Prijava

Vaša prijava

POBUNA MJEŠTANA ZBOG GRADNJE ASFALTNE BAZE TIK DO KUĆA I VODOCRPILIŠTA 'Zatrovat će izvore pitke vode za Veliku Goricu i Novi Zagreb!'


- Velikogoričani, Turopoljci, Zagrepčani, građevinski radovi su krenuli. Pijte vodu iz pipe dok još možete. Otvorite prozore jer još se ne dimi. Jedite posijano na turopoljskim poljima, jer uskoro toga više neće biti.

Pojačajte izolaciju na kućama jer buka će uskoro biti veća. Naviknite se na miris asfalta u zraku. I svakako ne zaboravite uplatiti policu dodatnog zdravstvenog osiguranja - poručio je jedan stanovnik Donje Lomnice povodom dolaska teških strojeva koji su počeli kopati temelje za asfaltnu bazu i betonaru protiv čije gradnje se već sedam godina, od kada je najavljena, bore stanovnici tog, ali i okolnih naselja.

lomnica_mjestani7-180417.jpg
 

Strahuju za svoje i zdravlje svoje djece te upozoravaju da se iz obližnjeg jezera pitkom vodom opskrbljuje dio Novog Zagreba, cijelo velikogoričko područje i Turopolje, zbog čega im je neshvatljivo da je studija utjecaja na okoliš prošla, unatoč brojnim prigovorima. Unatoč peticiji koju je potpisalo više od polovice stanovnika Lomnice, njih 830, kažu kako ne odustaju od borbe za zaustavljanje gradnje svim pravnim sredstvima, a najavljuju i prosvjed.

- Asfaltna baza se gradi na svega 300 metara od vodocrpilišta, pedeset metara od jezera i deset metara od kuća! Smatramo da je dozvola za gradnju izdana na temelju lažirane studije o utjecaju na okoliš, a niti jedan prigovor o štetnosti po okoliš i zdravlje ljudi nije uvažen. Molimo za pomoć jer ova asfaltna baza ekološka je katastrofa i utjecat će na cijelo Turopolje i Zagreb - poručili su Mara Mustapić i Suzana Deverić, stanovnice Lomnice.

Na sastanku Mjesnog odbora jučer navečer okupilo se dvjestotinjak Lomničana koji su zatražili da se hitno prekinu radovi, a nakon što su sa govorima počeli kandidati za gradonačelnika, mnogi su napustili prostoriju govoreći kako ne žele slušati predizborne skupove.

lomnica_mjestani2-180417.jpg
 

U međuvremenu je stiglo priopćenje gradonačelnika Dražena Barišića.

 Svim pravnim sredstvima ću se boriti protiv izgradnje asfaltne baze i zatražiti reviziju Studije utjecaja na okoliš, u skladu sa željama stanovnika Lomnice - poručio je.