Prijava

Vaša prijava

Ciciban na putu do statusa Eko vrtića


IMG_0556

Dječji vrtić Ciciban Velika Gorica održao je jučer, 14. prosinca konstituirajuću sjednicu Eko odbora. To je prvi korak u postupku uključivanja Dječjeg vrtića Ciciban u obitelj Međunarodnih Ekoškola, odnosno stjecanja statusa Eko vrtića. Inicijatori ove akcije su Barica Marjanović, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban, Martina Lacković, pedagog i Slavica Matas zdravstvena voditeljica. Odbor ima 17 članova, od toga su 12 djelatnici Vrtića dok je 5 članova iz društvene zajednice, odnosno ugledni djelatnici i poduzetnici našega Grada. Vanjski članovi odbora, koji su ujedno preuzeli ulogu kumova projekta su: gradonačelnik Dražen Barišić,  Kristina Žordić, predstavnica tvrtke Kova d.o.o., Marcela Večković, zamjenica direktora tvrtke Lapor d.o.o., Marko Morić, direktor Veterinarske stanice Velika Gorica i Marija Cerjak, prof. Agronomskog fakulteta u Zagrebu i članica Upravnog vijeća DV-a Ciciban.

„Posebna mi je čast i zadovoljstvo što su ugledni građani našeg kraja, osobe iz javnog života, gospodarstvenici i nositelji odgovornih dužnosti prihvatili kumstvo. Od kumova očekujemo da podupiru i podržavaju naš projekt koji će se razvijati kroz više faza i dugi niz godina i odgajati mnoge buduće generacije ekološki osviještene djece i budućih građana ovog grada i lijepe naše hrvatske domovine, ne zaboravljajući pri tome kulturnu baštinu, vrednote, ljepote i bogatstvo turopoljskog kraja u kojem živimo“, rekla je ravnateljica Barica Marjanović

Osnivanje Eko odbora komentirao je gradonačelnik Barišić: „Vaš projekt je hvalevrijedan i ovakvi projekti nisu trendovi već potreba u svijetu. U planu djelovanja vašeg eko odbora prepoznajem i projekte našega grada i tu bismo se trebali povezivati. Tako ćemo lakše provesti i primarnu reciklažu u Velikoj Gorici. Sljedeće godine počinje energetska obnova Dječjeg vrtića Ciciban. Mislim da park s eko materijalima, kojega predviđate u sklopu svojeg projekta, nije obuhvaćen financijskim planom energetske obnove, ali ćemo ga osmisliti“, rekao je gradonačelnik Barišić, kum projekta.

IMG_0566

Glavne ciljeve djelovanja novoosnovanog Eko odbora predstavila je Slavica Matas, stručni suradnik zdravstvena voditeljica u DV-u Ciciban i koordinatorica projekta: „Vrtić, mjesto u kojem dijete provodi veći dio dana, učeći i stječući nova saznanja, nove vještine i spoznaje o zdravim stilovima življenja, pozvan je da iskoristi navedene komponente i poveže ih s odgojem za održivi razvoj. Upravo to mi u svom radu i činimo. Osposobljavajući djecu da tako žive, skrbe o svom zdravlju i zdravlju drugih, o čistom okolišu, dobivamo „male ambasadore“ koji stečena znanja i vještine danas prenose na članove svoje obitelji, a sutra će ih primijeniti i u svojem radu“, rekla je gospođa Matas.

IMG_0569

Plan djelovanja za tekuću pedagošku godinu za stjecanje statusa Međunarodne Eko škole, prisutnim članovima prezentirala je Martina Lacković, stručni suradnik, pedagog.

„Kao predškolska odgojno-obrazovna ustanova imamo priliku od najranije dobi kod djece razvijati i poticati odgovorno ponašanje prema sebi, drugima i prirodi kao i njegovati kod djece ljubav za njihov zavičaj i vrijednosti Turopolja. Ovaj plan djelovanja obuhvaća mnoštvo aktivnosti koji će se svakodnevno odvijati na razini Vrtića i lokalne sredine u suradnji s roditeljima i vanjskim suradnicima. Spomenimo primjerice prigodno obilježavanje važnijih blagdana, svakodnevne tjelesne aktivnosti, sudjelovanje u poznatim manifestacijama poput Gastro Turopolja, Turopoljski mali fašnik. U vrtiću ćemo i dalje svakodnevno kod djece poticati vođenje brige za biljni i životinjski svijet, a rujna ove godine u našem vrtiću provodimo projekt s terapijskim psima, u čemu smo prvi i jedini dječji vrtić u Hrvatskoj. Kao i do sada sudjelovat ćemo i organizirati humanitarne akcije i priredbe kako bismo kod djece njegovali brigu za potrebite“.

Odbor čine odgojitelji, koji su, glavni nositelji djelatnosti skrbi o djeci i uz roditelje predstavljaju značajne osobe u odgoju i obrazovanju djeteta. Uz njih su i predstavnici drugih službi u Vrtiću, bez čijeg rada i sudjelovanja u provođenju ovog programa ne bi bilo moguće na sigurna i zdrav način brinuti o djeci.

Članovi Eko odbora, zaposlenici  DV-a Ciciban: Dijana Čorak, odgojitelj savjetnik, Irena Delač, odgojitelj savjetnik, Marija Zagorc, odgojitelj savjetnik, Jaga Mlađenović, odgojitelj, Katarina Šeravić, odgojitelj mentor, Željko Deverić, domar/vozač, Marina Lisec, kuharina, Lidija Lučan, spremačica servirka i Barica Sakoman Božić, administrativno-računovodstveni radnik.

IMG_0561


ŠPORTAŠIMA NAGRADE GRADA