Prijava

Vaša prijava

Ovo je ugovor kojeg je velikogorička gradska uprava skrivala: Za godišnji najam zgrade na Trgu kralja Tomislava 16 platit će 371.000 kuna

[]

Zgrada na velikogoričkom Trgu kralja Tomislava 16, u kojoj je nekada bila Croatia Osiguranje, odnosno ugovor o njenom najmu, očito je jedna od tema o kojoj nerado govore u gradskoj upravi Velike Gorice. Upravo je tu zgradu još sredinom srpnja gradonačelnik Dražen Barišić označio kao sjedište goričkog start-up inkubatora i najavio budućim poduzetnicima raspisivanje natječaja za zakup prostora do kraja kolovoza.

ugovor
Barišić je sredinom srpnja obišao uredske prostore u unajmljenoj zgradi koji su, čini se, bili prazni / Foto. Gorica.hr

Imao je Barišić tada velike planove za poticanje mikropoduzetništva i, prema sada dostupnim transkriptima, nije znao da ga prisluškuju i prate, te da će za dva mjeseca završiti u Remetincu. Naš je portal ipak zanimalo što će biti sa start-up inkubatorom, pa smo početkom rujna pitali gradsku upravu što se događa.

Dobili smo odgovor da će “za tjedan dana raspisati natječaj za prostor”. Postavili smo tada i pitanje o uvjetima najma zgrade na Trgu kralja Tomislava 16 budući smo znali da se ne radi o objektu u vlasništvu grada. Na taj dio pitanja odgovor uopće nismo dobili.

Natječaj za najam prostora za start-up, naravno, nije raspisan, pa smo početkom listopada odlučili objaviti tekst o još jednom klasičnom političkom obećanju. U tom tekstu smo istaknuli da nećemo odustati od pitanja vezanih uz aranžman grada za najam zgrade. Tjedan dana nakon našeg teksta gradska uprava napokon raspisuje natječaj za start-upove.

O zgradi iz gradske uprave niti riječ. I tada smo napravili ono jedino što nam je ostalo na raspolaganju – pozvali smo se na Zakon o pravu na pristup informacijama, obavijestili nadležnog službenika u gradskoj upravi i zatražili ugovor o najmu kojeg nam nisu do tada željeli pokazati.

ugovor
Jesu li vremena za unajmljivanje privatne zgrade za 371.000 kn na godinu? / Foto: Gorica.info

Takav novinarski potez obično izaziva uzbunu u birokratskim krugovima koji ne žele podijeliti s javnosti neku informaciju koja može biti od javnog interesa. A cijena i uvjeti najma te zgrade u privatnom vlasništvu definitivno su javni interes jer upravo Velikogoričani plaćaju taj najam. Nakon 15 dana dobili smo ugovor. Da to gradska uprava nije učinila prijavili bi ih Povjereniku za informiranje, koji bi im vjerojatno naložio da daju podatke budući se u ovom slučaju radi o trošenju javnog novca.

Dakle, zgrada na Trgu kralja Tomislava 16 u vlasništvu je poduzeća ELMIK iz Lazine Čičke koje ju je iznajmilo gradu Velikoj Gorici. Radi se o poslovnom prostoru koji se sastoji od 10 uredskih prostorija, čajne kuhinje i dva sanitarna čvora ukupne površine 450 četvornih metara. Grad je također zakupio parkiralište s 11 parkirnih mjesta.

U poslovni prostor uselit će, stoji u ugovoru, gorički Upravni odjel za poduzetništvo, Razvojna agencija Velike Gorice VE-GO-RA i već spomenuti start-up inkubator. Ugovor je sklopljen na godinu dana i neće se automatski obnavljati. Mjesečna cijena najma 24.750 kuna plus PDV, odnosno ukupno 371.000 kuna za godinu dana.

Gradonačelnik Dražen Barišić i direktor ELMIK-a Josip Milković ugovor su potpisali 3. travnja. 2020. No u članku 4. ugovora se navodi kako ugovor stupa na snagu 1. travnja 2020. Zašto ugovor nije stupio na snagu nakon potpisivanja nego je njegovo djelovanje retroaktivno vjerojatno znaju potpisnici.

Od tog 1. travnja, dakle usred lokcdowna zbog prvog vala koronavirusa, kada su samo rijetki izlazili iz kuća, Velika Gorica, odnosno svi mi Velikogoričani, počeli smo plaćati cca 30.000 kuna mjesečno za najam te zgrade. Ali ta je zgrada, prema dostupnim informacijama, bila prazna sljedeća gotovo četiri mjeseca. Tek je krajem srpnja počela energetska obnova zgrade preko puta crkve Najveštenja Blažene Djevice Marije u kojoj su bila sjedišta VE-GO-RE i Upravnog odjela za poduzetništvo. A, kao što smo već napisali, natječaj za start-upove je raspisan sredinom listopada.

Ako je unajmljivanje zgrade Grad stvarno počeo plaćati od 1. travnja, znači li to da je potrošio stotinjak tisuća naših kuna jer u zgradi nije bilo nikoga do kraja srpnja?! Ako je to tako onda se radi o suludom razbacivanju našeg novca. I to u vremenima kada će se grad vjerojatno morati dodatno zadužiti da ispuni sve financijske obaveze.

No, evo i tog famoznog ugovora. Pročitajte i sami zaključite jesu li vremena za trošenje na najam privatnih zgrada ili je grad trebao negdje drugdje, u vlastite prostore, smjestiti VE-GO-RU i već spomenuti Upravni odjel za poduzetništvo.

Objava Ovo je ugovor kojeg je velikogorička gradska uprava skrivala: Za godišnji najam zgrade na Trgu kralja Tomislava 16 platit će 371.000 kuna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.