Prijava

Vaša prijava

ŽOK Azena Velika Gorica tužila Reporter zbog neobjave odgovora


kovacic goran zsu 07-13 smanjena

 

Žok Azena Velika Gorica tražila je od Reportera da objavi odgovor na tekst iz Reportera od 9. studenoga 2017. godine „Znamo što treba napraviti da gorički sport ‘eksplodira’. U njemu Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice grubo kleveće Azenu i iznosi negativne paušalne ocjene rada Azene čime je ozbiljno narušio ugled ŽOK Azene Velika Gorica. Iako je Azena na vrijeme poslala Reporteru ispravak i odgovor na tekst, Reporter ga nije objavio niti je išta odgovorio Azeni, iako po Zakonu o medijima mora odgovoriti ispravak i odgovor. Zato se Azena odlučila na tužbu, a njen odgovor objavljujemo u cijelosti.

Poštovani

Na osnovu Zakona o medijima, članak 56 i 57, molim Vas da u idućem broju „Reportera, besplatne informativne novine građana Velike Gorice, Turopolja, Posavine i Pokuplja“ objavite moj odgovor i na tekst „Znamo što treba napraviti da gorički sport ‘eksplodira’„ objavljenom na 28. i 29. stranici Reportera broj 367 koji je izašao iz tiska 9. studenoga 2017. godine. U sklopu navedenog teksta je i okvir „Detektirali smo gdje je problem nekad Velike Azene“. Koristim zakonsko pravo na ispravak i odgovor na cijeli tekst i okvir koji sam imenovao.

Nadam se da ćete moj odgovor koji slijedi, objaviti u skladu s odredbama Zakona o medijima.

Cijeli tekst u Reporteru, pa tako i okvir o ŽOK Azeni nisu potpisani, pa prema Zakonu glavni urednik preuzima autorstvo i odgovornost za napisano. U okviru Goran Kovačić, predsjednik Zajednice športskih klubova Grada Velike Gorice govori o Azeni. Među ostalim on kaže: „- Azena je sigurno jedna od naših najboljih ekipa koje smo ikad imali u Velikoj Gorici. Ako se ne varam, sedam godina zaredom bila je najbolja ekipa Grada i Županije, ali iz nekih razloga one to danas nisu“. Pretpostavljam da je trebalo pisati „ona to danas nije“. Nadalje, Kovačić govori: „Naziremo otprilike koji su to razlozi, radimo na tome i mislim da smo detektirali u čemu je problem. Imena bih radije ostavio za neko drugo vrijeme, jer moramo još neke stvari riješiti direktno s ljudima iz kluba… Cijenim Azenu kao izuzetan sportski kolektiv, koji je imao jako dobre rezultate, ali danas nisu onakvi kakve mi očekujemo. Primat u radu s mladima preuzeli su neki drugi. Djeca idu ondje gdje se dobro radi, a to očito više nije u Azeni – dodao je Kovačić.“

S Goranom Kovačićem se slažem u jednom – i Azena je detektirala problem. To su Goran Kovačić i Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice (ZŠU GVG), odnosno način na koji Kovačić vodi tu udrugu građana. ZŠU GVG je 2015. godine bez obrazloženja i bez ikakvih konzultacija s Klubom, ŽOK Azeni smanjio godišnju dotaciju od Grada Velike Gorice za nevjerojatnih 60% ili 260 tisuća kuna. U to vrijeme Azena je igrala u Prvoj ligi, kao što igra i danas i u školi odbojke je imala stotinjak djevojčica. Zbog nikada objašnjene odluke ZŠU GVG, Azena je izgubila najbolje trenere prve ekipe i zatvorila školu odbojke u većini osnovnih škola Velike Gorice zbog nemogućnosti plaćanja trenera i školskih dvorana. Iz Kluba su otišle i najbolje igračice jer nisu htjele igrati besplatno u Azeni. Za trenera smo uzeli studenta Kineziološkog fakulteta, jer skupljeg si nismo mogli priuštiti. Usprkos namjeri Gorana Kovačića i njegovih naredbodavaca, Azena je srećom preživjela, ostala u Prvoj ligi, a ove godine bori se za ulazak u novoosnovanu Super ligu.

