Prijava

Vaša prijava

24.KUP HVIDR-a VELIKA GORICA 2016. - PROPOZICIJE.


 

 

PROPOZICIJE TURNIRA U MALOM NOGOMETU

KUP  HVIDR-a  2016.

Članak 1.

Naziv natjecanja je Turnir u malom nogometu KUP HVIDR-a 2016.

Članak 2.

Organizator natjecanja je HVIDR-a Velika Gorica.

Članak 3.

Turnirom rukovodi organizacijski odbor imenovan od HVIDR-a Velika Gorica, a natjecanje provodi natjecateljska komisija na čelu sa Direktorom turnira.

Članak 4.

Na turniru može sudjelovati neograničen broj momčadi koje se pravovremeno prijave i uplate iznos od =800,00 kn. Turnir se igra kup sistemom, odnosno na ispadanje. Glavni turnir sadrži do 60 momčadi i prve utakmice u tom dijelu natjecanja smatraju se utakmicama prvog kola. Sve utakmice koje su predhodile glavnom turniru smatraju se utakmicama pretkola, bez obzira na njihov broj. Poražene ekipe iz prvog kola igraju repesaž i pobjednici iz repesaža iz gornjeg dijela žrijeba idu u donji dio i obrnuto. Kod veterana igra se prvo u skupini pa onda na ispadanje.

Članak 5.

Organizator turnira može, ali i ne mora, odrediti nositelje (4 momčadi) i podnositelje (4 momčadi) turnira. Nositelji su u prvom kolu slobodni i uključuju se u natjecanje u drugom kolu (među 32 momčadi). Podnositelji se u natjecanje uključuju u prvom kolu (među 60 ekipa). Ukoliko ima manje ekipa i podnositelji mogu biti slobodni u 1. kolu.

Članak 6.

Kotizacija u visini od =800,00 kn odnosi se samo na deset igrača, a za svakog naknadno prijavljenog igrača iznad broja deset uplaćuje se po =200,00 kn. Broj naknadno prijavljenih igrača je 2 (dva). Maksimalni broj igrača koje jedna ekipa može koristiti na turniru je 12 (dvanaest).

Članak 7.

Od osmine finala (3. kolo), momčadi mogu prijaviti maksimalno 2 (dva) igrača koji su već nastupili u pretkolu, prvom ili drugom kolu a momčad im je ispala iz natjecanja. Momčad koja prijavljuje takve igrače, dužna je za svakog igrača uplatiti po =400,00 kn.  Ti igrače ne ulaze u kvotu od 10 igrača, već kao 11. i 12. prijavljeni igrač.

Članak 8.

Pravo nastupa na turniru imaju momčadi koje, osim uplate, pola sata prije prvog nastupa donesu uredno ispunjenu prijavu koja sadrži ime momčadi, predstavnika momčadi, voditelja momčadi te popis sa minimalno 6 igrača (maksimalno 12 igrača).

Članak 9.

Pravo nastupa na turniru imaju igrači (isključivo i samo muškarci) koji su do dana odigravanja utakmice navršili 16 (šesnaest) godina. Igrači mogu, a nemoraju biti registrirani u bilo kojem sportu. Ukoliko su registrirani u bilo kojem sportu imaju pravo nastupa ali pod uvjetom da nisu pod izdržavanjem vremenske kazne neigranja, koje je izrekla stegovna komisije ili povjerenstva u bilo kojem sportu, odnosno Organizator Kupa HVIDR-a.

Članak 10.

U slučaju nepoštivanja gore navedenih članaka, momčad koja je prijavila takvog igrača biti će udaljena sa Kupa HVIDR-a bez prava na povrat  uplaćene naknade.

Članak 11.

