Prijava

Vaša prijava

KRALJICA PREVARE: U OVOJ ZGRADI OTVORILA JE FIRMU, A ZATIM POBJEGLA S MILIJUNIMA Kako je posrnula poduzetnica u 47 dana prevarila desetke kompanija


Odbjegla medicinska sestra Milena Karan (43) rođena Klipić nepravomoćno je osuđena na Općinskom sudu u Koprivnici na godinu i pol zatvora jer je u 47 dana poslovanja svoje tvrtke prevarila i oštetila brojna poduzeća za gotovo 2 i pol milijuna kuna. Prema informacijama, višestruko osuđivana posrnula poduzetnica, čije lice već 16 godina “krasi” MUP-ovu tjeralicu, skriva se cijelo vrijeme u Srbiji. Prema optužnici, prevarila je koprivničke tvrtke Belupo, Ligo i Bilokalnik-drvo za ukupno 260.000 kuna.

Tvrtka blokirana

Karan je tako zaradila još jednu od presuda u odsutnosti, a istraga je pokazala da je tvrtku Klipić trgovina d.o.o. sa sjedištem u Velikoj Gorici osnovala u travnju 2001., i to neposredno prije nego što je počela s prevarama. U samo dva mjeseca tvrtka je grcala u dugovima i blokirana je zbog duga u visini 2,4 milijuna kuna.

Skladište nestalo

Vlado M., zaposlenik Belupo lijekova i kozmetike d.d., među prvima je s Mileninom novoosnovanom tvrtkom potpisao ugovor, međutim, nije poduzeo radnje koje su prethodile zaključenju ugovora.

- Praksa je bila da se od kupaca dobiju podaci o registraciji tvrtke s Trgovačkog suda, obrazac BON2, dokument o statističkom razvrstavanju tvrtke te da Belupov komercijalist ode na lice mjesta i uvjeri se u status tvrtke. Pripremne radnje u ovom slučaju obavio je komercijalist, a ja sam samo potpisao ugovor. Kasnije me policija obavijestila da postoje dugovanja Klipić trgovine pa sam izvršio uvid u dokumente prema kojima je Belupo toj tvrtki isporučio robu u vrijednosti više od 141.000 kuna, koja nije plaćena - objasnio je Vlado M. iz Belupa. Njegova kolegica komercijalistica prisjetila se da ju je sektor prodaje izvijestio da Klipić želi kupiti robu od Belupa pa su joj proslijedili telefonski broj.

- Stupila sam u kontakt s muškom osobom po imenu Knapić, koja je dogovorila sastanak s direktoricom Milenom Klipić. Otišla sam u njihove prostorije u unajmljenom prostoru Agrariacoopa u Velikoj Gorici. Dobila sam potrebnu dokumentaciju od izvoda iz sudskog registra, kartona deponiranih potpisa, dva bianco čeka te BON2. Sastavili smo ugovor i uslijedile su dvije narudžbe. Nakon 60 dana, kad roba nije bila plaćena, na njihov telefon mi se više nitko nije javljao, iz prostora u Gorici su se iselili, a skladišta gdje smo isporučili robu, više nije bilo. Ček koji smo dostavili na naplatu nije imao pokriće - rekla je Belupova komercijalistica.

Na sličan način svoje negativno iskustvo poslovanja opisala je i Mirjana I., zaposlenica tvrtke Bilokalnik drvo, kao i Goran K., direktor Ligo grupe.

Klima-uređaji

- Klipić je bio zainteresiran za kupnju klima-uređaja. Nakon što je Milena Karan dostavila dokumentaciju tvrtke, kao i dokaz da je tvrtka solventna, stekli smo dojam da je riječ o ozbiljnoj osobi. Isporučili smo joj robu za 60.000 kuna pa je stigla nova narudžba u iznosu od 84.000 kuna. Bilo mi je čudno što u kratkom vremenu naručuje veliku količinu robe pa sam otišao u V. Goricu uvjeriti se u status tvrtke. Ondje je bila neka mala unajmljena prostorija u kojoj nije bilo ničega. Našao sam ondje Milenu, no odlučio sam da neću isporučiti novu narudžbu - prisjetio se direktor Ligo grupe.

Domišljata Milena tako je u vrlo kratkom roku u ulozi direktorice svoje tvrtke, dovela u zabludu na desetke tvrtki od kojih se nakupovala šarolike robe - od hrane i klima-uređaja, motokultivatora, foto i računalne opreme, lovačke i sportske opreme do popluna i ručnika... Dug? Višemilijunski. I mnogima se čini, s obzirom na protok vremena i presuda, da joj se može samo “staviti soli na rep”.


Dabar i u našoj školi