Prijava

Vaša prijava

VELIKA OLUJA POGODILA SPLIT, DIO GRADSKIH ULICA POTOPLJEN Dramatični prizori iz središta grada, auti jedva prolazili kroz poplavu, padala i tuča


Tuča veličina ping-pong loptica praćena jakom kišom sručila se nešto prije 11 sati po Splitu.

Nekoliko ulica je uslijed izrazito obilne kiše potopljeno, a automobili i pješaci su se jedva kretali po njima.

Snažne oborine, kako javljaju čitatelji Slobodne Dalmacije, poplavili su Ulicu sedam Kaštela uz poljudski stadion.

Portal Dalmacija Danas javlja da je sreća da je tuča kratko trajala jer bi u suprotnom počinila veću štetu. Ovako je šteta zabilježena na nekoliko automobila i većem broju stabala.

Po gradu ima i izbijenih šahtova.

Hina javlja da je nevrijeme u Splitu počelo jakom kišom koja je nakon nekoliko desetaka minuta prešla u tuču zbog čega su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili bijeli. Tuča je padala svega petnaestak minuta, no bila je potpomognuta jakim vjetrom.

Dežurni operativac u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split (ŽVOC) za Hinu je rekao da se tijekom jakog nevremena u Splitu na tržnici u središtu grada i u Slavonskoj ulici odlomilo nekoliko grana sa stabala zbog čega su vatrogasci morali izići na teren i prijeteće dijelove koji su visili otpilili. Isto je i s granama koje su po gradu pucale pod silinom nevremena.

Split pogodila velika tuča i obilna kiša 

U Kućinama kod Splita je zbog jake kiše poplavila trgovina "Studenac" u kojoj se ispumpava voda, ali i u podrumskom stanu u Kaštel Gomilici, dok je grom u Splitu uništio razvodnu ploču na jednom uslužnom objektu. Zbog nevremena su zabilježena i manja oštećenja prozorskih roleta i limarije na automobilima na kojima je tuča ostavila vidljiva ulegnuća.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu se doznaje kako je meteoalarm za splitsko područje u žutom što znači da se lokalno i dalje očekuje grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i intenzivniji pljuskovi. 

U prvom dijelu jutra obilniji pljuskovi zahvatili su i kninsko i drniško područje gdje je ponegdje palo i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Podsjetimo, u većem će dijelu Dalmacije danas će najviša temperatura biti će između 22 i 27 °C, uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu, lokalno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, pri čemu mjestimice može biti neverina, i veće količine oborine. Nakon juga u noći i ujutro zapuhat će zapadnjak i jugozapadnjak, osobito na otvorenome i sjeverozapadnjak. Podjednako tako i na jugu Hrvatske. Jugo, zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku treba računati na povremenu kišu, osobito prijepodne i sredinom dana, ali i poslijepodne, kada su lokalno mogući jači pljuskovi pa i nevere.

Split

Inače, obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.

Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).

Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.

Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka.

Sinoć je nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, a tuča je padala u Zagrebu i široj okolici.