Prije početka utakmice momčad prijavljuje samo igrače koji su prisutni na toj utakmici, odnosno na svakoj slijedećoj utakmici nadopunjuje popis do broja koji je određen ovim propozicijama. Momčad može i u toku utakmice prijaviti igrača koji je zakasnio na početak utakmice. Pri prvom nastupu na turniru igrač mora predočiti osobnu iskaznicu ili zamjenski dokument (putovnica, vozačka dozvola ili sportska iskaznica). Na zahtjev organizatora, igrač ili momčad dužni su u svakom trenutku dok traje turnir priložiti bilo koji navedeni dokumenat na uvid.

Članak 12.

Prijava momčadi vrši se kod zapisničkog stola u dvorani i to najkasnije 10 minuta prije planiranog termina za nastup. Ukoliko se utvrdi bilo kakva nepravilnost kod prijave momčadi, pojedinac i (ili) momčad mogu biti udaljeni sa turnira.

Članak 13.

Utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, odnosno ukoliko kasni satnica  na turniru smatra se da je novi početak utakmice 5 minuta nakon završene predhodne utakmice. Ukoliko se momčad ili obje momčadi ne pojave na terenu u zakazano vrijeme, i uz maksimalnu toleranciju kašnjenja od 10 (deset) minuta, automatski se izbacuju iz natjecanja. Direktor turnira pridržava si pravo da u iznimnim slučajevima raspravi zahtjev o odgodi utakmice, odnosno o promjeni termina odigravanja utakmice. Pod iznimnim slučajevima smatra se prometna nezgoda, veliko nevrijeme ili nešto slično.

Članak 14.

Za vrijeme odigravanja utakmice na terenu, uključujući i klupu za pričuvne igrače, može biti prisutno maksimalno 12 igrača isključivo u sportskoj opremi u kojoj nastupa momčad, te voditelj i predstavnik momčadi. Svi igrači kao i voditelj i predstavnik momčadi podliježu disciplinskim mjerama za vrijeme utakmice, na poluvremenu kao i 10 minuta nakon utakmice. Sve osobe izvan ovog popisa moraju napustiti parket u roku od 5 minuta. U protivnom momčad će biti izbačene iz natjecanja.

Članak 15.

Na utakmici momčad može koristiti maksimalan broj igrača koji je propisan ovim propozicijama (12). Momčad može započeti utakmicu sa minimalno 5 (pet) igrača od kojih je 1 (jedan) vratar.

Članak 16.

Turnir se igra po pravilima nogometne igre koja se odnose na mali nogomet a regulirana su pri HNS-u sa nekoliko izmjena koje su regulirane u slijedećih nekoliko članaka.

Članak 17.

Momčadi nastupaju sa maksimalno 6 (šest) igrača od kojih je 1 (jedan) vratar. Momčad može nastupiti u sportskoj opremi bilo koje boje, s time da svi igrači u polju imaju dresove iste boje, a vratari dres različite boje od obje momčadi. Svi dresovi moraju biti numerirani brojevima (bilo kojim brojem od 1 do 99) i u istoj momčadi nemogu igrati dva ili više igrača sa istim brojem. Ukoliko obje momčadi imaju iste ili slične dresove (odluku o tome donosi isključi sudac utakmice), kao i ako momčad nema adekvatno obilježenu opremu organizator će im dati markere sa brojevima. Rezervnu opremu dobiva drugo navedena momčad. Ukoliko momčad odbije nastupiti u dresovima koje mu dodijeli organizator biti će automatski izbačena iz natjecanja.

Članak 18.

Na dresovima može biti neograničen broj reklama ili poruka, ispisanih isključivo latiničnim pismom i nesmiju biti uvrijedljivog sadržaja.

Članak 19.