Kovačić ostavio više od 300 tisuća kuna duga u Košarkaškom klubu Gorica

ZŠU GVG nikada nije vratila Azeni nasilno i bez razloga oduzetih 260 tisuća kuna, pa Azena dvije natjecateljske sezone preživljava s 230 i 260 tisuća kuna. Zanimljivo je da je novac oduzet Azeni najvećim dijelom završio u Košarkaškom klubu Gorica koji je 2015. ušao u Premijer ligu i u kojem je Goran Kovačić bio tajnik posljednjih 12 godina. Košarkaški klub je 2017. godine ispao iz Premijer lige, a Goran Kovačić je napustio Klub u ožujku ove godine. Klub se raskolio na dva dijela. Novi predsjednik KK Gorice je u rujnu 2016. godine zatekao Klub s više od 300 tisuća kuna duga. Taj iznos je velikim dijelom zasluga Gorana Kovačića koji je zapravo vodio KK Goricu u ime dugogodišnjeg predsjednika Ivana Šukera. Na osnovu iznesenog nije teško zaključiti zašto je Azeni bespravno oduzeto 260 tisuća kuna.

Kovačićeve carističke ambicije

Od kako je 2012. godine Goran Kovačić postao predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice, ZŠU sve više skreće u pogrešnom pravcu potpune kontrole velikogoričkog sporta. Tko se iz klubova iz bilo kojeg razloga zamjeri gradskoj politici ili Goranu Kovačiću, slijedi odmazda i šikaniranje u ZŠU GVG. Azena to trpi već godinama. Kako su svi postojeći velikogorički mediji pod kontrolom i izravno (su)financirani od politike, tako se serijom naručenih negativnih tekstova sustavno blatila Azena i rušio njezin ugled. Tobože, Azena ne plaća svoje obveze, stalno je dužna, ne radi s mladima. Naravno da u tome ima istine kad ZŠU GVG Klubu naprasito oduzme 60% godišnjeg budžeta. To se ne može nikako drugačije nazvati nego namjerno uništavanje Azene. Primjerice, velikogorički prvoligaši košarkaški i rukometni klub kojeg sam ja osnovao prije 40 godina, 1977. godine i vodio pet godina, imaju godišnje budžete od oko 800 tisuća kuna.  ŽOK Azena, najveći sportski brend Grada, pobjednica Hrvatskog kupa i višestruki viceprvak Hrvatske (posljednji put 2013. godine) ima budžet od 260 tisuća kuna. Primjerice, HAOK Mladost iz Zagreba raspolaže s više milijunskim budžetom, a ŽOK Enna Vukovar ove godine raspolaže s čak milijun kuna. Malene Kaštele slično ulažu u svoj odbojkaški klub, a ŽOK Rijeka, koja je osam godina uzastopno bila prvak Hrvatske, ima svoju dvoranu i tada 2,4 milijuna kuna godišnji proračun. A čelnici ZŠU uvjeravaju Azenu da joj je za igranje u Prvoj ligi dovoljno 300 tisuća kuna. Je li to njihov posao? Što oni znaju o odbojci?  Kakva se to politika vodi u ZŠU GVG i za čiji račun?

Dobar sluga lošeg gospodara

Goran Kovačić ima nekoliko razloga da uništi Azenu. Prvi je da on samo poslušno i revnosno odrađuje „naređenje“, kao što je to navikao u životu. On je, naime, poslije diplomiranja na studiju Opće narodne obrane skoro cijeli radni vijek proveo u vojnim strukturama JNA i Teritorijalne obrane Jugoslavije. Poslije demokratskih promjena Kovačić je godinama pokušao okajati svoju prošlost, nekako se uz pomoć starih prijatelja ubaciti u Ministarstvo obrane RH i u velikogorički sport. Isti način upravljanja i, nažalost, isti komunistički način razmišljanja Goran Kovačić primjenjuje i u ZŠU GVG. On je Športsku zajednicu pretvorio u mudri komitet partije koji sve zna i o svemu odlučuje. Želi bez pogovorno vladati velikogoričkim sportom, određivati koji su klubovi podobni i koliko će pojedini klubovi dobiti novca. Kovačić izgleda pati od carističkog sindroma u kojem ne preže ni od nezakonitog rada Zajednice športskih udruga.

