Prijava

Vaša prijava

OVO JE NAJVEĆA BLOKADA U POVIJESTI PRAVOSUĐA: EVO ŠTO JE SVE BLOKIRANO U AFERI AGROKOR Stotine tisuća kvadrata zemljišta, deseci luksuznih stanova


Stotine tisuća kvadrata raznih zemljišta diljem Hrvatske, deseci luksuznih stanova, stotinjak bankovnih računa, dionice, udjeli u tvrtkama, Mercedesi, ali i jedan oldtimer Zastava iz 1960. blokirani su ovih dana odlukom zagrebačkog Županijskog suda u najvećoj blokadi u povijesti hrvatskog pravosuđa - u aferi Agrokor, a na prijedlog samog koncerna, koji je protiv 15 osumnjičenih da su ga pod vodstvom Ivice Todorića oštetili za 1,6 milijardi kuna.

No, osim imovine osumnjičenika Ivice, Ivana i Ante Todorića, Tomislava Lučića, Ljerke Puljić, Damira Kuštraka, Piruške Canjuge, Ivana Crnjca, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Alojzija Pandžića, Olivija Discordije, Sanje Hristić, Marijana Alagušića i Ivice Sertića, blokirana je i imovina osobe koja nije pod istragom, Todorićeve kćeri Ive Balent. Naime, predložena je blokada na njezinoj četvrtini Kulmerovih dvora zbog toga što je njezin otac taj dio poznate nekretnine na nju prenio darovnim ugovorom, a smatra se da ga je on ilegalno stekao.

Također, što na prvu nevjerojatno zvuči, dio blokade zatražen je i za zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, kod kojeg je novac koji je nekim osumnjičenicima privremeno oduzet tijekom pretrage stanova na dan uhićenja. Zatražena je mjera zabrane da ga se vrate osumnjičenicima. Ipak, zagrebačko će Županijsko tužiteljstvo ili sud morati otvoriti poseban račun na koji će tužiteljstvo uplatiti taj novac, kada bude blokiran odlukom suda. Riječ je o 200.000 kuna koje je policija pronašla kod Alojzija Pandžića te 203.000 eura koji su pronađeni u pretrazi kuće revizora Olivija Discordije.

Najveći zahtjev

Ovom su se odlukom prvi put pod blokadom našli kompletni Kulmerovi dvori - blokirana je četvrtina koja pripada Ivici Todoriću, ali i tri četvrtine koje pripadaju svakom od njegovo troje djece.

Prije otprilike mjesec dana izvanredna je uprava Agrokora Županijskom državnom odvjetništvu podnijela najveći imovinsko-pravni zahtjev u hrvatskoj povijesti, težak oko 1,6 milijardi kuna. Do podnošenja tog zahtjeva pod blokadom je bio samo prvookrivljeni Ivica Todorić. Naime, inkriminacijama je bilo definirano da je korist od čitave afere Agrokor sebi pribavio samo Ivica Todorić. No, stupanjem na scenu imovinsko-pravnog zahtjeva Agrokora situacija s blokadama se promijenila jer, za razliku od tužitelja, Agrokor, dakle oštećenik, nije tražio da se osigura oduzimanje koristi, nego da se osigura naknada potencijalne štete. To znači da se mogućnost blokade sada proširila na sve ostale okrivljenike, pa i na Ivu Balent.

Premda je blokirana imovina impozantna, prema nekim procjenama vrijednost blokiranih nekretnina ne može namiriti ni petinu inkriminirane štete od 1,6 milijardi kuna. Kolika su, pak, keša u bankama imali okrivljenici, nije poznato, no zatražene su blokade svih njihovih računa. Otkriveno je da Tomislav Lučić, glavni financijaš u Agrokoru, u bankama ima čak 45 računa. Njemu je usto blokiran trosobni stan na Lašćini, zemljište s kućom u Gajcu na Pagu, površine 226 kvadrata, apartman u Splitu, stan u Zaprešiću, obveznice Štedinvesta vrijedne oko 100.000 eura te dionice tvornice šećera Viro vrijedne oko 170.000 kuna. Veliki zemljoposjednik je i Damir Kuštrak, kojem je blokirano oko 50.000 četvornih metara zemljišta kod Koprivnice, uglavnom voćnjaka i vinograda s ribnjakom i klijeti.

Vrt u Dubrovniku

Kuštrak je i vlasnik polovice kuće od 406 kvadrata u Šestinama, stana od 82 četvorna metra na Novoj Vesi, dijela kuće u Poreču, ali i vojnog terenca Zastave, oldtimera AR 55 iz 1960. godine. Stariji Todorićev sin, Ante, vlasnik je stana od 207 kvadrata na Pantovčaku, jedne četvrtine Kulmerovih dvora, oko 37.000 kvadrata zemljišta u Kloštar Ivaniću i Kutini te dvaju Mercedesa. Njegovu mlađem bratu Ivanu sud je blokirao zgradu pokraj Garešnice, četvrtinu Kulmerovih dvora, brodicu dužine 7,4 metra iz 2006. te “jedan vrt u Dubrovniku”.

Vlasniku revizorske kuće Baker Tilly, Oliviju Discordiji, blokirani su udio u revizorskoj kući, kuće u Jaski i Zadru te 203.000 eura koje mu je policija pronašla u stanu. Revizorica Sanja Hristić, pak, ima polovicu zgrade u Prilazu Gjure Deželića te stan od 67 četvornih metara s garažom u Makarskoj.

Poseban račun

Bivšoj potpredsjednici Uprave Agrokora Ljerki Puljić blokiran je dio kuće s dvorištem u Sesvetskom Kraljevcu te zemljište od 532 kvadrata u Dubrovniku. Piruški Canjugi pod blokadom su četverosobni stan u Jurkovićevoj ulici u Zagrebu te zemljište od 1200 kvadrata s vikendicom u Žaborićima kod Šibenika. Sud je blokirao i penthouse od 142 kvadrata u zagrebačkim Šestinama te pola kuće s dvorištem na Jabukovcu Ivice Crnjca. Stanom površine 187 četvornih metara na Petretićevu trgu te Vespom neće moći raspolagati direktor Jamnice Mislav Galić.

Todorićev zet Hrvoje Balent nije imao nekretnine te je zatražena blokada njegovih 14 računa u bankama i dionica vrijednih oko 45.000 kuna. Alojziju Pandžiću stavljena je blokada na stan u Trnju, dio zgrade u Selcima, a od tužiteljstva je zatraženo i da na poseban račun stavi 240.000 kuna koji su mu oduzeti tijekom uhićenja. Blokirani su i stanovi Marijana Alagušića u Klari i Zapruđu kao i stanovi Ivice Sertića u Vrbiku i u Velikoj Gorici te poslovni prostor na Trešnjevci.

d 

od