Izmjene igrača vrše se isključivo u za to obilježenom prostoru ispred zapisničkog stola i to na način da prvo izađe igrač koji napušta teren a tek onda uđe zamijenski igrač. Ukoliko je došlo do krive izmjene, odnosno da je prije ušao igrač u teren nego što je drugi igrač izašao, izmjena će se smatrati neispravnom i takva se izmjena kažnjava vremenskom kaznom od 2 (dvije) minute isključenja igrača sa pravom zamjene i jednim akumuliranim prekršajem. Neispravnu izmjenu osim sudaca na terenu može signalizirati i mjeritelj vremena, ne i ostale osobe za zapisničkim stolom. Izmjene se nemoraju najavljivat i njihov je broj tokom utakmice neograničen. Kod izmjene vratara može se u prekidu igre zatražiti time-out i onda napraviti izmjena, ali se izmjena može izvršiti i bez zvanja time-outa.  

Članak 20.

Sve utakmice igraju se 2 x 15 minuta, a završnica turnira 2 x 20 minuta. Zadnje 3 minute drugog poluvremena svake utakmice igraju se sa zaustavljanjem vremena kada lopta nije u igri - čista igra. Vrijeme se mjeri sa zapisničkog stola, prikazano je na semaforu a o zaustavljanju vremena odlučuju isključivo suci utakmice.

Članak 21.

U slučaju neriješenog rezultata odmah se pristupa izvođenju kaznenih udaraca sa udaljenosti od 7 m i to po 3 (tri) različita igrača sa svake strane. Ukoliko ni tada ne dobijemo pobjednika utakmice, pristupa se tzv. raspucavanju, po jedan igrač sa svake strane dok ne dobijemo pobjednika. Taj igrač se ne može mijenjati, dok se vratar može mijenjati za svaki izvedeni sedmerac. Vratar i igrač koji sudjeluje u izvođenju sedmeraca može biti bilo koji igrač iz zapisnika utakmice, osim igrača koji je kraj utakmice dočekao pod vremenskom kaznom (2 ili 5 minuta).

Članak 22.

Vratarev prostor je rukometnih „šest metara“, u njemu vratar smije intervenirati i rukom i svaki prekršaj unutar tog prostora kažnjava se sedmercem. Vratar loptu u igru ubacuje rukom i iz takvog udarca ne može se postići pogodak. Čim golman uhvati loptu u ruke sudac počinje brojati do 5 sekundi, što je dozvoljeno vrijeme za ubacivanje lopte u igru. Nakon toga može dosuditi neizravan udarac sa ruba vraterevog prostora. Vratar može postići pogodak rukom ukoliko je lopta bila u igri. Vratar ne smije u ruke primiti „namjerno“ vračenu loptu od strane svog suigrača osim ukoliko zadnji kontakt suigrača nije bio glavom, prsima, nadkoljenicom ili bilo kojim dijelom tijela iznad struka osim rukom.

Članak 23.

Aut je kada cijela lopta prijeđe uzdužnu liniju terena sa vanjske strane. Aut se izvodi nogom tako da je cijela lopta ne smije biti unutar uzdužne linije, i maksimalno udaljena od uzdužne linije 50 cm. Aut je neizravan udarac te se iz istog ne priznaje pogodak. Kod auta i kornera protivnički igrač mora biti udaljen najmanje 5 (pet) metara. KOD SVAKOG PREKIDA IGRAČ MORA BITI UDALJEN MINIMALNO cca. 1 METAR OD LOPTE. UKOLIKO NIJE I DIRAO JE LOPTU DOSUĐUJE SE AKUMULIRANI PREKRŠAJ. Igrač koji traži da se protivnički igrač udalji na propisanu udaljenost dizanjem ruke to traži od suca i prekid se izvodi nakon sudačkog znaka. Isto vrijedi za slobodan udarac. Korner se izvodi iz točno obilježenog prostora i može se direktno postići pogodak. Ukoliko nešto ne bude sukladno ovim pravilima dosuđuje se neizravan udarac za protivničku momčad. Vrijeme za izvođenje svih prekida na utakmice je 5 (pet) sekundi koje broji isključivo sudac utakmice i to sa visoko podignutom rukom. Kada lopta udari u strop dvorane sudac dosuđuje neizravan udarac – aut za protivničku momčad.

