Prijava

Vaša prijava

Zona sumraka na parkiralištu preko puta željezničke stanice: Goričani koji putuju vlakom za gradsku upravu su građani drugog reda

[]

Goričani muku muče s prijevozom do posla ili škole u Zagrebu. Autobusi ZET-a često kasne, vozni se red ne poštuje, a jedno vrijeme nije vozila ni noćna linija. S druge strane prijevoz vlakom je brži, prosječno se od Velike Gorice do Zagreba putuje samo 15-ak minuta.

Vlakom putuje sve više Goričana, posebno od kada su prije dvije godine uvedeni dodatni polasci iz Velike Gorice i Zagreba. Stoga je i željeznička stanica Velika Gorica puna ljudi, posebno u špicama. No, dio je to grada koji muku muči s javnom rasvjetom. Osvijetljena je samo stanica i peron. Sve ostalo je prava zona sumraka.

Zona sumraka s druge stane pruge

Muke Goričania, dakle, počinju kada dođu vlakom u Goricu u večernjim satima. Naime, nakon što padne noć parkiralište uz željezničku stanicu je u potpunom mraku. Nigdje nema nikakve rasvjete. Bez obzira putujete li do vlaka autom ili idete pješice nije nimalo ugodno. A ovih tjedana ta zona sumraka počinje i prije 17 sati.

Javile su nam se čitateljice koje putuju vlakom na posao u Zagreb i nazad koje se žale da u večernjim satima nakon izlaska iz vlaka se osjećaju uplašeno i ugroženo.

zona sumraka
Pogled na parking s perona / Foto: Gorica.info

– Vjerujete mi, nije nimalo ugodno proći preko parkirališta i doći do Kolodvorske ulice gdje ima svjetla, rekla nam je jedna naša sugrađanka koja često radi drugu smjenu i kasno dolazi u Veliku Goricu.

Pitali smo HŽ je li javna rasvjete uz prugu u nadležnosti HŽ-a ili je to gradski komunalni problem?

– Problem javne rasvjete koji navodite u upitu nije u nadležnosti HŽ Infrastrukture – odgovorili su nam iz Korporativnih komunikacija HŽ-a.

Nakon toga smo poslali upit u gradsku upravu i pitali ih planiraju li postaviti javnu rasvjetu na parkiralište uz željezničku stanicu? Međutim, ni nakon što smo poslali podsjetnik da nam nisu odgovorili, nismo dobili odgovor. Očito vladajućim i nije previše stalo do mišljenja sugrađana jer kako drugačije protumačiti ignoriranje novinarskih pitanja.

– Problem je što se parkiralište kod željezničke stanice ne nalazi u Gradićima. Da je u tom selu, koje je, doduše, samo s druge strane pruge, vjerojatno bi se gradskim novcem postavila svjetla kao na stadionu –  kazao nam je rezignirano jedan od svakodnevnih putnika vlakom za Zagreb i dodao:

– Samo je pitanje kada će netko u ovom mraku autom udariti nekog prolaznika jer se ništa ne vidi. A mrak u ovo zimsko vrijeme pada već u 17 sati – zaključio je ogorčeni putnik.

Javnu rasvjetu u Gorici češljaju i istražitelji USKOK-a

Ignoriranjem mrak oko željezničke stanice neće nestati. Gorička zona sumraka može nestati jedino postavljanjem javne rasvjete. To ne bi trebao biti preveliki izdataka za grad koji ima proračun veći od 500 milijuna kuna.

zona sumraka
Velika Gorica je u zadnje vrijeme poznata po korupcijskoj aferi / Foto: Gorica.info

Ipak, treba se prisjetiti da je velikogorička javna rasvjeta pod lupom istražitelja u aferi Elektrocentar Petek zbog koje je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić već više od dva mjeseca u istražnom zatvoru pod teškim sumnjama da je namještao poslove i javne natječaje toj tvrtki. Jedan od sumnjivih poslova je upravo postavljanje javne rasvjete.

U prijedlogu proračuna Velike Gorice za 2021. godinu planira se 4,5 milijuna kuna za javnu rasvjetu. Četiri milijuna kuna po tzv. ESCO modelu (poništeni natječaj po tom modelu u Velikoj Gorici češlja USKOK), te još pola milijuna kuna u dijelu proračuna u kojem se navode kapitalni projekti. Ima li u tim milijunima i nešto za osvjetljavanje područja oko željezničke stanice nije poznato.

 

Objava Zona sumraka na parkiralištu preko puta željezničke stanice: Goričani koji putuju vlakom za gradsku upravu su građani drugog reda pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.