Prijava

Vaša prijava

HRVATSKI PRIMJER Kad stari namještaj postane remek-djelo


Kreativna teta u vrtiću Josipa Vađić obožava odbačeno pokućstvo, od zaborava ga spašava dajući mu koloritni 'touch', a uz malo strpljenja i sigurnu ruku nastaju potpuno novi eklektični  komadi 

Iza brenda Unique Wood Painting Josephine stoji Josipa Vađić iz Velike Gorice, mama dvoje djece, po struci odgajateljica zaposlena u jednom zagrebačkom vrtiću. Prvo što smo je pitali bilo je odakle joj ideja da se počne baviti oslikavanjem namještaja.

- Već dugo vremena gajim posebnu ljubav prema starini. Nekako mi uvijek zapnu za oko razni komadi starog namještaja, a posebno ako su zanimlivog oblika i k tome funkcionalni. Inače, više sam pobornik umjetnina koje imaju i neku funkcionalnu vrijednost umjesto da služe samo za gledanje. Na jednoj društvenoj mreži vidjela sam zgodno oslikan starinski stolac i shvatila da takav sličan imam u garaži, kupila boje, pripremila stolac i polako kenula. Taj prvi stolac me potaknuo da oslikam još nešto, pa još nešto... I tako je krenula moja priča s oslikavanjem - priča kreativka, a nas zanima koja je misao vodilja, ideja iza njezina rada.

vadjic_kreativka8-100316.jpg
 

- Ideja koja me vodi definitivno je osvijestiti ljude da čuvaju starine te im dati primjer kako se s malo boje i truda i starome namještaju može vratiti život, a kao takav može itekako osvježiti prostor i dati mu nov karakter. Danas svi moderni stanovi djeluju tako stereotipno i jednako. Nema više topline, djeluju mi sterilno i hladno, kao da su posloženi samo za slikanje, a ne i za život. Ovako, kad u stanu imate komad starine, osjećate taj duh vremena, ne možete a da stalno ne pogledavate prema tom predmetu, nekako mami... A i svi koji dođu k meni isto reagiraju i odmah primijete komade koje sam oslikala, tako da stvarno vjerujem da postoji neka vibra - kaže Josipa te dodaje kako su takvi komadi posebni su po tome što su jedinstveni, originalni, maštoviti i razigrani;

vadjic_kreativka15-100316.jpg
 

- Razbijaju monotoniju prostora, a najvažnije od svega je to što imaju priču, povijest i duh! Ljudi, ne bacajte stari namještaj, radije ga stavite u oglasnik, prodajte na sajmu ili poklonite nekome kome se sviđa. Vani se starina jako cijeni, a mi sve bacamo i skupo plaćamo namještaj koji ne vrijedi. Kroz nekoliko godina više nećemo moći nabaviti takve izvanredne komade namještaja, vjerujte! Ako ništa drugo, uvijek se možete javiti meni, ja ću znati što s njime učiniti - kroz smijeh je zaključila Josipa, a mi vas pozivamo da posjetite njezinu FB stranicu Unique Wood Painting Josephine ili  se javite na: josipa.vadic@gmail.com.

Kad stari namještaj postane remek-djelo

Foto: Neja Markičević/Hanza Media