Članak 24.

Na turniru se primjenjuje pravilo AKUMULIRANIH PREKRŠAJA. To je svaki izravan prekršaj (gruba igra, igranje rukom, potezanje za dres). Akumulirani prekršaj je i svako kažnjavanje igrača vremenskom kaznom od 2 minute bez obzira zbog čega. Za vremensku kaznu od 5 minuta, kao i za crveni karton (udaljavanje sa utakmice bez prava na zamjenu do kraja utakmice) ekipa se kažnjava sa 2 akumulirana prekršaja. Za svaku kaznu ekipa može izvoditi maksimalno jedan kazneni udarac sa 9 metara bez obzira što je to bio u tom trenutku 6.,7. i 8. prekršaj u poluvremenu. Igrač može biti kažnjen isključenjem za pregrub start, prekršaj u vrlo izglednoj situaciji za postizanje pogotka, prigovor ili nesportsko ponašanje. Za prigovor ili nesportsko ponašanje igrač može biti isključen i tada je kažnjen određenim brojem akumuliranih prekršaja, a nastavak igre je tamo gdje je lopta bila prije isključenja. Pogrešna izmjena se ne ubraja u akumulirani prekršaj ali zato se kažnjava isključenjem na dvije minute što predstavlja 1 (jedan) akumulirani prekršaj. U svakom poluvremenu ekipa može imati maksimalno 5 (pet) akumuliranih prekršaja a da nije za njega dodatno kažnjena, dok se svaki slijedeći počev od 6. kažnjava direktnim udarcem sa udaljenosti od 9 metara, po sredini vratiju bez živog zida. Udarac se izvodi isključivo nakon znaka suca u roku od 5 (pet) sekundi i prilikom tog udarca vratar se može kretati i to maksimalno do 4 (četiri) metra od gol crte.

Članak 25.

Svako uklizavanje ukoliko je protivnički igrač blizu lopte, u duelu je prekršaj. Isti takav prekršaj golmana van golmanskog prostora je isto prekršaj, a sudac može procijeniti dali je to bio i prekršaj za isključenje na 2 (dvije) minute. Dozvoljeno je uklizavanje bez kontakta sa protivničkim igračem (spašavanje gola, auta, blokiranje udarca i slično). Tu procjenu vrši isključivo sudac utakmice.

Članak 26.

Kada obje momčadi istovremeno ispune bonus akumuliranih prekršaja udarci se izvode na način da ga prvo izvodi ekipa sa više prekršaja, a ukoliko su isti po broju prekršaja sudac utakmice određuje koja će ekipa prva izvoditi. Zapisnički stol za svaki akumulirani prekršaj počev od 6. daje zvukom sirene. Nakon zvuka sirene vrijeme stoji i nastavak vremena započinje nakon obrane golmana ili nakon što se lopta odbije od vratnica gola ili kada lopta krene sa centra ili nakon što ju golman ubaci u igru nakon gol auta.

Članak 27.

