Prijava

Vaša prijava

Nizozemac tukao 80-godišnju baku. Od smrti je spasio pas Medo


Nizozemac Ronald de Fauwa (55) već godinama dolazi u Hrvatsku kao turist, no dok se odmara, ujedno i krši zakon zbog čega se već pet i pol mjeseci nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora.

Krajem ožujka ove godine, odjeven u kratke bermude, laganu majicu, šešir i kaubojske čizme s petom, pod još nerazjašnjenim okolnostima završio je u mjestašcu Bregana Pisarovinska nadomak Pisarovine gdje je sav svoj bijes, dok je provaljivao u trošnu kuću, iskalio na nemoćnoj 80-godišnjoj Mariji R. Cipelom joj je zamalo smrskao cijelu glavu i pritom je davio, a od smrti je ženu spasio susjedov pas Medo koji je neumorno lajao dok se starica zapomažući i opirući borila za goli život.

- Sjedila sam u dvorištu sama i najednom je kraj kapije prošao neki čovjek. Imao je veliki šešir, čizme i neku torbu. Ušao je kroz dvorišnu željeznu ogradu malo dalje, koju je otvorio. Prepala sam se i ušla u stan te zaključala vrata. No, on je došao na druga vrata gdje je razbio staklo i provalio unutra. Pitala sam ga: ‘Joj, tko si ti? Što si to napravio?’ Izašla sam van, a on me odmah nečim lupio. Osjetila sam strašnu bol i molila ga da me ne ubije. Toliko me lupao da mi je izbio zube. Tražio je novac. Otvorila sam šaku i rekla mu da uzme ključeve doma i uzme što želi. Krv me toliko oblila da ništa nisam vidjela. Pala sam na pod, a on mi je stiskao dalje usta.

Brojne ozljede

Držao me i za vrat, ali sam nekako rukom uspjela zaštititi jabučicu da me ne udavi istog trena. Ali, počela sam se gušiti te sam pala u nesvijest i ne sjećam se kako sam završila u bolnici ni tko me odvezao - ispričala je za Jutarnji list vidno onemoćala 80-godišnjakinja koja je zahvaljujući seoskom psu i njegovu vlasniku, koji je banuo u dvorište i otjerao lopova, danas živa.

Posljedice brutalnog premlaćivanja umirovljenica osjeća i nakon skoro pola godine, a u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je bila operirana i hospitalizirana, liječnici su joj utvrdili krvne podljeve i razderotine, višestruke prijelome nosnih kostiju i nosne pregrade s pomakom, višestruki prijelom desnog zigomatičnog luka, prijelom gornjočeljusne kosti s oba sinusa, prijelom desne očne šupljine i lijevog vanjskog zvukovoda. Zadobila je i lamelarno krvarenje izvan moždane ovojnice u desnom sljepoočnom području i čeonom dijelu, a izbijena su joj i četiri zuba.

- Bila sam sva podbuhla. Lice napuhnuto, nos zdrobljen, a oči kao da nisam imala. Ugradili su mi šipku u nosu, a na nos ne mogu disati. Ispod desnog oka su mi ugrađene pločice i kroz njega vidim maglovito. U cijelim ustima, nepcu i zoni ispod oka kao da imam trnje koje me neprekidno bode. Zbog boli koju i danas trpim, vjerujte mi, bolje bi bilo da sam umrla. Nakon izlaska iz bolnice bila sam kod kćeri u kući, ali sam se vratila u svoj dom jer se, unatoč svemu, u njemu bolje osjećam. Jel’ me strah? Ne, nema koristi od straha. No, noću mi zna biti ružno, kad padne mrak i budem sama.

Nudio putovnicu

Bez supruga sam 11 godina, a moje dvoje djece ima svoje obitelji. Imam pet unuka i četiri praunučića. Kći mi dođe svaki tjedan. Pospremi kuću i brine o meni jer teško mi je preživjeti s nekoliko stotina kuna mjesečnih primanja - opisala nam je 80-godišnjakinja dok je rukom pritiskala lice da je manje boli.

Optužnica velikogoričkoga tužiteljstva tereti uhićenog Nizozemca Ronalda de Fauwu da je 27. ožujka ove godine oko 13.30 sati provalio u kuću umirovljenice, a budući da ga je uhvatila na djelu, nezvani je gost” ženu, u strahu da ga ne prijavi policiji, divljački pretukao. S ciljem da je ubije, prvo ju je čizmom udario u glavu, a kako je pala na tlo, nastavio ju je gaziti čizmom po licu. Ni to mu nije bilo dosta, nego ju je, klečeći na njezinu prsnom košu, obuhvatio rukama za vrat i počeo gušiti. Borba za život za baku je trajala cijelu vječnost, a kako je i zapomagala, naišao je susjed koji je vidio “turista” kako kleči nad staricom oblivenom krvlju. Prisutnost susjeda otjerala je nasilnog divljaka koji je nonšalantno odšetao niz ulicu prema dva kilometra udaljenoj autobusnoj stanici. No, tamo su ga sustigli policajci i spriječili da se ukrca u autobus i nestane.

Otkad je završio u pritvoru, Nizozemac je promijenio tri odvjetnika, a kad se na posljednje produljenje pritvora žalio predlažući da ga se pusti na slobodu uz mjeru oduzimanja putne isprave, Vrhovni sud je to odbio jer “razlog njegova pritvaranja zbog opasnosti od bijega itekako egzistira s obzirom na to da je on državljanin Kraljevine Nizozemske gdje ima i prebivalište, dok za Hrvatsku nije vezan ni na koji način - ni obiteljski, ni poslovno, nego je došao kao turist, što povezano s težinom kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva upućuje na zaključak da itekako postoji neposredna i konkretna opasnost da će boravkom na slobodi pobjeći i tako postati nedostupan nadležnim tijelima, čime bi osujetio dovršetak kaznenog postupka”.

Enigma za policajce

Do daljnjeg ostaje u pritvoru i zbog opasnosti od ponavljanja djela s obzirom na modus počinjenja.

No, ovo nije prvi put da se hrvatska policija susreće s njim. Prije šest godina s njim su imali posla i splitski policajci zbog krađe, a i po Zagrebu, kako doznajemo, pojedinim policijskim postajama nije strano njegovo kriminalno djelovanje.

Riječ je o muškarcu koji je u Hrvatskoj enigma, a u Nizozemskoj je umirovljenik koji živi od 2200 eura mirovine, što mu je svakako dostatno za život. Kazneno će odgovarati za pokušaj teškog ubojstva i pokušaj teške krađe i prijeti mu najmanje deset godina zatvora.