Prijava

Vaša prijava

Prava osoba s invaliditetom

[]

Edukacija o projektu MOSI u Velikoj Gorici
Projekt MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je 18. siječnja na edukaciji u Gradskoj vijećnici u Velikoj Gorici.

Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi. Ivana Norac-Kevo i Adela Jelinek Bišćan iz AKD-a prikazale su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. Upravo će te isprave biti sredstvo kojim će se olakšati osobama s invaliditetom pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

„Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom. Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere“, pojasnila je Norac – Kevo.

Publika Velika Gorica

„Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport. Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta“, poručila je Jelinek Bišćan.

Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, naglasio je kako je jedan od  temelja ovog projekta postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u.

”Proces izdavanja ovih isprava temelji se na informacijama o invalidnosti/invaliditetu koji se dohvaćaju iz Registra osoba s invaliditetom te podataka iz ostalih registara nužnih za dodjelu prava i izdavanje isprava. Stoga je važno da korisnici što prije ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom (ROI), kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj“, napomenuo je Benjak.

Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice, pozdravio je sustav novih iskaznica i naglasio njihovu važnost za osobe s invaliditetom.

”U Velikoj Gorici ima preko osam tisuća osoba s invaliditetom. Ovakve iskaznice će im olakšati funkcioniranje i treba pohvaliti način dobivanja Nacionalne i Europske iskaznice te Europske parkirališne karte, jer po prvi put u Hrvatskoj, osobe s invaliditetom ne moraju podnositi zahtjeve da bi ostvarile svoja prava nego će im iskaznice doći na kućnu adresu i tako će ostvariti sva prava koja do sada možda i nisu koristili“, istaknuo je Matić.

Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr/.

Predstavljanje projekta Velika Gorica