Ukoliko se igrači na terenu i pričuvni igrači nesportski ponašaju sudac ih može isključiti na 2 ili 5 minuta, ili im pokazati crveni karton što automatski za posljedicu ima da iz igre mora izaći jedan od igrača na izdržavanje vremenske kazne od dvije minute. NAKON PRIMLJENOG GOLA KAŽNJENI IGRAČ MOŽE UĆI ODMAH U IGRU. Službene osobe mogu biti udaljene sa klupe za pričuvne igrače zbog nesportskog ponašanja i tada se ekipa ne kažnjava isključenjem igrača na 2 (dvije) minute. Ukoliko sudac procijeni da je ponašanje službenih osoba bilo izrazito nesportsko ili je došlo do fizičkog kontakta sa bilo kojom službenom osobom na terenu, posljedica može biti i isključenje jednog igrača na 2 (dvije) minute. Tom igraču se to ne vodi kao isključenje i takvo se ponašanje kažnjava  jednim akumuliranim prekršajem. Kada je bilo koji igrač dobio crveni karton on automatski nema pravo nastupa na slijedećoj utakmici. U izrazito teškim slučajevima na osnovu prijave delegata ili sudaca utakmice disciplinska komisija i direktor turnira mogu izreći i veći broj utakmica neigranja, odnosno disciplinska komisija turnira može igrača kazniti i vremenskom kaznom zabrane igranja. Na takvu odluku momčad, voditelji i igrači nemaju pravo žalbe. O svim vremenskim kaznama organizator turnira će izvjestiti nadležni nogometni savez jer se vremenske kazne prenose i na druge sportove kao što je i veliki nogomet i slično. ISKLJUČENI IGRAČ KOJI JE KRAJ UTAKMICE DOČEKAO NA KLUPI ZA KAŽNJENE IGRAČE U SLUČAJU NEODLUČNOG REZULTATA NEMOŽE PUCATI KAZNENE UDARCE.

Članak 28.

Ukoliko je jedan igrač kažnjen dva puta vremenskom kaznom isključenja, automatski se kažnjava zabranom igranja do kraja susreta sa pravom zamjene po isteku vremenske kazne.  SVAKA EKIPA IMA PRAVO NA 1 (JEDAN) TIME OUT U TRAJANJU OD 30 (trideset) SEKUNDI NA UTAKMICI.

Članak 29.

Momčad kojoj su u jednom trenutku isključena 3 (tri) igrača ili zbog povreda ostane na samo tri igrača na terenu uključujući i golmana, nema pravo na nastavak utakmice, utakmica se prekida te momčad ispada iz daljnjeg natjecanja. Rezultat se evidentira bilo kojim pozitivnim rezultatom u tom trenutku, ili 3:0 za protivnika. Strijelci se u svakom slučaju evidentiraju u statistiku.

Članak 30.

Na turniru postoji nekoliko nagrada za najbolje pojedince i najbolje momčadi, o njima odlučuje plasman ili poseban žiri, osim kod najboljeg strijelca gdje odlučuje veći broj postignutih pogodaka. Ukoliko dva ili više igrača ima isti broj pogodaka, najbolji je strijelac igrač čija je ekipa ostvarila bolji plasman. Ako nemamo ni tada boljeg onda će nagradu dobiti svi najbolji po gore navedenim kriterijima. U evidenciju ne ulaze pogoci postignuti nakon kraja utakmice (sedmerci).

Članak 31.

Pravo žalbe u pisanom obliku na utakmicu ima svaka momčad koja u roku od petnaest minuta nakon završene utakmice izvrši uplatu od 1.000,00 kn. U slučaju pozitivnog riješenja žalbe, uplaćeni iznos se vraća uplatitelju.

Članak 32.

Pravo tumačenja ovih propozicija ima direktor turnira i (ili) disciplinska komisija turnira. Njihove su odluke konačne.

Članak 33.

Sve utakmice na turniru isključivo se održavaju pod obaveznom prijavom prema Zakonu o javnom sklupu pa svi koji se nalaze unutar službenog objekta Organizatora podliježu primjeni istog u svezi bilo kakvih kršenja.

Članak 34.

Svi igrači te njihovi voditelji momčadi nastupaju na vlastitu odgovornost i sami snose troškove odlaska i dolaska na utakmice. Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 35.

Igrač inozemnog kluba može nastupiti na turniru, a ako na turniru sudjeluje više od dvije inozemne momčadi tada je organizator dužan dobiti odobrenje međunarodne komisije HNS-a.

Članak 36.

Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina – satnice na sportskim objektima sve službe koje su potrebne za što kvalitetniju organizaciju turnira (MUP; suci i delegati, redari)

Velika Gorica, 03.01.2016.                                                        ORGANIZATOR:

                                                                                              HVIDR-a VELIKA GORICA