… Bilo je to vrijeme kada je Velika Gorica bila jedna od općina u sastavu grada Zagreba. Neki bi rekli da je to bila prošlost koje se lijepo podsjetiti.

Pogledajte ove razglednice Velike Gorice, vidite kako je nekada izgledao naš grad, vratite se u trenutku desetljećima unatrag…

Posljednje razglednice Velike Gorice napravljene su 2016. godine. Na njima je pisalo “Velika Gorica – grad zrakoplovstva“, pa su one automobile iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća zamijenili avioni. Na tim razglednicama bila je i nova zgrada zračne luke Franjo Tuđman. A upravo je ta nova zgrada, bez obzira što se nalazi na rubu teritorija grada Velike Gorice, aerodrom iz našeg grada zapravo preselila u Zagreb. Evo još jedne nešto starije razglednice Velike Gorice negdje s početka ovog tisućljeća.

razglednice velike gorice

Objava Razglednice Velike Gorice: Kako se fotografijama zgrada i dućana ili parkinga sa Stojadinima i Wartburzima slala u svijet idilična slika o životu u našem gradu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.