Prijava

Vaša prijava

Treći memorijal u čast Tihomira Tomašića – Tihice


“Nitko da ne dođe do prijatelj drag” … uputili smo poziv svima, a odazvali su se pravi prijatelji Izviđačkog odreda „Tur“, Velike Gorice i Tihomira Tomašića – Tihice. Treću godinu za redom u Velikoj Gorici se oko ideje očuvanja uspomene na našeg Tihicu kroz izviđačku memorijalnu akciju okupilo 110 izviđača iz Osijeka (IK „Javor“), Karlovca (OI „Vladimir Nazor“), Duge Rese (OI „Spider“), Zagreba (IO „N.B.Đebo“ i OI „Savski gaj“) i Velike Gorice (IO „Tur“), pedesetak učenika osnovnih škola iz Velike Gorice (OŠ Eugen Kvaternik, OŠ Ščitarjevo i Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica). Ukupno 162 sudionika i pedesetak ljudi u organizaciji i provedbi akcije. Uz članove IO „Tur“, stali su već treću godinu za redom i nekad aktivni izviđači, članovi legendarne 9. čete, petnaestak roditelja i prijatelja, članovi DVD Velika Gorica i Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

IMG_2339

Povod potonjem bila je činjenica da je treći memorijal održan 25. listopada, koji se obilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, pa su članice GD Crvenog križa educirale sudionike akcije o korisnosti i plemenitosti dobrovoljnog darivanja krvi, a potom su provjerile znanje sudionika iz ovog područja i poznavanja teorije i prakse pružanja prve pomoći unesrećenom.

Uz ravnateljicu GD Crvenog križa Velika Gorica, Suzanu Strunjak, sudionike ovogodišnje akcije “Nitko da ne dođe do prijatelj drag”, na njenom je početku pozdravio Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, koji je pohvalio aktivnost Izviđačkog odreda “Tur”.

Osim papirnatih zahvalnica, koje smo uručili ili ćemo ovih dana uručiti sudionicima i partnerima u provedbi ovogodišnje akcije, ovim putem i javno izričemo veliko i iskreno HVALA SVIMA OD SRCA! Brojkom, ovogodišnja je akcija bila jednako uspješna kao i prošlogodišnja. Ukupna brojka osoba uključenih u ovogodišnju akciju „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“ ponovno je veća od dvije stotine!

IMG_3998

IMG_3989

Na vrijeme nismo mogli utjecati. Bilo je hladno, kako sudionicima, djeci, među kojima je bilo i onih koji još ni u pisanju nisu dovoljno vješti, tako i svim kontrolorima, izviđačima, roditeljima, vatrogascima i volonterkama Crvenog križa. Nije bilo lako niti ugodno, i stoga svima čestitam na snazi i volji koju su iskazali.

Vatrogasci DVD-a Velika Gorica sudionike su podučili kako sposjiti elemente sustava za gašenje požara. Oni stariji su na trgu uz crkvu Sv. Petra i Pavla pokazali koliko dobro barataju vještinom signalizacije zastavicama. Prije toga su u Galženici pokazali da znaju vezati čvorove, ali i primijeniti ih u praksi.

10420326_871546749524844_2488201586432344522_n

Tijekom dana svi su sudionici pokazali koliko poznaju činjeničnih podataka o velikanima hrvatske povijesti, kojima je i Velika Gorica odala počest postavljanjem spomenika: Stjepanu Radiću, Vladimiru Nazoru i Franji Tuđmanu. Izviđači su morali pokazati i koliko poznaju osnivača Skautskog pokreta sir Roberta Baden Powella.

Kod spomenika Hrvatskim braniteljima s područja Velike Gorice, poginulima u Domovinskom ratu, zapalili su svijeću i među 120 imena pronašli su ime Tihomira Tomašića. Slažući rečenicu ili riječ od ponuđenih slova većina ih je prepoznala da mogu složiti naziv akcije „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“.

10407443_803536509669561_6697958352314925112_n

U naselju Bratstvo pokazali su koliko to dobro rade, a one manje iskusne stari su izviđači poučili podići šator. Potom su u naselju, na brzinskom dijelu trase, pronašli određene točke.

U dvorištu Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica okušali su se na poligonu koji su morali obići na skijama. Nije bilo lako. Na istom su mjestu trebali staviti se u poziciju osobe s invaliditetom i iz njihove pozicije doživjeti sportsku aktivnosti. No, zbog promjenivog vremena zahvalili smo sportašima, članovima Športskog društva osoba s tjelesnim invaliditetom „Uspon“ na iskazanoj spremnosti da nam i ove godine pomognu u provedbi akcije.

U Parku dr. Franje Tuđmana izviđači su korištenje kompasa morali pronaći skrivene predmete pod zadanim azimutom, a mlađi sudionici su se poigrali, provlačeći se kroz paukovu mrežu te prabacujući loptu preko mreže koristeći cerade.

IMG_4002

Uz test iz prve pomoći malci su vrlo vješto prošli poligon s nosilima postavljen ispred Osnovne škole Eugena Kumičića, gdje su se potom okupili na ručku i proglašenju rezultata, odnosno pobjednika ovogodišnjeg natjecanja.

Čim unesemo podatke u tablicu, na ovom ćemo mjestu za koji dan objaviti konačne podatke o plasmanu svake od ekipa:

KONAČNI REZULTATI

Igra i kretanje kao osnova programa i neke od osnovnih metoda rada izviđača, pružile su nam mogućnost da izviđačima iz drugih gradova predstavimo svoj grad, a svim sudionicima akcije i ove smo godine omogučili da ovaj dan provedemo zdravo, krečući se, družeći i igrajući se!

Drago nam je što od mnogih dobivamo povratne informacije da vam je bilo lijepo i da će te nam rado doći ponovno!

Lijepo Vas pozdravljamo do iduće godine našim pozdravom:

“Čast svakome – Tur nikome!”

10608950_10204992377586059_2140485462_n

10744973_10204992376066021_1945137813_n

HVALA …

… Gradu Velikoj Gorici koji je prihvatio pokroviteljstvo nad ovogodišnjom akcijom i financijski pomogao njenu provedbu, Osnovnoj školi Eugena Kumičića čiju smo kuhinju i kuharice iskoristili za pripremu objeda, ručak i zatvaranje akcije, Osnovnoj školi Eugena Kvaternika na čijem smo se sportskom igralištu okupili, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica koji nam je otvorio vrata svoga dvorišta za igru, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Velika Gorica koje je i ove godine organiziralo edukativno-zabavnu aktivnost za sudionike akcije, Gradskom društvu Crvenog križa Velika Gorica s kojima smo zajednički obilježili Dan dorovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, Anti na mandarinama, Ivanki koja je uz pomoć nekoliko majki pripremila odličan ručak za sve nas i najzad roditeljima koji su pristali biti u pratnji i omogućiti time poletarcima Izviđačkog odreda „Tur“ da sudjeluju na ovogodišnjoj akciji te prijateljima, roditeljima, nekadašnjim i sadašnjim izviđačima na dobro odrađenoj akciji.

10732985_10204992382026170_985393371_n

FOTOGRAFIJE ćemo pomalo dizati na portal, kako ih dobijemo od ekipa koje su sudjelovale.

Sve pristigle fotke potražite u GALERIJI FOTOGRAFIJA

10401964_295448503977454_863208016156637828_n


Dani kruha u našem vrtiću