Prijava

Vaša prijava

Obilježena 26. obljetnica osnivanja 153. brigade HV


Kroz 153. brigadu Hrvatske vojske prošlo je 5.818 pripadnika, od kojih su 72 poginula i 452 ranjenih. Za sve poginule hrvatske branitelje iz Velike Gorice, pa tako i pripadnike 153. brigade, članovi Udruge jutros su zapalili svijeće i položili vijence na spomenicima goričkom groblju i u vojarni Satnik Josip Zidar.

Kod zemunice u šumi Kljuka u Pokupskom danas je održan središnji program trodnevnog obilježavanja 26. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica.

“Na ovom je mjestu u studenom 1991. godine forsirana rijeka Kupa. Ovo je mjesto gdje se branio naš kraj kako neprijatelj ne bi prešao na desnu stranu rijeke. Na obilježavanju obljetnica 153. brigade HV – Velika Gorica već 10-ak godina sudjeluju i djeca iz goričkih osnovnih škola te osnovnih škola s područja općina Pokupsko, Kravarsko i Orle jer želimo i da mlade generacije znaju kako se branila naša hrvatska domovina i da se nikada ne zaboravi”, objasnio je predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-Velika Gorica Ivan Zagorac, koji je djeci s ponosom ispričao priču o ratnom putu goričke brigade.

“Posebno sam ponosan što na ovako svečan i dostojanstven način obilježavamo formiranje 153. brigade Hrvatske vojske koja je jedna od postrojbi Hrvatske vojske koja se sigurno može mjeriti sa gardijskim brigadama jer teško koja pričuvna postrojba ima takav ratni put. Od Županje pa do Dubrovnika, 153. brigada se svugdje borila i uvijek bila spremna dati svoj maksimalan doprinos da bi obranila Republiku Hrvatsku”, istaknuo je Drago Lovrić, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića.

Od njenog osnutka, u 153. brigadi je bio i Ivan Skrbin koji se danas prisjetio ratnih vremena i svojih suboraca, ali i lijepih trenutaka koje su doživjeli tih ratnih godina.

“Bitno je za čitavu Hrvatsku da se ne zaboravi naš put. Mi smo branili svoj dom i svoju domovinu, oni su došli u našu Hrvatsku i htjeli nas protjerati, ali mi smo to vratili. Bitno je da naši mladi shvate da je to bio Domovinski rat za obranu naše domovine. Bilo je i lijepih dana, iako je bio rat. Tu sam proslavio rođendan, iako nismo od straha pili, ali smo se veselili i proslavili svačiji rođendan i imendan te smo igrali nogomet”, ispričao je Ivan Skrbin.

Završetak obilježavanja 26. obljetnice je u 18,30 sati misom zadušnicom za poginule i umrle pripadnike 153. brigade HV – Velika Gorica u crkvi NBDM u Velikoj Gorici.


POSJET VELEPOSLANSTVU SAD-a