Poznato je njegovo „discipliniranje“ Maraton kluba. Kada je, zapravo, udaljen iz Košarkaškog kluba, Azena i KK Gorica bili su javno obilježeni kako problematični klubovi u velikogoričkom sportu kojeg će veliki vođa voditi do „eksplozije“. Kovačić, a i neki članovi Izvršnog odbora ne razumiju koja je zakonska uloga ZŠU GVG i koji je njen posao. Biti politički, porezni i knjigovodstveni inspektorat, samovoljni glavni  čimbenik financiranja sporta nije posao ZŠU GVG. Ona je samo distributer i kontrolor namjenskog trošenja novca poreznih obveznika. Druge institucije po Zakonu o udrugama, Zakonu o sportu i drugim zakonima brinu i kontroliraju rad sportskih udruga. Novac za velikogorički sport ne odvaja ZŠU GVG, već je to proračunski novac Grada. Iznos financiranja sporta određuje Gradsko vijeće, a politiku sportskog razvoja grada vodi gradonačelnik, dogradonačelnik i resorni pročelnik, a ne ZŠU GVG. Druga je stvar što je velikogorička politika svoju ulogu prepustila ZŠU GVG koji za nju obavlja i prljave poslove. Poznato je da u Hrvatskoj politika određuje sve, ali da nikada ni za što ne odgovara. Vrline javne, poroci tajni.

U cijelom tekstu u Reporteru odzvanja samozadovoljstvo Gorana Kovačića njegovom pozicijom prvog oficira velikogoričkog sporta. U stvarnosti Kovačić uopće nema kapacitet za vođenje ZŠU GVG, On je sluga sadašnje gradske politike, kao što je vjerno služio komunističkom režimu, a u demokraciji je bio „mali od kužine“ predsjednika košarkaškog kluba, ministra i saborskog zastupnika Ivana Šukera. Cijeli radni vijek Kovačić je bio dobar sluga lošeg gospodara.

Privatna odmazda

Goran Kovačić ima i privatni razlog za šikaniranje i uništavanje ŽOK Azene. Riječ je o epizodi iz jeseni 1990. godine. Tada sam radio na Radio Velikoj Gorici, vjerojatno najboljem komercijalnom radiju u tadašnjoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, a dobar dio godina i u nezavisnoj Hrvatskoj. Snažni domoljubni naboj i želja za osamostaljenjem Hrvatske bili su krajem osamdesetih jasno vidljivi u cijelom društvu, pa i u programu RVG-a. Goran Kovačić je tada, čini mi se, bio šef Službe državne bezbjednosti u Štabu Teritorijalne obrane tadašnje Općine Velika Gorica. Dakle, profesionalni obavještajac u vojnom sustavu JNA i TO.

Gorana Kovačića sam, iako smo blizu po godištu, tek površno poznavao. Nikada se nismo osobno upoznali niti razgovarali sve do rujna 1990. godine. Tada mi je Kovačić jednom prišao na izlazu iz zgrade RVG-a i započeo me ispitivati o lijepoj domoljubnoj pjesmi američkog Hrvata Đerija Grčevića. Radilo se o pjesmi Slavonsko srce u kojoj se spominje „mlada Hrvatica“. U programu RVG-a je s amaterske audio kasete Slavonsko srce prvi emitirao Vlado Horina, tada glavni urednik RVG-a te legendarni voditelj Narodnog veza Drago Rubala. Kovačić me ispitivao o tekstu pjesme, kako je pjesma došla na RVG te o političkim opredjeljenjima Drage Rubale i Vlade Horine. Odgovorio sam da nemam nikakvih saznanja o pjesmi ni o političkim stavovima svojih kolega. Odmah po završetku razgovora otišao sam natrag na RVG i telefonski nazvao Dragu Rubalu i upozorio ga da se zloglasni KOS zanima za njega, Vladu Horinu, Đerija Grčevića i njegovu pjesmu. Rubala je o „bezbjednosnom nadzoru i obradi“ obavijestio Vladu Horinu, a on je izrazio službene i neslužbene prigovore čelnicima Općine na djelovanje Gorana Kovačića. Mjesec dana kasnije sam se kao dragovoljac prijavio u Ministarstvo obrane RH i 22. listopada 1990. godine dobio posao u tadašnjem Republičkom centru za obavješćivanje. A Kovačić je još neko vrijeme „obrađivao“ sumnjive i nepodobne Hrvate.

Sada, u studenom 2017. godine, čitam u Reporteru da je Goran Kovačić, koji je do zadnjem smrtnog hropca Jugoslavije bio sitni obavještajni kadar vojnog sustava JNA i TO, presvukao kaput i postao dragovoljac Domovinskog rata. Po tekstu u Reporteru kao da je „osloboditelj“ Velike Gorice, domoljub s prve crte bojišta u Zvonimirovoj i Bauerovoj ulici u središtu Zagreba. U istom Reporteru objavljen je i tekst kako je Goran Kovačić i kandidat za Nagradu Grada Velike Gorice. Nažalost, znajući na što je politika svela Nagradu Grada, mogu samo reći – kakva nagrada, takav i kandidat.

Predsjednik ŽOK Azene Velika Gorica

Aleksandar Božić