Prijava

Vaša prijava

TROKUTI - NOVSKA


29. listopada 2013.godine, predstavnici Udruge HVIDR-a VELIKA GORICA, prisustvovali su službenom protokolu obilježavanja oslobođenja Zapadne Slavonije na Spomen obilježju TROKUTI - NOVSKA. Akcija u kojoj je oslobođen najveći dio Zapadne Slavonije nosila  je ime ORKAN 91.

Operacija Orkan '91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo cijela zapadna Slavonija, uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije, područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a prometnicom Pakrac-Požega je bilo moguće prometovati, iako uz veliki oprez.

Neprijatelj je odbačen od Nove Gradiške i Požege.

Bojišnica se stabilizirala i takva je ostala sve do operacije Bljesak. Nakon operacije Orkan '91 od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 četvornih kilometara.

S obzirom da je operacija Orkan '91 bila iznimno uspješna i izvedena odmah iza uspješne operacije Otkos 10, bila je znak da je Hrvatska Vojska prerasla u ozbiljniju vojnu silu sposobnu poduzimati napadne akcije i osloboditi velika područja okupirane zemlje.