Prijava

Vaša prijava

TRADICIONALNA HRVATSKA JELA: Recepti prepisani iz bakine bilježnice!


Ako tražite izlaz iz zagrebačke vreve ili vas put nanese u blizinu grada, navratite u čarobni park u kojem kao da vrijeme priča neku drukčiju priču. Etno park Zagreb nalazi se u mjestu Mala Mlaka, samo jedanaest kilometara od centra grada, a za njega vam zapravo i ne trebaju posebni putokazi.

IMG_7386 copy.jpg
 

Odmah na ulazu ugledat ćete turopoljski čardak, drvenu kuću staru više od stotinu godina nazvanu Zbirka sjećanja. Nju su pri gradnji parka dio po dio preselili iz turopoljskog sela Mraclina, a prepuna je namještaja različitih povijesnih stilova. Pokraj čardaka nalazi se ljetnikovac iz kojeg se pruža pogled kao s razglednice: Zagreb s Medvednicom u pozadini. Ali, u Etno park Zagreb mi smo navratili zbog nečeg drugog.

IMG_8072 copy.jpg
 

Hrane, naravno, jer ondje možete putovati kroz povijest i postati dio - gastro bajke. Jer, povijest je nemoguće ispričati bez blagovanja, bez hrane koja je utkana u najsretnije, ali i najtužnije trenutke. Budući da je smješten u Turopolju, u Etno parku Zagreb odlučili su pripremati tradicionalnu kuhinju kontinentalne Hrvatske koja je bila pod raznim utjecajima, od mađarske i srednjoeuropske pa sve do turske i arapske kuhinje s istoka. Trebalo je najprije prikupiti sve recepte, a potom odlučiti što pripremati da bi se zadovoljila povijesna priča i ponekad vrlo zahtjevno nepce gostiju.

IMG_7207 copy.jpg
 

Dakako, za pripremu se nabavljaju namirnice s domaćih gospodarstava, što je i logično jer se, primjerice, za kuhane štrukle mora nabaviti pravi domaći svježi sir, a želite li da tijesto stvarno bude podatno za razvlačenje, najbolje je nabaviti domaće brašno. Tek kad ih se proba, postaje jasno po čemu se štrukli na turopoljski razlikuju od, primjerice, zagorskih štrukla. Svježa jutra i još svježije večeri jednostavno su nas namamili da probamo i juhicu, i to onu pravu, staru turopoljsku koja se radi od domaće kokoši i s domaćom kašicom, a nakon koje smo uživali u telećim medaljonima u umaku od jabuka i meda.

IMG_7108.jpg
 

Naravno, za desert su nezaobilazne palačinke ili pita od jabuka... I što nam je drugo preostalo nego pokucati u kuhinju i zatražiti recepte.

Zapečeni štrukli

P87C9958.jpg
 

Domaća kokošja juha

P87C9801.jpg
 

Pita od jabuka

P87C9710.jpg
 

Bakine palačinke

P87C9721.jpg
 

Juneći odresci na lovački način s domaćim krpicama

P87C9747.jpg